Μούσμουλο – Μουσμουλιά – Ιδιότητες

Μούσμουλο, ευεργετικές ιδιότητες και οφέλη

Μούσμουλο, ονομάζετε και μεσκουλιά, μεσπιλέα, νεσπολιά ή νοσπολιά , δεσπολιά και πολημιδία ή μεσπιλιά

Προέρχονται από την Κίνα, Ιαπωνία και αργότερα εξαπλώθηκαν στην Ινδία, τη Μεσόγειο και σε άλλες περιοχές, Έχουν  γλυκιά και πικάντικη γεύση.

Πέρα όμως από τον κίτρινο νόστιμο καρπό του το μούσμουλο, καλλιεργείτε και σαν καλλωπιστικό για το πλούσιο φύλλωμα.

Προσφέρει επίσης και σημαντικά  οφέλη στην υγεία μας. Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 8 μέτρα και ο κορμός του είναι σχεδόν ευθύγραμμος.

Μέση διάρκεια ζωής του δένδρου είναι τα 30 με 50 χρόνια.  Τα Φύλλα του είναι μεγάλα και δερματώδη, σκληρά πράσινα στο πάνω μέρος και ελαφριά πράσινα χνουδωτά στο κάτω φτάνουν δε στο μήκος τα 25 εκατοστά.

Άνθηση. Το δέντρο ανθίζει από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο και δίνει ώριμους καρπούς από τον Απρίλιο ως το Ιούνιο.

Η καρποφορία του δέντρου αρχίζει από τον 6ο – 7ο χρόνο της ζωής του , ενώ σε πλήρη καρποφορία είναι μετά τον 12ο χρόνο.

Η μουσμουλιά είναι ανθεκτική στο ψύχος και στην ζέστη.

Σημαντικό μελισσοκομικό δέντρο για την εποχή που ανθίζει και για την διάρκεια τις ανθοφορίας του που δεν επηρεάζεται από αέρα, κρύο η βροχή.

Μας δίνουν νέκταρ και γύρη. Η ανθοφορία του δέντρου ξεπερνά τον μήνα. Αυτό φαίνεται και από τα άνθη που άλλα είναι ακόμα κλειστά, αλλά και αργότερα από τους καρπούς που δεν έχουν όλοι την ίδια ωρίμανση.

Το τσάι από τα φύλλα της μουσμουλιάς, τα οποία έχουν αντιϊκή δράση, ενισχύουν το πάγκρεας και το ήπαρ, είναι αντιδιαρροϊκά και καταπολεμούν την κατάθλιψη.

Μία σημαντική ιδιότητα που αποδίδεται στα φύλλα της μουσμουλιάς είναι επίσης η δράση τους ενάντια στον καρκίνο του δέρματος.

Τα μούσμουλα τα καταναλώνουμε και ωμά και αποξηραμένα, κάνουμε επίσης πολύ νόστιμες μαρμελάδες και λικέρ. Τα κουκούτσια τα αποξηραίνουμε για δεκαπέντε ημέρες και μετά τα κάνουμε λικέρ, αυτό γίνετε για να αποφύγουμε κάποιες τοξικές ουσίες που περιέχουν τα κουκούτσια.

Τα κουκούτσια περιλαμβάνουν πολυάριθμα τοξικά αλκαλοειδή όπως κυάνιο και γλυκοζίτες τα οποία όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα είναι επικίνδυνα για την υγεία καθώς μπορούν να προκαλέσουν εμετό και δυσκολία στην αναπνοή.

Αυτό το μικρό νόστιμο, ανοιξιάτικο φρούτο έχει σε περιεκτικότητα σημαντικά θρεπτικά συστατικά  προστατεύει από τον καρκίνο, τη φλεγμονή και διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες, ενώ επίσης βοηθά στην υγεία των ματιών.

Το μούσμουλο είναι νόστιμο και δροσερό ανοιξιάτικο φρούτο, γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Περιέχουν υψηλό ποσοστό ινών, γνωστών και ως πηκτίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την απομάκρυνση των τοξινών που παράγονται στο σώμα.

Είναι επίσης αποτελεσματική για την πρόληψη της εναπόθεσης της περίσσειας τοξίνης στο παχύ έντερο, ελαχιστοποιώντας έτσι τα αποτελέσματά της και προστατεύοντας από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, τα μούσμουλα περιέχουν ένα σημαντικό ποσοστό αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι αποτελεσματικά για την προστασία του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, αλλά και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά

Βιταμίνες: βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φολικό οξύ, θειαμίνη, πυριδοξίνη και νιασίνη

Ορυκτά: ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, σελήνιο και φώσφορος

Ηλεκτρολύτες: Νάτριο και κάλιο

Φυτοθρεπτικά συστατικά: φλαβονοειδή

• Υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, λίπος και πρωτεΐνες σε μικρές ποσότητες

Μούσμουλο και η ευεργετική του επίδραση

• Προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνοντας το χρόνο έκθεσης σε τοξικές ουσίες

• Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος

•Βοηθάει στην δυσκοιλιότητα

• Προστατεύουν από τον καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας

• Έχει  αποδειχθεί ότι η πηκτίνη, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας την επαναπορρόφηση της στο παχύ έντερο, επειδή δεσμεύεται από τα χολικά οξέα  με αποτέλεσμα στην αποβολή της από το σώμα.

• Διατηρούν ομαλή αρτηριακή πίεση και βοηθάει στον καρδιακό ρυθμό.

Related Post

• Προάγουν την απώλεια βάρους.

• Βοηθούν στη διαδικασία σχηματισμού του αίματος

• Βελτιώνουν την όραση

• Ενισχύουν τα οστά και τα δόντια

Γιατί τα μούσμουλα είναι υγιεινά

Προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου: περιέχουν μεγάλη ποσότητα διαιτητικών ινών, όπως η πηκτίνη, η οποία βοηθά στη δέσμευση και τον καθαρισμό των τοξινών από το παχύ έντερο και έτσι στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Διατηρούν ομαλή αρτηριακή πίεση: τα μούσμουλα περιέχουν αρκετή ποσότητα καλίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων νατρίου.

Επίσης, το κάλιο είναι απαραίτητο στη διατήρηση των υγρών, δηλαδή στο κατάλληλο επίπεδο ισορροπίας των ηλεκτρολυτών.

Έτσι, βοηθά να διατηρηθεί η ομαλή πίεση του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

Επίσης περιέχουν μέταλλα όπως το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο χαλκός, η βιταμίνη Α και το φυλλικό οξύ που διατηρούν ομαλή αρτηριακή πίεση.

Βοηθούν στη διαδικασία σχηματισμού του αίματος: τα μούσμουλα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την παραγωγή του αίματος.

Παρέχουν μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και φολικό οξύ, που απαιτούνται για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Επίσης περιέχουν βιταμίνη C που αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου από το σώμα.

Βελτιώνουν την όραση: τα φρέσκα μούσμουλα περιέχουν μια καλή ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην υγεία των ματιών.

Τα μούσμουλα προστατεύουν λοιπόν τα μάτια μας από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης του αμφιβληστροειδούς που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Έτσι βελτιώνουν την όραση και προστατεύουν από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ενισχύουν τα οστά και τα δόντια: περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη ισχυρών δοντιών και οστών.

Προστατεύουν από τον καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας: περιέχουν ένα υψηλό ποσοστό της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Α, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

Εκτός από τα αντιοξειδωτικά, περιέχουν επίσης φλαβονοειδή που προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τον καρκίνο.

Βοηθούν στην καλή υγεία του δέρματος: τα μούσμουλα περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία αυξάνει την υγρασία και έτσι προάγει το υγιές δέρμα. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση.

Προωθούν την απώλεια βάρους: τα μούσμουλα έχουν λίγες θερμίδες. Επίσης περιέχουν ένα καλό ποσοστό διαιτητικών ινών.

Η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, καταστέλλει την όρεξη και αυξάνει το μεταβολισμό. Έτσι, προωθεί την υγιή απώλεια βάρους. Παρέχουν μόλις 47 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια

Πίνεται επίσης και το τσάι από τα φύλλα της μουσμουλιάς, τα οποία έχουν αντιϊκή δράση, ενισχύουν το πάγκρεας και το ήπαρ, είναι αντιδιαρροϊκά και καταπολεμούν την κατάθλιψη.

Μία πολύ σημαντική ιδιότητα που αποδίδεται στα φύλλα της μουσμουλιάς είναι επίσης η δράση τους ενάντια στον καρκίνο του δέρματος.

Προσοχή. Τα κουκούτσια των καρπών του μούσμουλου περιέχουν τοξικά αλκαλοειδή όπως κυανογόνους γλυκοζίτες, που όταν καταναλωθούν μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα ασθενειών.

Για τον λόγο αυτό τα κουκούτσια δεν θεωρούνται εδώδιμα.
Απαιτείται, ιδιαίτερη προσοχή και  σχετική ενημέρωση σχετικά με την ποσότητα των κουκουτσιών που ίσως απαιτείται για κάποια χρήση.

Φρέσκα μούσμουλα
Μέση Διατροφική Ανάλυση ανά 100g

Θρεπτικό Συστατικό Τιμή % της ΣΗΠ
Ενέργεια 47 Kcal 2.4%
Υδατάνθρακες 12.14 g 9%
Πρωτεΐνες 0.43 g 2%
Ολικά λιπαρά 0.20 g 1%
Χοληστερόλη 0 mg 0%
Διαιτητικές ίνες 1.70 g 4%

Βιταμίνες

Φυλλικό οξύ 14 µg 3.5%
Νιασίνη 0.180 mg 1%
Πυριδοξίνη 0.100 mg 8%
Ριβοφλαβίνη 0.024 mg 2%
Θειαμίνη 0.019 mg 2%
Βιταμίνη A 1528 IU 51%
Βιταμίνη C 1 mg 2%

Ηλεκτρολύτες

Νάτριο 1 mg 0%
Κάλιο 266 mg 6%
Μέταλλα
Ασβέστιο 16 mg 1.6%
Χαλκός 0.040 mg 4.5%
Σίδηρος 0.28 mg 3.5%
Μαγνήσιο 13 mg 3%
Μαγγάνιο 0.148 mg 6.5%
Φώσφορος 27 mg 4%
Σελήνιο 0.6 µg 1%
Ψευδάργυρος 0.05 mg 0.5%

Μούσμουλο diolkos


 

Ανδρέας: Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος
Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies.