Θυμάρι το αναγκαίο βότανο
Θυμάρι, είναι ένας χαμηλός, πολυετής με μεγάλη αντοχή θάμνος. Έχει πολύ δυνατό και ευχάριστο άρωμα.
Ανθίζει το καλοκαίρι και βγάζει μικρά ανθάκια χρώματος μωβ στις κορυφές των κλαδιών του.
Φυτρώνει σε άγονες περιοχές σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, και είναι πολύ όμορφο ως καλλωπιστικό φυτό σε κήπους σπιτιών.
Χρησιμότητα του θυμαριού
Εξαιρετικά χρήσιμο φυτό και από τα καλύτερα αντισηπτικά και τονωτικά βότανα. Είναι μάλλον το φυτό με τις περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες.
Το εκχύλισμα του μπορεί να προλάβει το κρύωμα, ρίχνει τον πυρετό, καταπολεμά τη γρίπη, τις εντερικές διαταραχές και δερματικές λοιμώξεις.
Αντισπασμωδικό των πεπτικών οδών, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου.
Ακόμη βοηθά στην μείωση του άγχους και της πνευματικής κατάπτωσης.
Το θυμάρι στην αρχαιότητα
Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το θυμάρι για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έκαναν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι για να νοιώθουν δυνατοί και οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για τις αρωματικές του ιδιότητες.
Το θυμάρι στην κουζίνα μας
Έχει έντονη και ελαφρώς πικάντικη γεύση, γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείται με φειδώ. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται (ξερό ή δροσερό) για τις εξαιρετικές αρωματικές του ιδιότητες. Αρωματίζει ευχάριστα, κρέατα, ψάρια, διάφορες σάλτσες, (π.χ. ντομάτας) και τυριά (κυρίως τα κρεμώδη) πίτες, ζυμαρικά, σούπες, ακόμη και όσπρια.
Με το θυμάρι μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμες μαρινάδες , ενώ με το θυμαρέλαιο αρωματίζουμε τα φαγητά και τις σαλάτες μας.
Πολλοί τοποθετούν ολόκληρα τα κλωνάρια του σε μπουκάλια με λάδι ή ελιές για επιπλέον άρωμα.
Το θυμάρι για αποθήκευση
Κόψτε τα φύλλα, δέστε τα σε ματσάκια και κρεμάστε τα ανάποδα σε ζεστό και σκοτεινό μέρος με καλό εξαερισμό. Όταν ξεραθούν, θρυμματίστε τα φύλλα και φυλάξτε τα σε αεροστεγή δοχεία.
Το θυμάρι και οι χρήσεις του
Εσωτερική χρήση – Εκχύλισμα από θυμάρι
Βάζουμε τρία κουταλάκια σε ένα λίτρο καυτού νερού. Το αφήνουμε 15 – 20 λεπτά και μετά το στραγγίζουμε.
Πίνουμε τρία φλιτζάνια την ημέρα κατά προτίμηση μετά το φαγητό, ή κατά περίπτωση για την αντιμετώπιση εντερικών διαταραχών, στο βήχα στη γρίπη, για την τόνωση μας, για τη μείωση του άγχους. Δεν συνιστάται συνεχής χρήση.
Εναλλακτικά μπορούμε να ρίξουμε ένα κουταλάκι θυμαριού, σε ένα μπρίκι με νερό, να το αφήσουμε να βράσει και αφού το σουρώσουμε να το πιούμε.
Εξωτερική χρήση με θυμάρι
Με θυμαρέλαιο μπορούμε να κάνουμε επάλειψη και καθαρισμό πληγών.
Θυμαρέλαιο φτιάχνουμε τοποθετώντας κλαδάκια από θυμάρι μέσα σε ένα μπουκάλι από ελαιόλαδο για 15 μέρες περίπου.
Ένα ζεστό μπάνιο με νερό που περιέχει εκχύλισμα θυμαριού, προσφέρει ευεξία, ξεκούραση και ανακουφίζει από τους πόνους των ρευματικών παθήσεων.
Από το θυμάρι παράγεται το εξαιρετικής ποιότητας «θυμαρίσιο μέλι», με το γνωστό υπέροχο άρωμα και γεύση και τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Προσοχή στη χρήση
Όπως όλα τα βότανα και αρωματικά φυτά έτσι και το θυμάρι πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή.
Η συνεχής και αλόγιστη εσωτερική χρήση του μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς και ζαλάδες, διάρροια και καρδιακή κατάπτωση.
Θυμάρι, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
Τα οφέλη των αντιοξειδωτικών είναι γνωστά από καιρό. Στην πραγματικότητα ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από το θυμάρι είναι η ποικιλία των αντιοξειδωτικών που προσφέρει. Η θυμόλη, που βρίσκεται στο θυμάρι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να αποτρέψει τα καρκινικά κύτταρα και τις ελεύθερες ρίζες από το να εγκατασταθούν στο σώμα σας. Πίνοντας τσάι θυμαρίσιο σε καθημερινή βάση μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών σας, που σας προστατεύουν από νόσους που σχετίζονται με την ηλικία και να αποτρέψει τα σημάδια της γήρανσης.
Θυμάρι, Ρυθμιστική των εμμήνων δράση
Βοηθά στη ρύθμιση της εμμήνου ροής των γυναικών, αλλά και της αφύσικης διακοπής της, δηλαδή τόσο στη λευκόρροια όσο και στην αμηνόρροια.
Θυμάρι, ελαχιστοποιεί το βήχα
Το θυμάρι είναι ένα από τα πρώτα φυτά που σας ανακουφίζουν όταν πάσχετε από κρυολόγημα. Έχει αποδειχθεί πως το θυμάρι είναι μια φυσική θεραπεία για τον ήπιο έως σοβαρό βήχα. Το θυμάρι έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα με επιτυχία για τη θεραπεία της βρογχίτιδας. Το θυμαρίσιο τσάι μαλακώνει το λαιμό σας. Ωστόσο, ο πιο ισχυρός τρόπος για τη θεραπεία του κρυολογήματος δεν είναι το τσάι αλλά το εκχύλισμα θυμαριού.
Θυμάρι, βελτιώνει την όραση
Όσο μεγαλώνετε, τα προβλήματα όρασης είναι σχεδόν αναπόφευκτα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για την προστασία της όρασής σας. Εδώ έρχεται να παίξει το ρόλο του το θυμάρι. Το βότανο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητη για την υγιή όραση. Επιπλέον, η βιταμίνη Α στο θυμάρι μπορεί να συμβάλλει στην απόκτηση υγιούς επιδερμίδας.
Θυμάρι, διατηρεί υγιή την πίεση αίματος
Για τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε υψηλή αρτηριακή πίεση, το θυμάρι προσφέρει σημαντικά οφέλη. Είναι γεμάτο από χημικές ουσίες που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, ειδικά για τα άτομα με ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης. Για να απολαύσετε τα οφέλη του θυμαριού μπορεί να πίνετε θυμαρίσιο τσάι σε καθημερινή βάση.
Θυμάρι, δυναμώνει τα κόκαλα
Οι γυναίκες, κυρίως, είναι επιρρεπείς σε βλάβες οστών, όσο μεγαλώνουν. Μετά την ηλικία των 38 ετών η πυκνότητα των οστών αρχίζει να μειώνεται και ανοίγει ο… δρόμος για την οστεοπόρωση. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που πρέπει να τρώτε θυμάρι στη διατροφή σας ή να πίνετε τσάι από θυμάρι. Το θυμάρι έχει ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Κ που συμβάλλουν στη δημιουργία ισχυρών οστών και οστών υψηλής πυκνότητας.
Ελαχιστοποιεί τη φλεγμονή
Ένα από τα πρώτα οφέλη για την υγεία από το θυμάρι, είναι η ικανότητά του να ελαχιστοποιεί τη φλεγμονή. Είτε έχετε αρθρίτιδα, είτε προβλήματα αλλεργίας, ή πόνο στις αρθρώσεις, το τσάι από θυμάρι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου που προκαλεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το θυμάρι είτε στο φαγητό σας είτε ως τσάι για να κρατήσετε την φλεγμονή μακριά σας όλη την ημέρα.
Εξουδετερώνει τα βακτήρια
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που είναι φυσικά αντιβιοτικά. Οι αντιβιοτικές ιδιότητες του θυμαριού βοηθούν να κρατήσετε μακριά τις βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις. Επίσης, απρόσμενα, το θυμάρι έχει αποδειχθεί πως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στον e.coli. Με το θυμάρι στη διατροφή σας θα αφήσετε μακριά κρυολόγημα, γρίπη και δεκάδες ασθένειες.
Θυμάρι και καρδιά
Δυναμώνει την καρδιά και τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα. Ανεβάζει την χαμηλή αρτηριακή πίεση και βοηθά στα προβλήματα της ορθοστατικής υπότασης.
Για τόνωση της κυκλοφορίας
Αν υποφέρετε από αγγειοπάθεια, εκτός από τη δίαιτα και την καθημερινή κατανάλωση ωμού σκόρδου που θα σας βοηθήσει να ρίξετε την αρτηριακή πίεση και να περιορίσετε τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας-, μπορείτε να εφαρμόσετε άλλο ένα γιατροσόφι για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος.
Ρίξτε σε μια κατσαρόλα 4 λίτρα κρύο νερό και 500 γρ. ξερό θυμάρι. Αφήστε το να κάτσει για 15 λεπτά και ύστερα βράστε το σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέστε το αφέψημα στο χλιαρό νερό της μπανιέρας και απολαύστε αυτό το ευεργετικό και αρωματικό μπάνιο για 15-20 λεπτά.
Διουρητική δράση
Λόγω της διουρητικής του δράσης συμβάλλει στην αντιμετώπιση των οιδημάτων, τα οποία δημιουργούνται από την κατακράτηση υγρών, ένα πρόβλημα συχνό στις γυναίκες. Βοηθά επίσης στις περιπτώσεις της παχυσαρκίας και της κυτταρίτιδας.
Για το αναπνευστικό και το πεπτικό
Το θυμάρι έχει μεταξύ των συστατικών του ένα αιθέριο έλαιο το οποίο περιέχει μια ισχυρή αντισηπτική ουσία με εξαιρετική δράση κατά των μολύνσεων και των φλεγμονών.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά, σαν λοσιόν, για την αντιμετώπιση μολυσμένων τραυμάτων ή εσωτερικά για αναπνευστικές λοιμώξεις και λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος.
Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται επίσης για γαργάρες που βοηθούν στην καταπολέμηση της λαρυγγίτιδας και της αμυγδαλίτιδας.
Η αντιμικροβιακή δράση του θυμαριού ενισχύεται αν συνδυαστεί με άλλα βότανα όπως η εφέδρα και η λομπέλια.
Για να παρασκευάσουμε έγχυμα, ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε δοχείο το οποίο περιέχει δύο κουταλιές του τσαγιού ξηρό θυμάρι. Αφήνουμε το μείγμα για δέκα λεπτά στο δοχείο πριν το καταναλώσουμε. Η συνιστώμενη δόση είναι τρία φλιτζάνια την ημέρα.
Για την κυστίτιδα
Αν παρά την ιατρική θεραπεία που ακολουθείτε, δυσκολεύεστε να απαλλαγείτε από μια κυστίτιδα ή αν υποφέρετε συχνά από αυτή την ενοχλητική λοίμωξη, μπορείτε να κάνετε μια συμπληρωματική θεραπεία. Μόλις αισθανθείτε τα πρώτα συμπτώματα, ρίξτε μία μικρή φούχτα (20-30 γρ.) ξερό θυμάρι σε ένα 1 λίτρο βραστό νερό και αφήστε το να κάτσει για 15 λεπτά πριν το σουρώστε. Πίνετε 1 φλιτζάνι από το έγχυμα αυτό κάθε τέσσερις ώρες για όσο διάστημα έχετε το πρόβλημα. Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού περιέχει διάφορες ουσίες με αντιμικροβιακή και διουρητική δράση.
Για τη δυσοσμία των ποδιών
Το ίδρωμα των ποδιών τώρα το καλοκαίρι επιδεινώνεται, με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα. Ένας εύκολος και φυσικός τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι το ποδόλουτρο με αφέψημα θυμαριού. Βράστε 2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι σε 1/2 λίτρο νερό για 10 λεπτά και μόλις το αφέψημα κρυώσει αρκετά, κάντε με αυτό ένα ποδόλουτρο για μισή ώρα. Αν επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αυτή καθημερινά για ένα διάστημα, η κακοσμία θα εξαφανιστεί.
Παρασκευή κολόνιας
Ανακατεύουμε 10 γρ. λουλούδια θυμαριού με 250 γρ. λευκό οινόπνευμα σε ένα μπουκάλι, το κλείνουμε με φελλό και το αφήνουμε 2-3 εβδομάδες στον ήλιο. Στη συνέχεια σουρώνουμε.
Λάδι ή βάμμα, παρασκευή
Με το έλαιο (λάδι) ή το βάμμα του θυμαριού γίνονται εντριβές σε κρύωμα, γρίπη, συναίσθημα κόπωσης, αλλά και σε πονεμένες αρθρώσεις από αρθριτικά ή εξαρθρώσεις στραμπουλήγματα κ.ά.
Το έλαιο θυμαριού και το βάμμα μπορεί να τα φτιάξει ο καθένας εύκολα μόνος του.
Συλλέγεται το ανθισμένο φυτό στις αρχές του καλοκαιριού.
Γεμίζεται ελαφρά ένα βάζο μαρμελάδας και καλύπτεται μέχρι επάνω με λάδι ελιάς αν σκοπός είναι να ληφθεί έλαιο.
Με ρακή ή με οινόπνευμα 40% αν σκοπός είναι να ληφθεί βάμμα.
Τοποθετείται το βάζο σε μια σκοτεινή γωνιά, αν είναι για βάμμα και στον ήλιο αν είναι για έλαιο, τουλάχιστον για 6 εβδομάδες. Έπειτα φιλτράρεται το μείγμα με ένα πανί και το έλαιο ή το βάμμα είναι έτοιμο.
Το βάμμα κρατά πολλά χρόνια, ενώ το έλαιο όχι επάνω από 1-1.5 χρόνο.
Το βάμμα έχει πολλές καθημερινές χρήσεις.
Μερικές σταγόνες στην μπανιέρα τονώνουν και ξεκουράζουν, ενώ σε νερό το οποίο βράζει καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.
Επίσης αν ριχθούν μερικές από αυτές μαζί με 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεμονιού στον κουβά του σφουγγαρίσματος, αφήνουν ένα σπίτι καθαρό και μια ευωδία χίλιες φορές πιο ευχάριστη από τα χημικά απορρυπαντικά.
Θυμάρι και βουλωμένη μύτη
Ένα πολύ απλό και αποτελεσματικό γιατρικό με την βοήθεια του θυμαριού.
Σε μία μεγαλούτσικη μικρή λεκάνη ή σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε ένα λίτρο βραστό νερό, στάζουμε μέσα στο βραστό νερό τέσσερις σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού, σκύβουμε πάνω από την λεκάνη ή την κατσαρόλα, αφού προηγουμένως έχουμε σκεπάσει το κεφάλι μας με μια πετσέτα για να μην φεύγουν οι ατμοί και παίρνουμε βαθιές εισπνοές.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για δέκα περίπου λεπτά, μετά τις εισπνοές για μισή ώρα χαλαρώνουμε και ηρεμούμε σε ζεστό και ευχάριστο χώρο.
Θυμάρι στην el.wikipedia