close

Ανηθος

Ανηθος, πολλοί τον λατρεύουν και αρκετοί  αδιαφορούν, το καλύτερο είναι να προτιμήστε να τον αγαπάτε για να σας ανταμείψει και αυτός  με τα οφέλη του.

Ο άνηθος είναι ένα μονοετές φυτό, το οποίο μεγαλώνει περίπου στα 45 μέχρι και 100 εκατοστά ανάλογα με το έδαφος. Τον συναντάμε σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Το μέρος του φυτού που χρησιμοποιούμε είναι οι σπόροι και τα νεαρά φύλλα. Τα φύλλα του έχουν σχήμα φτερού, είναι τριγωνικά, λεπτά και μυτερά.

Τα άνθη του ανοίγουν σαν ομπρέλα και οι γκρίζο και καφέ ριγέ- σπόροι του έχουν οβάλ σχήμα. Οι σπόροι του φτάνουν στα 2-4 χιλιοστά και έχουν γεύση γλυκόριζας και γλυκό άρωμα.

Στην κουζίνα

Στη μαγειρική χρησιμοποιούμε και τον σπόρο και τα φύλλα του. Τον χρησιμοποιούμε για καρύκευμα σε σάλτσες για ψάρι, καβούρια και όστρακα, σε σαλάτες με αγγούρι, μαρούλι, ντομάτες και πατάτες.

Επίσης σε μαγιονέζες, μαρινάτες για ψάρι, γαλακτοκομικά και αρωματικό ξύδι. Τα κοτσανάκια με τα άνθη και τους σπόρους μπαίνουν σε αγγουράκια τουρσί, ξινολάχανο και άλλα τουρσιά.

Τα άνθη χρησιμοποιούνται σε κονσέρβες για ψάρι και τουρσιά, λαχανικά και λικέρ βοτάνων. Τοποθετείται επίσης σε ντολμαδάκια, σπανακόπιτα, χορτόπιτες, ομελέτες, κρύες σούπες, άσπρη φασολάδα.

Για φαρμακευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται οι σπόροι, το τρυφερό χόρτο πριν ανθίσει το φυτό και το αιθέριο έλαιο του Άνηθου.

Τα συστατικά του βοτάνου είναι αιθέριο έλαιο με καρβόνη, σταθερό έλαιο (σπόροι), φυτικές κόλλες και δεψικές ύλες, ρητίνη, βιταμίνη C, άφθονο κάλιο, ασβέστιο, φωσφόρο και μαγνήσιο.

Ειδικότερα οι καρποί του Άνηθου περιέχουν 2,5-4% αιθέριο έλαιο, 10-20% φυτικό έλαιο, πρωτεΐνες, αμίνες, μπεργκαπτένη, ουμπελιπρενίνη, σκοπολετίνη, εσκουλετίνη, ουμπελιφερόνη, κοφείνη, χλωρογενικό οξύ κ.ά.

Είναι ένα δριμύ δροσιστικό, αρωματικό χόρτο, που ηρεμεί και καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα (διεγερτικό της πέψης), ελέγχει τις μολύνσεις και έχει διουρητική δράση.

Χάρη στο περιεχόμενο σε αιθέριο έλαιο το σκεύασμα έχει σπασμολυτική δράση, αντιφυσώδη και αντιεμετική δράση.

Ανακουφίζει το στομάχι, ιδιαίτερα στις στομαχικές διαταραχές των παιδιών και όταν το προσθέτουμε ωμό στο φαγητό καταπολεμά τη δυσπεψία.

Διεγείρει την όρεξη και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον λόξιγκα και την αεροφαγία.

Οι σπόροι του είναι χρήσιμοι στην κακοσμία του στόματος και το αφέψημα τους είναι καλό αντιβηχικό και καταπραϋντικό του στομάχου και των εντέρων.

Στο παρελθόν οι μητέρες έτριβαν τα στήθη τους με χυμό άνηθου, προκειμένου  τα βρέφη να κοιμηθούν μετά τον θηλασμό.

Επίσης, το αφέψημά του καταπολεμά τους κολικούς των μωρών. Προσοχή, όμως, στην κατανάλωση του άνηθου από τις εγκύους, καθώς  είναι πιθανό να προκαλέσει αποβολή.

Το ίδιο ισχύει για τον μαϊντανό και το σέλινο. Επιπλέον, ο άνηθος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, είναι διουρητικός και καταπολεμά την αϋπνία, όπως και την κακοσμία του στόματος.

Αυξάνει τη ροή του γάλακτος στις μητέρες που θηλάζουν.

Η λαϊκή ιατρική χρησιμοποιεί το σκεύασμα για την θεραπεία των ασθενειών του συκωτιού, αεροφαγία και αιμορροΐδες.

Ιδιότητες βοτάνου:
1) Βοηθά στις στομαχικές διαταραχές
2) Καταπολεμά την δυσπεψία
3) Ρυθμίζει την δυσμηνόρροια
4) Είναι σπασμολυτικό και ηρεμιστικό
5) Βοηθά στον λόξυγκα στην αεροφαγία και στους νευρικούς εμέτους
6) Καλό για την αϋπνία και την κολίτιδα

Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού σπόρους που τους έχουμε συνθλίψει μαλακά και το αφήνουμε 10-15 λεπτά. Για τη θεραπεία του τυμπανισμού πίνουμε ένα φλιτζάνι πριν από τα γεύματα. Αν χρησιμοποιήσουμε το βάμμα του βοτάνου πίνουμε 1-2 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.

Για δυσπεψία, βράζετε 2 κουταλάκια σπόρων σε 1 λίτρο νερό για περίπου 15 λεπτά, και το ανηθέλαιο.

Για ανεμοβλογιά παρασκευάστε αφέψημα ρίζας βάζοντας 20-30 γρ. σε 1 λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα.

Για την ατονία, την παχυσαρκία και τις κράμπες παρασκευάστε έγχυμα από τους σπόρους του φυτού βάζοντας 5-10 γρ. σε 1 λίτρο νερού και πίνετε 1 φλιτζάνι του τσαγιού την ημέρα.

Ο άνηθος είναι πλούσιος σε φλαβονοειδή που παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ περιέχει σημαντικά ποσά βιταμίνης Α και C, έχει περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της μνήμης.

Ο σίδηρος κρατάει τον οργανισμό ισχυρό και το μαγγάνιο συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της κόπωσης και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, κατά της οποίας δρα και το ασβέστιο του.

Ο άνηθος βοηθάει και στην καταπολέμηση μικροβίων, κάνει καλό σε περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του, ενώ συχνά κάνει καλό και στον λόξιγκα.

Για  μια ανάσα δροσιάς, μασήστε λίγο άνηθο, που εκτός του ότι σας χαρίζει φρεσκάδα, κάνει καλό στα δόντια και στα ούλα καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.

Ο Ανηθος είναι ευεργετικός στον βήχα, αντισπασμωδικός και αντισηπτικός.

Ο Ανηθος θεωρείται καλή πηγή ασβεστίου, για αυτό μπορεί να συνεισφέρει στην ημερήσια πρόσληψη αυτού του συστατικού, ειδικά στα άτομα που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι απαραίτητο να ενισχύσουν άλλες πηγές ασβεστίου.

Το ασβέστιο έχει πολλούς ρυθμιστικούς ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό, με πιο γνωστό τη διατήρηση της οστικής μάζας.

Δράση/εις:
1) Ηρεμιστικό
2) Σπασμολιτικό
3) Εύπεπτο
4) Διουρητικό
5) Εντριβή στήθους
6) Χαλαρωτικό αποχρεμπτικό
7) Αντισηπτικό

Ανηθος,  Φύτευση

Φυτέψτε τον άνηθο μια ζεστή μέρα του Απριλίου, σαν σπόρο περίπου στα 2 εκατοστά βάθος. Αφήστε περίπου 50 εκατοστά περιθώριο ανάμεσα στα φυτά. Μεγαλώνει αργά και είναι μονοετές φυτό.

Ο ήλιος και η ζέστη είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του. Το καλύτερο είναι να μην το μεταφυτέψετε και κατευθείαν να βάλετε το σπόρο εκεί όπου θα παραμείνει για όλη του τη ζωή.

Προτιμά προστατευμένα μέρη με βαθύ και καλό χώμα. Αν τον φυτέψετε στον κήπο, είναι αποδεδειγμένο ότι μεγαλώνει καλύτερα και πιο γρήγορα, δίπλα σε Κόλιανδρο. Ο άνηθος θέλει καλό πότισμα, αργά το απόγευμα.

Όταν το φυτό μεγαλώσει και βγει περίπου στα 15-20 εκατοστά, κουρέψτε το κάνοντας το πιο λεπτό και κρατήστε την περιοχή τριγύρω του καθαρή.

Αν το φυτέψετε πολύ αργά, το φυτό θα είναι αδύναμο και μικρό, και θα ανθίσει και θα σποριάσει πολύ γρήγορα.

Συνήθως το φυτό ανθίζει μετά από 3 μήνες, δηλαδή κοντά στον Ιούλιο και αν είναι επιτυχημένο οι σπόροι θα ωριμάσουν ένα μήνα μετά.

Συγκομιδή 

Όταν οι σπόροι αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα προς το γκρι-πράσινο, έχει φτάσει η ώρα της συγκομιδής. Κόψτε το από τη ρίζα και κρεμάστε το ανάποδα σε ένα ξηρό μέρος.

Απλώστε από κάτω ένα πανί ή φύλλα εφημερίδας για να μαζέψετε τους σπόρους που θα πέφτουν καθώς ξεραίνεται.

Κλείστε τους σε χάρτινα σακουλάκια και αφήστε τα να στεγνώσουν σε καλά αεριζόμενο χώρο.

Οι σπόροι χάνουν εύκολα τη γεύση τους, γι’αυτό διατηρήστε τους ολόκληρους και τρίψτε τους τη στιγμή που θα τους χρησιμοποιήσετε.

Αποθηκεύστε τους σε σκιερό μέρος κλεισμένους αεροστεγώς και θα κρατήσουν το άρωμα τους μέχρι και 2 χρόνια.

Ανηθος στην el.wikipedia

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response