close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Γαρύφαλλο Γαρίφαλο Μοσχοκάρφι Καρυόφυλλο Μαχαρικό

Γαρύφαλλο το Μπαχαρικό της κουζίνας

Γαρύφαλλο, είναι το αποξηραμένο, κλειστό μπουμπούκι ενός τροπικού αειθαλούς δέντρου που ονομάζετε Γαριφαλόδενδρο και έχει πυκνό σκουροπράσινο φύλλωμα και φτάνει τα 10 μέτρα ύψος. Το μπουμπούκι, μήκους 8-10 χιλιοστά, συλλέγεται πριν ανοίξει τελείως.Τροπικό αειθαλές δέντρο το γαριφαλόδεντρο ανήκει στην τάξη των Μυρτωδών και στην οικογένεια των Μυρτοειδών.

Το μπαχαρικό αυτό με το ζεστό και ελαφρώς πιπεράτο άρωμα έχει ιδιαίτερο σχήμα. Αναγνωρίζοντας την ομοιότητα του με τα καρφιά, του έδωσαν το όνομα καρφιά(μοσχοκάρφια).

Προέλευση από Ασία (Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα), Αντίλλες, Λατινική Αμερική (Βραζιλία) και Αφρική (Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιος).

Χρησιμοποιούμε τα κλειστά μπουμπούκια και έχουν έντονη αρωματική γεύση.

Ιδιότητες:
● Βοηθά στις λοιμώξεις
● Βοηθά στο τυμπανισμό
● Διεγείρει την πνευματική λειτουργία και μασώντας το τονώνει την ερωτική διάθεση
● Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ακμής και του έρπητα
● Κατά του πονόδοντου
● Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες
● Έχει ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά
● Αντιδιαβητικό και κατά της υπέρτασης

Η θεραπευτική χρήση του γαρίφαλου οφείλεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στην ευγενόλη αλλά και στα φλαβονοειδή και φαινολικά συστατικά  που περιέχει με ενδείξεις που αφορούν τη δυσπεψία και το μετεωρισμό, τη ναυτία και τους εμέτους (ως άφυσο, χωνευτικό, καταπραϋντικό, αντισπασμωδικό), αρθρίτιδα και μυαλγία (ως τονωτικό της αιματικής κυκλοφορίας και αντισπασμωδικό), ελμινθίαση (ως παρασιτοκτόνο).

Ως βακτηριοκτόνο και αναισθητικό, το γαρίφαλο χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραδοσιακή ιατρική για περιπτώσεις όπως κακοσμία του στόματος πονόδοντος και ημικρανίες, αλλά και την σύγχρονη επιστήμη ως συστατικό σκευασμάτων τοπικής αναισθησίας και αντισηπτικής δράσης σε οδοντιατρικές επεμβάσεις. Το γαρίφαλο έχει επίσης αντιοξειδωτικές (αντικαρκινικές), αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αποχρεμπτικές επιδράσεις με ενδείξεις όπως παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού (από απλό βήχα, πονόλαιμο και συνάχι έως την ιγμορίτιδα, τη βρογχίτιδα και το άσθμα), τροφικές δηλητηριάσεις, μυκητιάσεις των ποδιών, δερματικές πληγές, δερματικές παθήσεις όπως ακμή.

Το γαρίφαλο επίσης πιστεύεται ότι σταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος, έχει αντιυπερτασική δράση και εμποδίζει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων προστατεύοντας από μεταβολικές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιείται επίσης σε περιπτώσεις πρόωρης εκσπερμάτισης και θεωρείται ότι αποτοξινώνει το αίμα.  Εφαρμογές στην αντιμετώπιση περιπτώσεων χρόνιας κόπωσης, άγχους και κατάθλιψης

Προετοιμασία:
1 κουταλάκι του γλυκού από τριμμένο γαρύφαλλο (ή μια πρέζα άτριφτου σκευάσματος) ρίχνεται σ’ ένα δοχείο όπου προστίθεται 1 ποτήρι νερό, το περιεχόμενο βράζεται για 5 – 10 λεπτά και μετά από ένα διάστημα το υγρό στραγγίζεται και πίνεται.

Συνιστάτε στις φλεγμονές του βλεννογόνου του στόματος και του φάρυγγα, καθώς και στους πονόδοντους.

Το γαριφαλέλαιο με κύριο συστατικό την ευγενόλη έχει απολυμαντική δράση και εξοντώνει ένα πλήθος βακτηρίων.

Για τον πονόδοντο βάζετε ένα γαρίφαλο κοντά στο δόντι και το κρατάτε εκεί, εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε λίγο γαριφαλέλαιο σε ένα βαμβάκι και το τοποθετήσετε κοντά στο δόντι.

Χρήσεις. Δημιουργήστε γλυκά και αρτοσκευάσματα αρωματισμένα με γαρίφαλο, κέικ, κουλουράκια, μελομακάρονα, τσουρέκια και τάρτες καθώς και κομπόστες και σιρόπια.

Στη μαγειρική ταιριάζει ιδανικά, σε δυνατές σάλτσες ντομάτες ή κρασιού, στο ψητό της κατσαρόλας, στο στιφάδο και στο ψητό ψάρι. Αφήνει πλούσια γεύση στις πίκλες.
Συνδυάζεται με μπαχάρι, κάρδαμο, τσίλι, κόλιανδρο (σπόροι), κύμινο, τζίντζερ, γλυκόριζα, μοσχοκάρυδο, αστεροειδή γλυκάνισο και κουρκουμά.

Συστατικά και Υγεία

Τα  δραστικά συστατικά του γαρίφαλου, έχουν αντιοξειδωτικές , αντισηπτικές , αντιφλεγμονώδεις  και καταπραϋντικές ιδιότητες και  μπορούν να δράσουν σαν τοπικό αναισθητικό.

Το μπαχαρικό περιέχει διάφορα αιθέρια έλαια, ωφέλιμα για την υγεία,  όπως  είναι η ευγενόλη. (Πρόκειται για μια ένωση που ανήκει στα  φαινυλο-προπανοειδή).

Στην ευγενόλη οφείλεται το ευχάριστο, γλυκό άρωμα  του  γαρίφαλου. Η ευγενόλη έχει τοπικές αναισθητικές και αντισηπτικές ιδιότητες, ως εκ τούτου, είναι  χρήσιμη στην οδοντιατρική φροντίδα και σε περιπτώσεις  πρώτης ανάγκης

Μεταξύ των άλλων σημαντικών συστατικών που περιέχονται σ’ αυτό το μπαχαρικό περιλαμβάνονται :

αιθέρια έλαια: ακετυλο ευγενόλη, βήτα-καρυοφυλλένιο και βανιλλίνη, crategolic κρατεγολικο οξύ

ταννίνες: γαλλοταννικό οξύ, σαλικυλικό μεθύλιο ( θεωρείται ότι έχει αναλγητικές ιδιότητες)

φλαβονοειδή: ευγενίνη, καμφερόλη, ραμνετίνη, και ευγενιτίνη

τριτερπενοειδή: όπως ολεανολικό οξύ, στιγμαστερόλη και καμπεστερόλη και ορισμένα  σεσκιτερπένια.

Τα ενεργά συστατικά  του γαρίφαλου,  συμβάλλουν στην αύξηση  της κινητικότητας του εντέρου καθώς και στη βελτίωση  της πέψης μέσω της αύξησης  της εκκρίσεως ενζύμων που συμμετέχουν σε  γαστρο-εντερικές διαδικασίες. Έτσι, βοηθά στην ανακούφιση από δυσπεψία και δυσκοιλιότητα.

Περιέχει αρκετά  μέταλλα,  όπως:  κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, σελήνιο και μαγνήσιο.

Το κάλιο είναι ένα σημαντικός ηλεκτρολύτης των κυττάρων και των σωματικών υγρών, που βοηθά στη φροντίδα του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος.

Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται από το σώμα, ως συν-παράγοντας  για το αντιοξειδωτικό ένζυμο, δισμουτάση υπεροξειδίου.

To γαρίφαλο περιέχει επίσης, βιταμίνη A και β-καροτένιο. Αυτές οι ενώσεις  έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη στον οργανισμό για τη διατήρηση της υγείας των  μεμβρανών  και του δέρματος και για καλή όραση.

Επιπλέον, αυτό το μπαχαρικό, περιέχει  βιταμίνη-Κ, βιταμίνη-Β6 (πυριδοξίνη), θειαμίνη (βιταμίνη Β-1),ριβοφλαβλαβίνη  και  βιταμίνη-C

Γαρύφαλλο στην el.wikipedia


 

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response