close
Συνταγές μαγειρικής

Σάντουιτς Κώνοι και φωλιές

Σάντουιτς Κώνοι και φωλιές

Εύκολη συνταγή για ελαφριά και αφράτα κώνους και φωλιές σάντουιτς ιδανικά για ένα φίλο ή οικογενειακή συγκέντρωση. Γεμίστε τα με το αγαπημένο σας γλυκό ή αλμυρό και να είστε σίγουροι πως  όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

Συστατικά: Κάνει 7 χωνιά ή 3 χωνιά και 3 φωλιές

Ζύμη

500g αλεύρι για ψωμί

Ζάχαρή 11/2 κουταλιά της σούπας

Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού

Μαγιά 25g φρέσκια μαγιά ή ένα φακελάκι ξηρή μαγιά

Νερό 50 ml ζεστό

3 αυγά το ένα για επάλειψη

Γάλα 170 ml ζεστό

Βούτυρο 60g λιωμένο χλιαρό (4 κουταλιές της σούπας)

Επικάλυψη

1 αυγό, χτυπημένο

σουσάμι και λινάρι ή ότι σπόρο της αρεσκείας σας

Κώνοι χαρτί

2 κόλλες A4 για κάθε χωνί

1 φύλλο αλουμινόχαρτο για κάθε χωνί

Για τις φωλιές χαρτιά 11χ15χ1,5 και καλύψτε με αλουμινόχαρτο.

1) Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Διαλύουμε τη νωπή μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε στο μίγμα αλευριού. Προσθέστε τα αυγά το γάλα και το βούτυρο και ανακατεύουμε όλα μαζί.

2) Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι λεία και απαλή. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε το να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα σε ένα ζεστό χώρο, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

3) Εν τω μεταξύ, μπορείτε να ετοιμάσετε τα κώνους και τις φωλιές. Πάρτε 2 φύλλα χαρτιού και να κάνουν έναν κώνο και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε το χαρτί δεν είναι πια ορατό. Επαναλάβετε για να κάνετε κώνους .

Για τις φωλιές, κόψτε διάφορα διαφημιστικά φυλλάδια σε φάρδος 11χ 15χ 1,5 πάχος ή όσο θέλετε και καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο.

4) Ζύμη: Πάνω και σε μια αλευρωμένη επιφάνεια κόβουμε σε 8 ίσα μέρη την ζύμη κάνοντας μπάλες. Και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά.

5) Κάνουμε το κάθε κομμάτι της ζύμης σε ένα κορδόνι περίπου 80 cm για τις φωλιές θα χρειαστείτε ενάμισι κορδόνι. Θα το ενώσετε με βρεγμένο δάχτυλο.

6) Λαδώνουμε ελαφρώς τους κώνους και τις φωλιές και τυλίγουμε τα κορδόνια της ζύμης γύρω από τους κώνους ή τις φωλιές που κάναμε. Τοποθετούμε μια λαδόκολλα στο ταψί και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 20 λεπτά.

7) Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 200C.

8) Χτυπήστε το αυγό με μια κουταλιά της σούπας νερό και κάντε επάλειψη. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το λινάρι ή ότι σπόρους θέλετε.

9) Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

10) Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και μετά αφαιρούμε τους κώνους και τις φωλιές.

Γεμίζουμε με την αγαπημένη μας  γέμιση τονοσαλάτα με μαρούλι, με μαγιονέζα, κοψίδια, κρύο σάντουιτς ή και τοστ ή ακόμη και με κρέμα σαντιγί, κρέμα ζαχαροπλαστικής και οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε. Απολαύστε το με όποια γέμιση σας αρέσει.

Μπορείτε να τα βάλετε στον καταψύκτη, όταν κρυώσουν σε σακουλάκια τροφίμων και όταν χρειάζεστε αποψύχετε όσα θέλετε.

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response