close

Αχλάδι

Το αχλάδι συγκαταλέγεται μεταξύ των λιγότερο αλλεργιογόνων από όλα τα φρούτα

Το αχλάδι είναι ένα νοστιμότατο φρούτο, που περιέχει βιταμίνες, A, B, C, G και Ε, καθώς επίσης ζάκχαρο, λίπη, τανίνη, ποτάσσα, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδερο.

Είναι θρεπτικό, καθαρτικό και διουρητικό. Προκαλεί άφθονη έκκριση σάλιου και βοηθάει στη λειτουργία των πεπτικών οργάνων, ιδίως όταν τρώγεται το πρωί με άδειο στομάχι.

Είναι περίφημο φάρμακο για τα αρθριτικά και τους ρευματισμούς. Όταν τρώγεται σε δύο συνεχόμενες μέρες κατεβάζει την πίεση. Όσοι πάσχουν από συκώτι και χολή πρέπει να το αποφεύγουν.

Τα αχλάδια επειδή δεν περιέχουν οξέα τρώγονται ευχαρίστως απ όσους πάσχουν από έλκος στομάχου ή δωδεκαδάκτυλου ή υπερχλωριδία.

Τα άγουρα αχλάδια καλό είναι να τ αποφεύγουμε, όπως και όλα τα άλλα άγουρα φρούτα.

Επειδή ο φλοιός του αχλαδιού είναι διουρητικός, κάνουμε το εξής αφέψημα: Παίρνουμε τους φλοιούς από δύο αχλάδια και ένα μήλο, τα βράζουμε αρκετή ώρα με νερό και πίνουμε ένα ποτήρι κάθε πρωί.

Επίσης βράζουμε φλοιό από αχλάδια που έχουμε αποξηράνει στον ήλιο και φτιάχνουμε ένα καλό αφέψημα που έχει καθαρτικές ιδιότητες.

Το αχλάδι αποτελεί εξαιρετική επιλογή φρούτου για άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα και δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος λόγω των φυτικών  ινών που περιέχει. Λόγω των φυτικών ινών μπορεί μάλιστα να επιφέρει σημαντική βελτίωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης Η τακτική κατανάλωση αχλαδιών μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου .Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Χρήσιμο

Στην αρτηριοσκλήρυνση

Στις χρόνιες ασθένειες των πνευμόνων, όπως είναι η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα

Καταστρέφει βακτηρίδια

Αναγεννά τη βιταμίνη Κ (βοηθά στην πήξη του αίματος σε περιπτώσεις αιμορραγίας)

Ενισχύει τη λειτουργία της μήτρας

Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Είναι αντιγηραντικό

Έχει αντικαρκινική δράση (λόγω οξειδωτικών -βιταμίνη C και χαλκό- που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες Ρίζες)

Ισορροπημένη λειτουργία του εντέρου (λόγω φυτικών ινών)

Πρόληψη δυσκοιλιότητας (λόγω φυτικών ινών και πηκτίνης)

Στην αρτηριακή πίεση (η αντιοξειδωτική και αντικαρκινογόνος γλουταθειόνη βοηθάει στην πρόληψη της υπέρτασης και του εγκεφαλικού επεισοδίου)

Στη μείωση της χοληστερόλης (λόγω πηκτίνης)

Είναι πηγή ενέργειας (φρουκτόζη-γλυκόζη)

Στην ανακούφιση από τον πυρετό.

Στην οστεοπόρωση (λόγω του βορίου)

Ενισχύει το νευρικό σύστημα των βρεφών (φολικό οξύ)

Στη δύσπνοια (στα παιδιά) κυρίως από τη ζέστη

Στην πρόληψη προβλημάτων στο λαιμό

Τον λαιμό και τις φωνητικές χορδές (ζεστός χυμός αχλαδιού με μέλι)

Στις ιαματικές ιδιότητες των αχλαδιών συγκαταλέγεται η διάλυση των ουρολιθιάσεων και γενικά η καταπράυνση παθήσεων του ουροποιητικού.

Η κατανάλωση του χυμού αχλαδιών βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου από διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Αχλάδι στην el.wikipedia


 

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response