close

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba  Γκίνγκο Μπιλόμπα  χρησιμοποιείται ιατρικώς για χιλιάδες χρόνια. Σήμερα είναι ένα από τα κορυφαία στις πωλήσεις βότανα στις ΗΠΑ. Το Ginkgo χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολυάριθμων καταστάσεων, πολλές από τις οποίες δοκιμάζονται επιστημονικά. Το Γκίνγκο Μπιλόμπα είναι το αρχαιότερο είδος δένδρου που έχει εντοπισθεί στον πλανήτη. Υπολογίζεται από απολιθώματα ότι εμφανίσθηκε 180-200 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ευδοκιμεί σχεδόν παντού αλλά μετά την περίοδο των παγετώνων περιορίσθηκε στις περιοχές της Βόρειας Κίνας. Στην Ευρώπη και την Αμερική έφτασε τον 18ο αιώνα. Η λέξη Γκίνγκο στην ιαπωνική γλώσσα σημαίνει «ασημένιο βερίκοκο» και προφανώς αναφέρεται στους καρπούς.

Στο σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Γκινγκο χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές για την αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών και όχι άδικα. Μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες του Γκινγκο είναι πως βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και βοηθάει σημαντικά στην οξυγόνωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η πολύ σημαντική δράση έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

Η καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου (καταναλώνει το 20% του συνολικού οξυγόνου) συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η απώλεια μνήμης, η απώλεια της δυνατότητας συγκέντρωσης και γενικότερα των νοητικών δυσλειτουργιών που συνδέονται κυρίως με τα γηρατειά  συμπεριλαμβανομένης και της νόσου Altzheimer.

Η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό είναι ιδιαίτερα σημαντική για την καρδιακή λειτουργία και για την ελαστικότητα των αρτηριών. Το Γκινγκο θεωρείται ότι δρα καταλυτικά έναντι του PAF (platelet activation factor) που ευνοεί τις θρομβώσεις του αίματος, τη συγκέντρωση χοληστερίνης και κατά συνέπεια οδηγεί σε αρτηριοσκλήρυνση. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το φαινόμενο των κρύων άκρων καθώς αποκαθιστά την κυκλοφορία του αίματος σε χέρια και πόδια. Επίσης, το Γκινγκο αναφέρεται και ως “Viagra της φύσης” καθώς θεωρείται ότι βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση των γεννητικών οργάνων και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της στυτικής δυσλειτουργίας.

Το Γκινγκο παρουσιάζει πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι ginkgolides που περιέχει έχουν αποδειχτεί πως αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά λοιμώξεις και μολύνσεις που οφείλονται σε αλλεργίες καθώς και τις κρίσεις άσθματος ή τα τοξικά σοκ.

Τέλος το Γκίνγκο είναι γνωστό για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες. Η αντιοξειδωτική του δράση καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στις οποίες οφείλεται η πρόωρη γήρανση.

Τα κύρια ενεργά συστατικά του Γκινγκο είναι τα φλανοειδή και οι λακτόνες (ginkgolides A, B, and C, bilobalide, quercetin και kaempferol).

Το Ginkgo έχει το μεγάλο πλεονέκτημα πως όταν χρησιμοποιείται στη προτεινόμενη δοσολογία μπορεί να καταναλώνεται μακροχρόνια  χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες. Δεν πρέπει (χωρίς ιατρική συμβουλή) να καταναλώνεται από άτομα που λαμβάνουν αντιθρομβωτικά

Στην Κινέζικη Ιατρική ο καρπός του χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν για τις αντιβηχικές, χωνευτικές και διουρητικές του ιδιότητες.

 Γκίνγκο Μπιλόμπα σε σκόνηΧρησιμοποιούμενα μέρη: -φύλλα.

Δράση: Ισχυρά επιστημονικά στοιχεία υπέρ της χρήσης του για απόφραξη (φραγμένες αρτηρίες στα πόδια) και για τη θεραπεία της άνοιας από νόσο Alzheimer ή της αγγειοπάθειας -κατά της εγκεφαλικής ανεπάρκειας.

Πολλά φάρμακα και καλλυντικά κατασκευάζονται από το εκχύλισμα των φύλλων του δέντρου.

Τα φύλλα επίσης μπορούν να αποξηραθούν υπό σκιά προς παρασκευή τσαγιού (σε 250 ml βραστό νερό βάζουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα φύλλα Γκίνκο, αφήνουμε για 8-10 λεπτά, στραγγίζουμε και πίνουμε 1-2 κούπες τσαγιού την ημέρα).

Ginkgo biloba  προσφέρει ανακούφιση στις παρακάτω παθήσεις:

* Πίεση και Κυκλοφορία του αίματος

* Κράμπες

* Κατάθλιψη

* Άσθμα

* Παθήσεις των Νεφρών

* Παθήσεις των Πνευμόνων

* Αλλεργίες

*Έχει αντιπηκτικές ιδιότητες

* Ημικρανίες

* Αιμορροΐδες

* Υπερένταση

* Φλεγμονές

* Έλλειψη Συγκέντρωσης

* Αϋπνίες

* Γενική Κόπωση

* Πόνοι πλάτης

* Ξερός λαιμός

*Κατά των κιρσωδών φλεβών

*Κατά των ελκών στα πόδια.

*Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το φαινόμενο των “κρύων άκρων” καθώς αποκαθιστά την κυκλοφορία του αίματος σε χέρια και πόδια.

*Για την ανακούφιση της ασθματικής αναπνοής

* Τη μείωση των φλεμάτων

*Και της ακράτειας.

*Για απόφραξη (φραγμένες αρτηρίες στα πόδια)

* Έχει αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες

* Alzheimer (Κατά της εξασθένησης της μνήμης λόγω ηλικίας).

*Κατά των παρενεργειών της χημειοθεραπείας.

*Κατά της μειωμένης λίμπιντο / διαταραχής στύσης (ανδρική ανικανότητα)

*Κατά εκφύλισης κηλίδας

*Βελτίωση της μνήμης (σε υγιείς)

*Εμβοές  κατά του βόμβου (στα αυτιά) κατά του ιλίγγου.

*Κατά της εγκεφαλικής ανεπάρκειας

Υπάρχουν ικανοποιητικά επιστημονικά στοιχεία κατά της χρήσης του για το εγκεφαλικό.

Ginkgo biloba medlabg


 

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response