close

Χαμομήλι και τα οφέλη του

Χαμομήλι Αρωματικό βότανο που φτάνει περίπου τα 50 εκ. ύψος με πολύ λεπτά φύλλα και άσπρο άνθος.

Άλλα ονόματα: Μουργιόχορτο, χαμήλιο, Χαμόμηλο,  Λουλουδάκι του Αγίου Γεωργίου, Καμηλάκι

Μονοετές φυτό και στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας αυτοφυές. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα.

Το χαμομήλι περιέχει δεκάδες ωφέλιμα φυτικά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως είναι οι φλαβόνες, οι γλυκοσίδες (ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες στην οικογένεια των φλαβονοειδών), οι τανίνες, το σαλικυλικό οξύ, τα παράγωγα κουμαρίνης (ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ) και περιέχει χαλκό, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 κ.ά.

Το χαμομήλι έχει βρεθεί πως δρα ευεργετικά σε διάφορες καταστάσεις και παθήσεις, όπως στη νόσο του Crohn, τις αιμορροΐδες, το άσθμα, την επούλωση πληγών, ακόμη και στην οστεοπόρωση.

Η καλύτερη εποχή για να μαζέψουμε φρέσκο χαμομήλι είναι μετά τη γιορτή του Αγ. Γεωργίου (Άνοιξη)

Επιστημονική Ονομασία: Matricaria chamomilla

Χρήσιμα μέρη: Τα άνθη του.

Ασθένειες που ωφελεί 

* πονοκέφαλο

* ζαλάδες

* πόνους περιόδου

* αυπνία

* άγχος

* στρές

* ναυτίαση

* ανορεξία

* για κρυολογήματα

*για πόνους στο στομάχι

Τρόποι  χρήσης:

* Αφέψημα

* Έγχυμα

* Πλύσεις

Οι ιδιότητες του βοτάνου είναι:

  • Ηρεμιστικό των νεύρων
  • Ημικρανίες
  • Νευραλγίες
  • Ζαλάδες
  • Αϋπνίες
  • Επούλωση  εγκαυμάτων
  • Ανακούφιση από Αναφυλαξία
  • Φαγούρα
  • Πονόδοντο
  • Βήχα
  • Κρυολογήματα
  • Τυμπανισμό
  • Αιμορροΐδες
  • Κράμπες
  • Πόνος των αυτιών

 Μερικές από τις θεραπευτικές χρήσεις του χαμομηλιού είναι οι εξής

* Η πιο διαδεδομένη ιδιότητα του χαμομηλιού σχετίζεται με την ικανότητα του να ηρεμεί τα νεύρα και να ανακουφίζει από έντονα συναισθηματικά προβλήματα.

* Η καταπραϋντική του δράση βοηθάει στην ανακούφιση των παιδιών από τους πόνους της οδοντοφυΐας.

* Παρουσιάζει αντιαλλεργική δράση όταν εμφανίζονται αναφυλαξίες ή φαγούρες στο σώμα.

* Είναι δραστικό φυσικό παυσίπονο σε ρευματικούς πόνους και σε περιπτώσεις κυστίτιδας.

* Καταπραϋντικό και χωνευτικό για το στομάχι, ιδανικό για στομαχόπονους και κακή πέψη.

* Αντιμετωπίζει τις άφθες (με γαργάρες) και κάθε είδους πληγές στο στόμα.

* Η εμμηναγωγική του δράση συνιστάται σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας που προκαλούνται από νευρικές διαταραχές.

* Το αφέψημα χαμομηλιού είναι χαλαρωτικό και ένα φλιτζάνι είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει την αϋπνία.

* Για την ανορεξία καταναλώστε πριν από τα γεύματα σας μικρή ποσότητα αφεψήματος που θα φτιάξετε με 4-5 λουλουδάκια.

Θεραπευτικές Ιδιότητες:

*Αντιφλεγμονώδεις, διώχνει τη αϋπνία, καταπραΰνει το άγχος, βοηθάει το πεπτικό σύστημα, αντισπασμωδικές ιδιότητες, καταπολεμά τον πονόματο, τονώνει το ανοσοποιητικό

* Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις και είναι το πιο χαλαρωτικό ρόφημα. Καταπολεμά τους κυρίως πολλούς ιούς και χρησιμοποιείται συνήθως κατά του έλκους του στομάχου.

*  Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι η συνεχής χρήση του μειώνει σημαντικά το ουρικό οξύ στο αίμα, γεγονός που πιθανόν να προσφέρει τις θεραπευτικές του ιδιότητες για ασθενείς πάσχοντες από ποδάγρα.

* Το ρόφημα του είναι καλό για το στομάχι, για τον βήχα, για τους πόνους της κοιλιάς και της εμμηνόρροιας (περιόδου) των γυναικών, για τον λαιμό και για την βραχνάδα.

* Η πιο διαδεδομένη ιδιότητα του χαμομηλιού είναι η ικανότητα του να ηρεμεί τα νεύρα  να ανακουφίζει και να ηρεμεί από τα έντονα προβλήματα που μας απασχολούν καθώς επίσης μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε με φυσικό τρόπο την αϋπνία.

*Η καταπραϋντική του δράση βοηθάει στην ανακούφιση των παιδιών από τους πόνους της οδοντοφυΐας.

*  Είναι πολύ διαδεδομένο για την αντιμετώπιση των κολοικών ενός νεογέννητου μωρού.

*  Σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες, το χαμομήλι καταπραΰνει τους σπασμούς των εντέρων, ενώ ποικίλες ερευνητικές εργασίες έχουν δείξει πως αποτελεί ένα χρήσιμο, απλό, φθηνό και αρκετά αποτελεσματικό «φάρμακο» κατά των κολικών.

* Χαλαρώσει τα υπερκινητικά και ανήσυχα παιδιά.

* Καταπραΰνει τις άφθες.

* Μπορεί χρησιμοποιηθεί ως οφθαλμική πλύση σε πόνους ματιών ή στο κριθαράκι

* Το τσάι από χαμομήλι έχει και αντιπηκτικές ιδιότητες. Μειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων.

* Έχει συνεργιστική δράση με φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με καρδιοπάθεια ή κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και προσφέρει επιπρόσθετη αντιπηκτική δράση.

* Επίσης δρα σε συνέργια με ηρεμιστικά ή υπνωτικά φάρμακα. Για τους λόγους αυτούς οι γιατροί των ασθενών που παίρνουν αντιπηκτικά, υπνωτικά ή ηρεμιστικά φάρμακα πρέπει να γνωρίζουν εάν οι ασθενείς τους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από χαμομήλι.    *Επίσης όταν τα νήπια είχαν πόνους στην κοιλιά τους έδιναν χαμομήλι για να καταπραΰνει ο πόνος.

Εξωτερική θεραπεία 

* Το χαμομήλι είναι γνωστό για την καταπραϋντική του δράση σε ερεθισμένες επιδερμίδες ή σε σημεία με εκζέματα καθώς και για την ανακούφιση που προσφέρει όταν χρησιμοποιείται ως κομπρέσα.

* Στο μπάνιο βάζουμε 300 γρ. χαμομήλι σε μία κατσαρόλα με καυτό νερό και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και ρίχνουμε το έγχυμα στο νερό του μπάνιου. Ξεκουράζει και ηρεμεί από το στρες.

* Για φλεγμονές των οφθαλμών βρέχουμε βαμβάκι σε χλιαρό χαμομήλι και το τοποθετούμε για λίγη ώρα πάνω τους.

* Για τα μικρά παιδιά, κυρίως τα νήπια, όταν κρυώσουν βάζουμε λίγο χαμομήλι σε ελαιόλαδο και αλείφουμε το σώμα τους πριν κοιμηθούν.

*  Έχει επουλωτικές, αντιοξειδωτικές και ενυδατικές ιδιότητες ενώ θεωρείται κατάλληλο για την περιποίηση της επιδερμίδας.

* Έχει θεραπευτικές ιδιότητες μια και επιταχύνει την επούλωση μικρών πληγών ενώ συγχρόνως τις απολυμαίνει.

* Το τσάι χαμομήλι χαρακτηρίζεται ως φυσικό λευκαντικό για το δέρμα μια και χαρίζει εκπληκτική και υγιή λάμψη στην επιδερμίδα.

* Έρευνες το έχουν αναδείξει ως αποτελεσματικό καταπραϋντικό όταν το δέρμα εμφανίσει ερεθισμό ή ηλιακά εγκαύματα.

* Είναι «μαγικό» φίλτρο μια και παράγει πλήθος αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της ακμής και στην εξάλειψη των ουλών που αφήνει πίσω της.

* Προστατεύει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες, βασικός παράγοντας για την πρόωρη γήρανση.

* Κομπρέσες για την εξαφάνιση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια και στη μείωση του πρηξίματος των ματιών. Καταπραΰνει επίσης τα κουρασμένα μάτια.

* Όταν αναμίξετε το χαμομήλι με το γάλα σε σκόνη, τότε έχετε ένα φυσικό scrub σώματος, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων!

* Εάν καταναλώνετε σε συχνή βάση τσάι χαμομήλι, τότε βοηθάτε στη βαθιά ενυδάτωση του δέρματος σας.

* Το χαμομήλι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην πρόληψη και στην εξάλειψη της πιτυρίδας. Επιπλέον, καταπραΰνει τον πόνο του ερεθισμένου δέρματος της κεφαλής.

Διώξτε μαύρους κύκλους και πρησμένα μάτια με ένα θαυματουργό παγάκι   

Εξαφανίστε τους αντιαισθητικούς μαύρους κύκλους και το έντονο πρήξιμο κάτω από τα μάτια σας με μια μάσκα σε μορφή πάγου. Πρόκειται για μια απλή, αλλά θαυματουργή συνταγή που βασίζεται στις καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του χαμομηλιού και τις θρεπτικές και μαλακτικές ιδιότητες του γάλακτος.

 Θα χρειαστείτε:

1 ποτήρι χαμομήλι

1 ποτήρι φρέσκο γάλα

Τρόπος παρασκευής:

Ανακατέψτε πολύ καλά τα δύο υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και βάλτε το μείγμα σε παγοθήκες. Στη συνέχεια τοποθετήστε τις στην κατάψυξη και τα θαυματουργά σας παγάκια είναι έτοιμα.

Τρόπος εφαρμογής:

Αφού έχουν παγώσει, πάρτε δύο παγάκια, ένα για κάθε μάτι, και κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις γύρω από τα μάτια σας μέχρι να λιώσει ο πάγος. Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία 2-3 φορές την εβδομάδα, το βλέμμα σας θα είναι πάντα φωτεινό και ξεκούραστο.

Χαμομηλόλαδο, ένα αφέψημα με πολλές χρήσεις

Για να φτιάξουμε αυτό το πολύτιμο λάδι θα χρειαστούμε άνθη χαμομηλιού και λάδι (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο).

Γεμίζεις ένα γυάλινο βαζάκι σχεδόν ως την κορυφή με φρέσκο / χλωρό χαμομήλι. Προσθέτεις ελαιόλαδο τόσο όσο να σκεπάσει όλα τα λουλούδια του χαμομηλιού. Κλείνεις καλά το βαζάκι και το αφήνεις στον ήλιο για περίπου 1.5 μήνα (ή 3 στην σκιά). Αφού περάσει το χρονικό διάστημα, χύνεις το μείγμα σουρώνοντας το με φίλτρο του γαλλικού καφέ (ή 1-2 χαρτοπετσέτες) σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο μπουκαλάκι. Διατηρείται  1 χρόνο σε σκιερό μέρος.

Οι χρήσεις αυτού του αφεψήματος είναι πάρα πολλές. Χρησιμοποιείται ακόμα και σαν ντεμακιγιάζ προσώπου, ή για μασάζ προσώπου, για λάδι σώματος μαζί με αιθέρια έλαια, για να κηραλοιφή κλπ. Έχει πολλά αντισηπτικά και αντιβακτηριδιακά στοιχεία, κατάλληλο και για τα πιο ευαίσθητα, ερεθισμένα δέρματα / με προβλήματα ακμής, ιδανικό για μωρά και για έγκυες.

Ιδιότητες στο χαμομηλόλαδο

Το χαμομηλόλαδο έχει όλες τις ιδιότητες του χαμομηλιού και του ελαιόλαδου. Είναι αντιβακτηριδιακό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, αντιφλογιστικό. Καταπραΰνει τον κνησμό του εκζέματος και της ακμής.

Καθαρίζει το δέρμα και θεραπεύει σκασμένα χέρια και πόδια. Αν κάνετε μαλάξεις με χαμομηλόλαδο αντιμετωπίζεται τις κράμπες στα πόδια και τις νευραλγίες. Είναι επουλωτικό και καθαριστικό των πληγών.

Ιδανικό για τα συγκάματα των μωρών. Κάνοντας μασάζ στη κοιλιά αντιμετωπίζονται οι κολικοί και με μασάζ στο στήθος το κρυολόγημα.

Αυτόνομο ή και σε συνδυασμό με σπαθόλαδο, ηρεμεί το καμένο από τον ήλιο δέρμα (after sun).

Το χαμομήλι ανήκει στην μεγάλη οικογένεια Asteraceae και μερικοί άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο γένος της Αμβροσίας (περιέχει το χαμομήλι, χρυσάνθεμο, μαργαρίτα κλπ.) θα πρέπει να το αποφεύγουν.

Επίσης το χαμομήλι επηρεάζει την απορρόφηση σιδήρου και όσοι έχουν έλλειψη σιδήρου ή παίρνουν σίδηρο, θα πρέπει να αποφεύγουν και το τσάι χαμομηλιού και το χαμομηλόλαδο.

Βάμμα χαμομηλιού

Για να φτιάξουμε βάμμα χαμομηλιού, χρησιμοποιούμε αποξηραμένα τριμμένο χαμομήλι σε οινόπνευμα 45-50 βαθμών ή βότκα η οποία είναι 50 βαθμών αναλογία 1:5,  1 μέρος χαμομήλι με 5 μέρη οινόπνευμα. Μπορούμε να φτιάξουμε οινόπνευμα 50 βαθμών χρησιμοποιώντας ίσες ποσότητες από καθαρό οινόπνευμα και αποσταγμένου νερού. Το αφήνουμε σε δροσερό μέρος και σκοτεινό για ένα μήνα περίπου.

Προσοχή, η κατάχρηση χαμομηλιού χωρίς διακοπές, είναι δυνατόν να προκαλέσει, πονοκεφάλους, ζαλάδες, ναυτίες, τρέμουλα στα χέρια, καθώς και άλλες παρενέργειες.

Χαμομήλι el.wikipedia

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response