close
Συνταγές μαγειρικής

Cocottes με τυριά, ζαμπόν και … άλλα, για ενήλικες

Περιγραφή

Cocottine = Φόρμες μίας δόσης, από πορσελάνη ή πηλό, μικρού μεγέθους και κυλινδρικού σχήματος, που χρησιμεύουν στο μαγείρεμα, σε μπεν μαρί, κρεμών ή σουφλέ.

Cocottes = Μεγαλύτερες σε μέγεθος φόρμες, από πορσελάνη ή πηλό, κυλινδρικού σχήματος, που χρησιμεύουν στο μαγείρεμα κρεμών ή σουφλέ.

Οι σημερινές Cocottes με τυριά, ζαμπόν και… άλλα είναι μια διασκευή του “Cocottine με τυριά και καπνιστή γαλοπούλα”, ενός πιάτου φτιαγμένο για παιδικά στομαχάκια, στο οποίο έγιναν όλες εκείνες οι αλλαγές (ακόμη και στην ονομασία) ώστε να μπορεί να χαρακτηρισθεί πλέον “… για ενήλικες”.

Η ιδέα είναι να μετατρέψουμε τις παιδικές cocottines σε… cocottes για ενήλικες. Κρατάμε, λοιπόν, την αρχική ιδέα, ενισχύοντας τα υλικά.

Έτσι, πέρα από τα βασικά υλικά (γάλα, αλεύρι, ζαμπόν –που δεν υπάρχει πλέον λόγος να είναι άπαχη γαλοπούλα– και τυριά) μπορούμε να προσθέσουμε και πολλά άλλα. Εδώ χρησιμοποίησα σχεδόν ότι βρήκα στο ψυγείο. Κοφτό μακαρονάκι, κορφές μπρόκολου, χοντροκομμένο σπανάκι, επιπλέον ζαμπόν σε κύβους, μπλε τυρί.

Θα σερβίρουμε αυτή τη νοστιμιά σε τέσσερα μικρά πήλινα σκεύη, έχοντας εξασφαλίσει ότι παρά την ευκολία της (αρκούν δέκα λεπτά προετοιμασίας και άλλα είκοσι ψησίματος), η συνταγή θα αποδειχθεί μία πραγματική νοστιμιά

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 φέτες ζαμπόν, περίπου 40 γρ. για κάθε ταρτάκι
  • βιτάμ για το βουτύρωμα, όσο χρειασθεί.
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 150 ml γάλα
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 60 γρ. τυρί Emmental, τριμμένο ή κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 60 γρ. τυρί γραβιέρα, τριμμένη ή κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 60 γρ. μπλε τυρί, κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 40 γρ. τυρί parmigiano, τριμμένο.
  • 60 γρ. ζαμπον, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 φρέσκο μανιτάρι champignon, καθαρισμένο και κομμένο σε χοντρά κυβάκια
  • Διάφορα άλλα υλικά, όπως : λίγο μπρόκολο, λίγο σπανάκι, λίγα μικρά ζυμαρικά, όλα ήδη βρασμένα.
  • αλάτι, όσο χρειάζεται
  • πιπέρι, όσο χρειάζεται

[divider]

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1

1) Βουτυρώνουμε εσωτερικά τα φορμάκια
Βήμα 2

2) Κόβουμε τις φέτες του ζαμπόν σε κατάλληλο ύψος ώστε να μπορούν να καλύψουν την εσωτερική τους επιφάνεια και “φοδράρουμε” εσωτερικά τα φορμάκια, καλύπτοντας τοιχώματα και πάτο με το καπνιστό ζαμπόν, φροντίζοντας στα σημεία που ενώνονται, να “καπακώνει” ελαφριά η μία φέτα την άλλη.
Βήμα 3

3) Αραιώνουμε την μουστάρδα με 3 κουταλιές από το γάλα
Βήμα 4

4) και μοιράζουμε το μίγμα στα “φοδραρισμένα” φορμάκια.
Βήμα 5

5) Αφήνουμε να ποτίσουν για ένα 10-λεπτο.
Βήμα 6

6) Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα, προσθέτουμε το αλεύρι
Βήμα 7

7) και τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε, σε πολύ χαμηλή φωτιά, έως ότου λιώσουν τα τυριά.
Βήμα 8

8) Κανονίζουμε τότε το πιπέρι
Βήμα 9

9) και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Λίγα μικρά ζυμαρικά, για παράδειγμα,
Βήμα 10

10) το ζαμπόν,
Βήμα 11

11) το μανιτάρι και την ρόκα,
Βήμα 12

12) το μπρόκολο
Βήμα 13

13) το σπανάκι
Βήμα 14

14) Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα μας και αδειάζουμε το μίγμα στις φόρμες.
Βήμα 15

15) Ρίχνουμε στην επιφάνειά τους μία γερή δόση τριμμένο parmigiano.
Βήμα 16

16) και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, όπου και τις ψένουμε
Βήμα 17

17) έως ότου γκρατιναρισθούν στην επιφάνειά τους
Βήμα 18

18) και αποκτήσουν εκείνο το πυρόξανθο χρώμα που σε κάνει να τα φας καυτά. Υπολογίστε τον χρόνο στο εικοσάλεπτο. Κάτι πάνω, κάτι κάτω.
Βήμα 19

19) Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη καυτό. Ας προσέξουν οι άλλοι.

Βρείτε την original συνταγή: Cocottes με τυριά, ζαμπόν και … άλλα, για ενήλικες

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response