Η Αγκινάρα και η λαμπρή ιστορία της
Αγκινάρα ή Κυνάρα ή Καρδονίσκη ή Κάκτος
Θρεπτική αξία
Οικογένεια: Asteraceae, Γένος: Cynara
Η Αγκινάρα (Artichoke) ή αλλιώς Κυνάρα ή Καρδονίσκη ή Κάκτος είναι πολυετές λαχανικό της οικογένειας των Αστεροειδών (Asteraceae), που αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου και φτάνει σε ύψος περίπου το 1,5 μέτρο.
Είναι φυτό ιθαγενές της Αφρικής, καλλιεργείται όμως σε πολλά μέρη του κόσμου σε θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό ψύχος και εδάφη χωρίς πολλή υγρασία.
Η αγκινάρα είχε χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς. Την θεωρούσαν φάρμακο για τις παθήσεις του ήπατος και γενικότερα για προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος.
Η ιστορία αναφέρει ότι η αγκινάρα πριν κάπου 6 αιώνες, εθεωρείτο ως ένα από τα πλέον αποτελεσματικά αφροδισιακά προϊόντα, όπου ισχυροποιούσε και βελτίωνε την σεξουαλική επίδοση.
Τα φύλλα της χρησιμοποιήθηκαν ως βότανο από τους Ρωμαίους για τις διουρητικές και χωνευτικές τους ιδιότητες.
Αγκινάρα και οι Θεραπευτικές της ιδιότητες
Περιέχει κυναρίνη, σκυλομοζίδια, ινουλίνη, κυναροπηκτίνη, ταραξαστερόλη, φαινολικά οξέα (μέχρι 2%) και πτητικό έλαιο. Επιπλέον, ως τροφή η αγκινάρα θεωρείται πολύτιμη γιατί περιέχει άφθονο νερό, πρωτεΐνες, πολλούς υδατάνθρακες και ελάχιστα λιπαρά οξέα, ενώ είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και διάφορων βιταμινών (Α, Β1, Β2 ,C).
Η αγκινάρα είναι επίσης εξαιρετική πηγή σε μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο και κάλιο.
Μαγειρεύεται το άνθος, αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, τρώγεται και ωμή με λεμόνι, ως νόστιμος μεζές για τσιπουράκι
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των διαταραχών των νεφρών και του συκωτιού και για την αρτηριοσκλήρυνση.
Έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την έκκριση χολής, υποβοηθώντας την ατελή πέψη και την τόνωση του οργανισμού σε περιπτώσεις ανεπαρκούς λειτουργίας του συκωτιού. Μέσω κλινικών ερευνών, έχει αποδειχθεί πως η κυναρίνη που περιέχει, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Επίσης, μέσα από ιατρικά πειράματα έχει αποδειχθεί ότι το αφέψημα της ρίζας και των φύλων της αγκινάρας έχει ευεργετική επίδραση σε άτομα με υπακτικές παθήσεις (ίκτερο, κίρρωση, χολοκυστίτιδα, λιθίαση κλπ.)
Λόγω των πολλών υδατανθράκων που περιέχει θεωρείται άριστη τροφή για διαβητικούς.
Η αγκινάρα περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά όπως είναι το β – καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η κουερσετίνη, η κυναρίνη, η ρουτίνη η λουτεολίνη κ.ά. τα οποία θεωρείται ότι μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο, την καρδιά, τη δυσλειτουργία του συκωτιού, την υψηλή χοληστερίνη και τον διαβήτη τύπου 2.
Τέλος, περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.
Για τους περισσότερους, το καλύτερο μέρος της αγκινάρας είναι η καρδιά της αλλά τα φύλλα της είναι αυτά που αποτελούν την καλύτερη πηγή των θρεπτικών συστατικών της. Τα εκχυλίσματα από τα φύλλα της αγκινάρας θεωρούνται πολύ ωφέλιμα για την καταπολέμηση πολλών χρόνιων ασθενειών.
Αγκινάρες. Ποιος δεν απολαμβάνει ένα πλούσιο πιάτο βραστές αγκινάρες με λίγο ξύδι κι ελαιόλαδο; Πεντανόστιμο. Δεν είναι όμως μόνο γευστικές. Το λαχανικό αυτό φέρει επίσης μια σειρά από φαρμακευτικά οφέλη που θα πρέπει να γνωρίζετε.
Αγκινάρα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Μια μελέτη που έγινε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι αγκινάρες έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό και κατέχουν την έβδομη θέση σε μια μελέτη των επιπέδων αντιοξειδωτικών σε 1.000 διαφορετικά τρόφιμα. Μερικά από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στις αγκινάρες είναι η ρουτίνη, οι ανθοκυανίνες, η κυναρίνη, η λουτεολίνη κ.ά.
Χρήση: Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική αλλά μπορεί να καταναλωθεί και ως συστατικό σε χυμούς ή ροφήματα.
Θεραπείες
- Πέτρες στα Νεφρά
- Συκώτι
- Ρευματισμοί
- Πυρετός
- Καρδιά
Αγκινάρα και αντικαρκινική δράση
Έχει διαπιστωθεί ότι το εκχύλισμα φύλλων της αγκινάρας προτρέπει την απόπτωση (κυτταρικός θάνατος) και μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του προστάτη, της λευχαιμίας και του καρκίνου του μαστού. Μελέτη έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή, που υπάρχουν στην αγκινάρα, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Αυξημένη ροή χολής
Ο πολτός από φύλλα αγκινάρας περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται πολυφαινόλη κυναρίνη, που αυξάνει τη ροή της χολής.
Αγκινάρα, ωφέλιμη για το συκώτι(ήπαρ)
Χάρη στην κυναρίνη και ένα άλλο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σιλυμαρίνη, οι αγκινάρες είναι πολύ ωφέλιμες για το συκώτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν ακόμη και να αναγεννήσουν τον ηπατικό ιστό.
Οι αγκινάρες επιταχύνουν την ανάκαμψη του ήπατος, βοηθώντας στην ανανέωση αυτού του ζωτικού οργάνου. Όχι μόνο ανανεώνουν τα νεκρά κύτταρα , αλλά προωθούν και την παραγωγή χολής. Είναι ιδανικές για την θεραπεία ασθενειών όπως η ηπατίτιδα, κίρρωση ή κακή λειτουργία του ήπατος.
Το ρόφημα τους είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να διαπιστώσετε όλα τα πλεονεκτήματα τους. Παίρνετε μια αγκινάρα και την μαγειρεύετε σε ένα λίτρο βραστό νερό μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε χυμό από μισό λεμόνι και πίνετε μετά από τα γεύματα.
Αγκινάρα, για καλύτερη πέψη
Η πιο γνωστή ιδιότητα της αγκινάρας είναι ότι είναι διουρητική. Οι αγκινάρες βοηθούν το πεπτικό σύστημα. Είναι ένα φυσικό διουρητικό, που βοηθά την πέψη και τη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, αλλά και στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων.
Χάρη στην περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και στις καθαριστικές τους ιδιότητες, οι αγκινάρες είναι σπουδαίες για την βελτίωση της πέψης.
Όταν αισθάνεστε βαριά ή έχετε χάσει την όρεξή σας ή υποφέρετε από δυσκοιλιότητα μην διστάσετε να βράσετε μερικές αγκινάρες ή απλώς να τις φτιάξετε στον ατμό. Θεραπεύουν την εντερική φλεγμονή και ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, ενισχύοντας συγχρόνως το πεπτικό σύστημα.
Αγκινάρα, για Προστασία των οστών
Η αγκινάρα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη, (ορμόνη που ρυθμίσει τα επίπεδα της γλυκόζης) ή με άλλους μηχανισμούς. Είναι λοιπόν ιδανικές για άτομα με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση.
Αγκινάρα και ουρικό οξύ
Όταν υποφέρετε από την δράση υψηλών επιπέδων ουρικού οξέως, πραγματοποιείται συσσώρευση κρυστάλλων στο αίμα, οι οποίοι φράζουν τις φλέβες και τις αρτηρίες προκαλώντας πόνο. Αυτό το βλαβερό προϊόν παράγεται από τροφές υψηλές σε πουρίνες, ουσίες που βρίσκονται σε όλα τα κρέατα. Η συχνή κατανάλωση αγκινάρων σε δροσερές σαλάτες ή σε γευστικά λαχανικά στον ατμό σταδιακά μειώνει το ουρικό οξύ, καθώς και τα προβλήματα που έχουν σχέση με την αρθρίτιδα.
Αγκινάρα, Θεραπεία για πονοκέφαλο από ποτό
Χάρη στις θετικές επιπτώσεις τους στο ήπαρ, πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι οι αγκινάρες θεραπεύουν τον πονοκέφαλο μετά το ποτό, ιδιαίτερα τα φύλλα τους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικοί τύποι πονοκεφάλων προκαλούνται από προβλήματα του ήπατος. Όταν το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά, είναι γεμάτο τοξίνες ή αποθηκεύει πάρα πολλά λίπη, εμείς έχουμε συμπτώματα δυσφορίας μαζί με πονοκεφάλους. Μην διστάσετε να ξεκινήσετε την κατανάλωση περισσότερων αγκιναρών, ειδικά ροφημάτων.
Αγκινάρα, για μείωση της χοληστερόλης
Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε ίνες, οι οποίες σας βοηθούν να μειώσετε τη γλυκόζη στο αίμα και να ελέγξετε τα επίπεδα της χοληστερίνης. Οι ίνες καταπολεμούν επίσης τη δυσκοιλιότητα.
Έχει αποδειχθεί ότι τα συστατικά στα φύλλα αγκινάρας μειώνουν τη χοληστερόλη. Αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL) και μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL). Είναι τέλειες για την μείωση της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.
Αγκινάρα, για τόνωση των μαλλιών
Η αγκινάρα περιέχει βιταμίνες A, B, C, ασβέστιο και φώσφορο. Μπορείτε να πάρετε πράσινα φύλλα αγκινάρας και να τα καλύψετε με νερό (όχι πάρα πολύ, ίσα που να καλύπτονται) και το βάζετε στη φωτιά. Μόλις φθάσει στο σημείο βρασμού, το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε για τρεις ώρες. Στη συνέχεια το σουρώνετε και με το υγρό αυτό κάνετε μασάζ στο κεφάλι για την τόνωση των μαλλιών.
Αγκινάρα και διαβήτης
Η αγκινάρα είναι εξαιρετικά ευεργετική και μάλιστα προστατεύει τον άνθρωπο από τον διαβήτη. Περιέχουν ινσουλίνη, έναν υδατάνθρακα που μεταβολίζεται αργά στο σώμα, κάτι που είναι ιδανικό για τους διαβητικούς.
Η αγκινάρα, βοηθάει πολύ σε περιπτώσεις αρθριτικών και ρευματισμών και ιδιαίτερα το ζουμί από βραστές αγκινάρες είναι εξαιρετικό για τις αιμορροΐδες (όταν πίνεται με πολύ λάδι και λίγο αλάτι
Αγκινάρα, Ιδανική για αδυνάτισμα
Μία αγκινάρα έχει μόλις 44 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, αρκετές φυτικές ίνες και καθόλου λίπος. Αποτελεί ιδανική επιλογή για εκείνους που προσέχουν τη σιλουέτα τους.
Οι αγκινάρες είναι ιδανικές για την καύση λίπους. Οι διουρητικές και καθαριστικές τους ιδιότητες σας βοηθούν να απομακρύνετε τις βλαβερές ουσίες από το σώμα. Πίνετε το ίδιο ρόφημα καθημερινά όπως αναφέρεται παραπάνω για το ήπαρ (συκώτι). Να θυμάστε ότι αυτό συμπληρώνει μια υγιεινή διατροφή.
Τα φύλλα της άγριας αγκινάρας, επίσης, είναι γνωστά για τις χωνευτικές τους ιδιότητες. Ενισχύει την πέψη και την αποβολή των λιπών.
Σε ένα ποτήρι νερό, βράζουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα για 5΄. Συστήνεται να πίνουμε το αφέψημα μετά το φαγητό.
Αγκινάρα, Είναι καλό αποτοξινωτικό, καθαρίζει τα έντερα, το συκώτι και τα νεφρά σας. Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες, κάτι που την καθιστά έναν τέλειο σύμμαχο των νεφρών σας.
Αγκινάρα και πέτρα στην χολή
Μερικές φορές η χοληδόχος κύστη δεν λειτουργεί σωστά, επιβραδύνοντας την πέψη κι αυξάνοντας τον κίνδυνο για τον σχηματισμό πέτρας στην χολή.
Για την θεραπεία της πέτρας στην χολή, φτιάχνετε ένα ρόφημα από 5 αποξηραμένα φύλλα αγκινάρας. Προσθέτετε λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι και το πίνετε μετά από το μεσημεριανό. Ορισμένοι άνθρωποι συνδυάζουν το ρόφημα τους με το βότανο μπόλντο, αυξάνοντας τα φαρμακευτική του δράση.
Οι αγκινάρες σάς βοηθούν να αμυνθείτε απέναντι στη στεφανιαία νόσο και στην αρτηριοσκλήρωση.
Η αγκινάρα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για το συκώτι σας. Το καθαρίζει, το αναζωογονεί και το βοηθάει να συγκεντρώσει βιταμίνες.
Θεραπευτική χρήση:
Χρησιμοποιούμε τα φύλα της αγκινάρας: Βράζουμε 100 γρ. σε ένα λίτρο νερού. Δυστυχώς το ζουμί της είναι αρκετά πικρό, αλλά είναι σημαντικό να το πιείτε σκέτο και μετά μένει μια ευχάριστη αίσθηση στο στόμα. Πίνουμε ένα φλιτζάνι την ημέρα με άδειο στομάχι.
Διαβάστε για την Αγκινάρα στην Βικιπαίδεια