close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Τσίλι – Πιπέρι Καγιέν – Ιδιότητες – Οφέλη

Τσίλι ή Πιπέρι Καγιέν 

Το Τσίλι, πιπέρι Καγιέν cayenne  είναι μέλος της οικογένειας Capsicum των λαχανικών, που είναι ευρύτερα γνωστή ως πιπεριές τσίλι και η καυτερή του γεύση οφείλεται στην ουσία καπσαϊκίνη. Είναι γνωστό βοτανικό ως το Capsicum annuum. Τα οφέλη του πιπεριού για την υγεία είναι απίστευτα. Μπορεί να κάνει τα πάντα, από τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων ως και να σταματήσει αμέσως τις επιθετικές καρδιοπάθειες.

Οι μονάδες θερμότητας ή βαθμοί “Scoville” καθορίζονται από την ποσότητα των χημικών στοιχείων που περιέχονται στο cayenne και τις ρητίνες του. Όσο υψηλότερο το επίπεδο, τόσο πιο καυτό είναι – και όσο πιο καυτό είναι, τόσο πιο ισχυρά θεραπευτικό είναι .
Το Cayenne ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Paprika
Οι μονάδες θερμότητας στα πιπέρια cayenne κυμαίνονται από 0 έως 300.000 μονάδες. Η Paprika εχει 0 μονάδες.
Τα πιπέρια Jalapeno έχουν μεταξύ 50.000 και 80.000 μονάδες. Τα πιπέρια Serrano περίπου 100.000 θερμικές μονάδες. Τα African Bird Peppers έχει κατά μέσο όρο 200.000 θερμικές μονάδες και τα Mexican habañeros είναι μεταξύ στις 250.000 και 300.000 θερμικές μονάδες.
Το Ultra-hot cayenne tincture (από πιπεριές βιολογικής γεωργίας) 300.000 θερμικών μονάδων επιδρά άμεσα στην πίεση σας,

Το πιπέρι καγιέν είναι ένα ισχυρό και καθαρό διεγερτικό, που δεν έχει ναρκωτική επίδραση, αυξάνει έτσι την ισχύ του παλμού και μεταφέρει το αίμα σε όλα τα μέρη του σώματος, ακόμα εξισορροπεί και αποκαθιστά την ισορροπία της κυκλοφορίας σε όλο το σώμα!

Το πιπέρι καγιέν είναι αιμοστατικό, συλλαμβάνει τη ροή του αίματος από ένα κόψιμο ή τραύμα σε δευτερόλεπτα και είναι ένα καρδιακό τονωτικό, βοηθώντας στην αναδόμηση της καρδιάς.

Είναι αντισηπτικό, σκοτώνει παθογόνα και είναι αντιερεθιστικό, βοηθώντας  στην ανακούφιση του πόνου.

Ακόμα το πιπέρι καγιέν είναι στομαχικό, βοηθάει στην πέψη των τροφών (ανακουφιστικό κατά των εντερικών ζυμώσεων)) βοηθώντας έτσι στην αποβολή των αερίων.

Το cayenne είναι ένας από τους πιο ταχείς δραστικούς ενισχυτές για την καρδιά και αυτό διότι τροφοδοτεί την καρδιά άμεσα. Το cayenne διατηρεί την καλή λειτουργία της.  

Το πιπέρι cayenne λειτουργεί σαν αποφρακτικό που διαπερνά τα μπλοκαρίσματα, προσφέροντας οξυγονωμένο αίμα στα άρρωστα όργανα πολύ γρηγορότερα από οποιοδήποτε φάρμακο ή βότανο.

Το cayenne λαμβανόμενο εσωτερικά σαν τσάι θα σταματήσει την αιμορραγία – ακόμη και σε μια σοβαρή πληγή ή τραύμα από σφαίρα.

Το Τσίλι cayenne έχει φυσική ισχυρή εξισορροπητική επίδραση στην πίεση του αίματος. Όταν ενεργήσει στην κυκλοφορία του αίματος – πράγμα που το κάνει αμέσως – ρυθμίζει την πίεση του αίματος από την κορυφή του κεφαλιού σας μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας. Έτσι μειώνεται η υψηλή πίεση.

Προλαμβάνει και θεραπεύει πολλές κοινές ασθένειες. Δεν είναι όλα τα πιπέρια cayenne το ίδιο! Κάθε μια από τις πολλές ποικιλίες έχει διαφορετική χρήση και επίπεδο θερμότητας. Οι μονάδες θερμότητας ή βαθμοί καθορίζονται από την ποσότητα των χημικών στοιχείων που περιέχονται στο cayenne και τις ρητίνες του. Όσο υψηλότερο το επίπεδο, τόσο πιο καυτό είναι – και όσο πιο καυτό είναι, τόσο πιο ισχυρά θεραπευτικό είναι.

Επιδρά άμεσα στην πίεση σας, φέρνοντας νέο οξυγόνο στα ζωτικά όργανα του σώματος σας και ταυτόχρονα μεταφέρει τα τοξικά απόβλητα από τις ίδιες περιοχές ώστε να αποβληθούν από τον οργανισμό με μεγαλύτερη ευκολία.

Αν θέλετε να έχετε αποδείξεις απλά δοκιμάστε το, είναι πάμφθηνο αλλά καυτό. Επιλέξτε βιολογικό Cayenne και αρχίστε να το χρησιμοποιείτε από μικρές δόσεις που σιγά-σιγά να αυξάνονται.

Το πιπέρι cayenne έχει βρεθεί να ‘ναι επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία του έλκους και άλλων γαστρεντερικών ασθενειών

Το πεπτικό έλκος οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ένα βακτήριο. Παραγωγή οξέος στο στομάχι πάνω από ορισμένα επίπεδα επιδεινώνει τα συμπτώματα του πεπτικού έλκους. Το πεπτικό έλκος μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυτικά φάρμακα όπως το κόκκινο πιπέρι. Το πιπέρι cayenne εμποδίζει τα έλκη σκοτώνοντας τα βακτήρια ενώ βοηθά επίσης στην τόνωση των επιθηλιακών κυττάρων του στομάχου ώστε να εκκρίνει προστατευτικά ουδέτερες ουσίες που εμποδίζουν το σχηματισμό ελκών.

Παλιότερα το πιπέρι cayenne θεωρούνταν ότι αύξανε τον πόνο του έλκους και αποφευγόταν γενικά από τους ασθενείς με έλκος. Ωστόσο, σήμερα, τόσο οι επιστήμονες όσο και μελέτες έχουν δείξει ότι το πιπέρι cayenne είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη θεραπεία του έλκους και είναι πολύ χρήσιμο για τη μείωση των συμπτωμάτων στους ασθενείς.

Το πιπέρι cayenne έχει βρεθεί επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία άλλων νοσημάτων του γαστρεντερικού συστήματος. Εάν πάσχετε από πεπτικό έλκος δωδεκαδακτύλου, λαμβάνοντας πιπέρι καγιέν θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης του έλκους. Το πιπέρι cayenne μπορεί να μειώσει ακόμη και τον πόνο και χρησιμεύει ως τοπικό αναισθητικό για την ίαση πληγωμένων ιστών στο στομάχι όπως και στον έλεγχο της αιμορραγίας.

Έχει τη δυνατότητα αναδόμησης των ιστών στο στομάχι και ενισχύει τη μεταφορά του αίματος στην περιοχή του ιστού με ταχύτερους ρυθμούς, βελτιώνοντας και την αφομοίωση των τροφών. Το cayenne pepper είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, το μαγγάνιο και φυτικές ίνες.

Τσίλι, Πιπέρι καγιέν αναλυτικά δέκα λόγοι για να το χρησιμοποιήσετε

1. Δυναμώνει την καρδιά, μπορεί μέχρι και να σταματήσει μια καρδιακή προσβολή σε εξέλιξη!
2. Αυξάνει την ροή του αίματος και καθαρίζει τις αρτηρίες ενώ παράλληλα αναδημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια.
3. Βοηθάει στην πέψη αλλά και στα στομαχικά έλκη!
4. Διεγείρει το συκώτι και βοηθάει στην επούλωση της χοληδόχου κύστις.
5. Σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη και μειώνει τους όγκους.
6. Είναι αντιφλεγμονώδες και βοηθάει στην αρθρίτιδα.
7. Μικραίνει τις αιμορροΐδες.
8. Η τοπική εφαρμογή σε μια ανοιχτή πληγή σταματάει την αιμορραγία (προφανώς όμως θα καίει σαν κόλαση..).
9. Διαλύει τα τριγλυκερίδια.
10. Αντιμυκητιακό, ευνοεί την εξάλειψη των αποβλήτων.

Το Τσίλι, πιπέρι καγιέν βοηθάει ακόμη στα παρακάτω:

  • Το πιπέρι καγιέν προστιθέμενο στην διατροφή βοηθάει στο ν’ αποφεύγονται οι πόνοι στο στομάχι, τα αέρια και οι κράμπες. Η αγιουρβεδική και κινέζικη ιατρική συνιστά το καγιέν για τη σωστή πέψη καθώς διεγείρει τη ροή των στομαχικών εκκρίσεων και του σάλιου.
  • Το πιπέρι καγιέν βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των άλλων βοτάνων.
  • Η τοπική εφαρμογή του πιπεριού καγιέν προκαλεί ερεθισμό στην περιοχή που εφαρμόζεται και με αυτό τον τρόπο «ξεγελάμε» τα νεύρα από τους πόνους στις αρθρώσεις λόγω αρθρίτιδας.
  • Το καγιέν προστιθέμενο στο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνετε γαργάρες και να θεραπεύσετε τον πονόλαιμο.
  • Η καψαϊκίνη στο πιπέρι καγιέν διεγείρει τις εκκρίσεις, οι οποίες βοηθούν στο να καθαρίσει η βλέννα από τη μύτη και τους πνεύμονες μέσω του καθαρισμού των ιγμόρειων και της εφίδρωσης. Το πιπέρι καγιέν προστιθέμενο στο τσάι είναι καλό για τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Επίσης λόγω της καψαΐνης αποτρέπει τα έλκη.
  • Όταν οποιοδήποτε μέρος του σώματος είναι άρρωστο, η ροή του αίματος στην περιοχή αυτή επηρεάζεται συνήθως. Το καγιέν βοηθά στη κατάργηση αυτού του μπλοκαρίσματος και διεγείρει τη ροή του αίματος, έτσι ώστε οι βιταμίνες να παραδίδονται σωστά σε όλες τις περιοχές του σώματος και να απομακρύνονται οι άχρηστες ουσίες.
  • Εκτός από την ικανότητα του να σταματάει τις καρδιακές προσβολές, το καγιέν βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Το καγιέν βοηθά επίσης στη διάλυση του ινώδους που προκαλεί σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
  • H όσφρηση του καγιέν βοηθά στη θεραπεία των πονοκεφάλων. Η τοπική εφαρμογή της καψαϊκίνης βοηθά επίσης στην ανακούφιση τους.
  • Το πιπέρι καγιέν είναι μια πηγή της βήτα-καροτίνης η οποία είναι χρήσιμη για τη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος.
  • Η βιταμίνη Α ή βήτα-καροτίνη στο πιπέρι καγιέν, παρέχει προστασία κατά της εισβολής των παθογόνων παραγόντων, βοηθώντας στην ανάπτυξη των υγιών βλεννογόνων στις ρινικές κοιλότητες, στους πνεύμονες και στο ουροποιητικό σύστημα, παρέχοντας έτσι ανοσία σε λοιμώξεις.
  • Όταν προστίθεται στα τρόφιμα, το πιπέρι καγιέν βοηθάει στην απώλεια βάρους καθώς υποβοηθάει στη σωστή πέψη. Επίσης, μειώνει την υπερβολική όρεξη εξαιτίας της κακής απορρόφησης.
  • Η βήτα-καροτίνη που περιέχεται στο πιπέρι καγιέν λειτουργεί ως ένα καλό αντιοξειδωτικό που αποτρέπει ή επισκευάζει τις βλάβες που προκλήθηκαν από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και του καρκίνου παχέος εντέρου.
  • Το καγιέν είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στην ανακούφιση των διαβητικών επιπλοκών όπως η βλάβη των νεύρων και οι καρδιακές παθήσεις. Δίνει προσωρινή ανακούφιση στο πόνο από ψωρίαση, έρπη ζωστήρα, νευραλγία και πονόδοντο.

Λάδι πιπεριού Τσίλι, Καγιέν – Θεραπευτική δράση

Το καγιέν, ενεργεί ως αντι-ερεθιστικό και το λάδι ως μαλακτικό, δουλεύει πηγαίνοντας βαθειά στον ιστό για να ανακουφίσει τον πόνο, τη φλεγμονή και τη μόλυνση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για δυσκαμψία στις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τους μυς, για προβλήματα υγείας όπως η αρθρίτιδα, η θυλακίτιδα, η οσφυαλγία, ή ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΟΝΟ στους μύες και τα οστά.

Το λάδι του πιπεριού Τσίλι, Καγιέν γίνεται με την ακόλουθη μέθοδο:

Βάζουμε 5 κουταλιές της σούπας πιπεριές καγιέν σε σκόνη(τις πιο καυτερές), σε 600 γραμμάρια ωμό λάδι αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο, μέσα σε γυάλινο βάζο με σφιχτό καπάκι και ανακατώνουμε το μίγμα κάθε μέρα.
Πιέζουμε και σουρώνουμε το μίγμα λαδιού μέσω βαμβακερού υφάσματος μετά από ένα μήνα και το κλείνουμε σε αποστειρωμένη φιάλη.

Βάμμα για Θεραπευτική δράση

Το καλύτερο βάμμα καυτερής πιπεριάς καγιέν φτιάχνεται με την ακόλουθη μέθοδο

Παίρνουμε ένα δοχείο 500ml και γεμίζουμε ¼ με ξερές καυτερές πιπεριές, χρησιμοποιώντας τις πιο καυτερές που μπορούμε να βρούμε.

Προσθέτουμε αρκετό  αλκοόλ από δημητριακά 50%  στις καυτερές πιπεριές (τριμμένες σε σκόνη, χρησιμοποιώντας  μπλέντερ ή τρίφτη) ώστε να τις σκεπάζει.

Χρησιμοποιούμε αρκετές φρέσκιες καυτερές πιπεριές, που μπορούμε να τις αναμίξουμε με (100 Proof βότκα) για να κάνουμε το μίγμα σαν μια πηχτή σάλτσα μήλου.

Προσθέτουμε αυτό στο μίγμα στο 1ο μίγμα, γεμίζοντας το δοχείο κατά ¾ και συμπληρώνουμε μέχρι επάνω το υπόλοιπο δοχείο με 50% αλκοόλ από δημητριακά (100 proof– σε περιεκτικότητα αλκοόλης βότκα) 

Ανακινούμε  αρκετές φορές κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας και αφήνουμε το μίγμα να καθίσει ένα μήνα.

Σουρώνουμε αυτό το μίγμα περνώντας το από ένα καθαρό φίλτρο καφέ και το τοποθετούμε σ’ ένα αποστειρωμένο μπουκάλι.

Σημείωση: Με παρόμοιο τρόπο παρασκευάζουμε και βάμματα άλλων βοτάνων.

Τσίλι στην el.wikipedia


 

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response