close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Μελισσόχορτο – Ιδιότητες – Οφέλη

Μελισσόχορτο για πολλές χρήσεις

Το μελισσόχορτο είναι πολυετές φυτό, αυτοφυές στην Ελλάδα και συγγενεύει με το δυόσμο. Είναι γνωστό και ως μελισσοβότανο.

 Άλλες ονομασίες: Μέλισσα, μελισσοβότανο, κιτροβάλσαμο

Ονομάστηκε έτσι από την ιδιαίτερη αγάπη που του έχουν οι μέλισσες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των ανθέων του σε νέκταρ.

Στην αρχαιότητα θεωρείτο το ελιξίριο της νεότητας και το χρησιμοποιούσαν αλχημιστές και ιερείς για ανάλογα σκευάσματα. Ήταν αφιερωμένο στη θεά Άρτεμις.

Οι αρωματικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, όπως μας πληροφορούν ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης, ο οποίος το χρησιμοποιούσε ως φάρμακο για το δάγκωμα του σκορπιού και ως εμμηναγωγό.
Οι Ευρωπαίες, κατά το μεσαίωνα, γέμιζαν φυλαχτά με μελισσόχορτο και τα έφεραν πάνω τους ως ερωτικά γούρια.

Οι Καρμελίτες καλόγεροι το χρησιμοποιούσαν από το 1611, για την παρασκευή του αλκοολούχου ποτού «το ύδωρ μελισσόχορτου» (eau de melisse des Carmes).

Τα φύλλα του μελισσόχορτου, με τη γλυκιά γεύση και το άρωμα λεμονιού, είναι άριστη προσθήκη για τα ποντς φρούτων, τα κρασιά και τους χυμούς, ενώ το αφέψημα μελισσόχορτου γίνεται αναψυκτικό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Είναι ξάδερφος της φασκομηλιάς και της λεβάντας.

Δεν είμαστε σίγουροι για το αν οι Αρχαίοι καλλιέργησαν το φυτό για φαρμακευτικούς σκοπούς ή για το νέκταρ, που καθώς τρέχει σαν χοντρό δάκρυ μαζεύει τις μέλισσες. ‘Όπως  και να έχει το πράγμα, δεν άργησαν ν’ ανακαλύψουν τις αρετές του. Oι Άραβες γιατροί όμως ήταν εκείνοι που κατάλαβαν τις θαυματουργές δυνατότητες του φυτού.

Είναι οι πρώτοι που τ’ ονόμασαν «φίλο της καρδιάς». (Βοηθάει τη λειτουργία της, καλμάρει τους παλμούς, ξελαφρώνει απ’ το άγχος). «Φτιάχνει το κέφι» και υποβοηθά όλες τις ζωτικές λειτουργίες – απομακρύνει τα μαύρα σύννεφα της νευρασθένειας, του άγχους, της έγνοιας, και εξαφανίζει πονοκεφάλους που οφείλονται σε νευρικά αίτια ή σε αμνησία.

Επί αιώνες ήταν δημοφιλές ως αποτελεσματική θεραπεία για τη μελαγχολία, το λήθαργο, την κακή μνήμη, αλλά και ως βοήθημα για την αποκατάσταση της νεανικής «ζωτικότητας». Οι μοναχοί του μεσαίωνα έβαζαν μελισσόχορτο μέσα σε «τονωτικά» που «ανακούφιζαν την καρδιά», για να δυναμώσουν την καρδιά και να τονώσουν τη διάθεση. Το νερό των Καρμελιτών, – ένα παρασκεύασμα του 17ου αι. που έφτιαχναν οι μοναχές του τάγματος των Καρμελιτών για δυναμωτικό και κατευναστικό των νευρικών πονοκεφάλων και της νευραλγίας, συνδύαζε μελισσόχορτο με φλούδα λεμονιού, μοσχοκάρυδο και ρίζα αγγελικής.

Λέγεται και «φυτό της μακροζωίας».

Το μελισσόχορτο είναι θαυμάσια θεραπεία για τα νεύρα, Καταπραΰνει την ένταση, ανεβάζει τη διάθεση και αποκαθιστά την ενέργεια όταν είστε πολύ κουρασμένοι.

Οι χαλαρωτικές ιδιότητες του βοτάνου το καθιστούν μια καλή εναλλακτική θεραπεία για τον πονοκέφαλο και την ημικρανία.

Όταν λαμβάνεται τακτικά, καταπολεμά τις πεπτικές διαταραχές που οφείλονται στο άγχος, όπως π.χ. η ανορεξία, η ναυτία, ο κολικός, η κολίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η γαστρίτιδα.

Το ήπιο έκχυμα του φυτού ηρεμεί τους παιδικούς πονόκοιλους νευρικής φύσεως.

Το ζεστό τσάι από μελισσόχορτο είναι το καλύτερο για όσους διαβάζουν για τις εξετάσεις. Στην πραγματικότητα, παλιότερα αποκαλούσαν το μελισσόχορτο «το βότανο των μαθητών».

Διεγείρει την εγκεφαλική λειτουργία, βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη ενώ συγχρόνως ηρεμεί τα νεύρα.

Λέγεται επίσης ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση της νόσου Άλσχαιμερ.

Όταν πίνεται ζεστό, όπως το τσάι από άνθη φλαμουριάς και μελισσόχορτο, κατεβάζει τον πυρετό προκαλώντας εφίδρωση.

Θεραπευτικές ιδιότητες 

Τα ζεστά αφεψήματα με μελισσόχορτο ανακουφίζουν από τον πυρετό, τη καταρροϊκή έμφραξη και την ιγμορίτιδα.

Η δράση του βοτάνου κατά των ιών είναι αποτελεσματική στη γρίπη, τον έρπητα τον απλό και την παρωτίτιδα.

Η αντιβακτηριακή και αντισταμινική του δράση καθιστά το μελισσόχορτο άριστη θεραπεία για μολύνσεις και αλλεργίες, όπως ο αλλεργικός κατάρρους, το έκζεμα και οι φλεγμονώδεις παθήσεις των ματιών.

Μειώνει το άγχος την υπερένταση και τη μελαγχολία επειδή επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ψυχική διάθεση.

Είναι χαλαρωτικό ποτό για όσους δεν κοιμούνται καλά και για τα παιδιά πριν τον ύπνο.

Το μελισσόχορτο  μπορεί να ηρεμεί τις νευρικές ταχυκαρδίες λόγω της επίδρασης του στην καρδιά, αλλά και να μειώνει την υπέρταση.

Είναι αγχολυτικό (παρουσιάζει αντικαταθλιπτική δράση) και ήπια ηρεμιστικό.

Είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας.

Όσο αφορά το αναπαραγωγικό σύστημα, το βότανο ανακουφίζει από σπασμούς και πόνους της περιόδου.

Το τσάι μελισσόχορτου διευκολύνει τον τοκετό αν ληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Εξωτερικές πλύσεις με το αφέψημα, κάνουν καλό στην επιδερμίδα και χαλαρώνουν τα νεύρα.

Αλοιφή από τα φύλλα και τα λουλούδια του, καταπραΰνουν τους πόνους των ρευματισμών και των αρθριτικών και βοηθούν στην επούλωση εξωτερικών πληγών.

Το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται σε κρέατα, πουλερικά, ψάρια, τυριά, σούπες, φρούτα, ποτά, τσάγια.

Επειδή έχει έντονο άρωμα, που μοιάζει με αυτό του λεμονιού, ενδυναμώνει τη γεύση των φαγητών που περιέχουν λεμόνι.
Αν θέλουμε να το αποξηράνουμε, πρέπει να το κάνουμε πριν ανθίσει το φυτό.

Προετοιμασία και χρήση 

ειδικά για οδυνηρά έμμηνα: ρίξτε 20 πρέζες ξεραμένου φυτού σε ένα λίτρο νερό (2-4 φλιτζάνια τη μέρα).

Για τις καρδιοπάθειες παρασκευάστε έγχυμα ανθισμένων κορυφών χρησιμοποιώντας 10-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 2-3 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα, ενώ για την ταχυκαρδία ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με τη διαφορά ότι πίνετε 1 φλιτζάνι την ημέρα.

Για την ωτίτιδα παρασκευάστε χυμό του φυτού και ρίξτε 1-2 σταγόνες μέσα στο αυτί για να καταπραΰνετε τον πόνο και τον βόμβο.

Για τη σεξουαλική ανικανότητα ή ψυχρότητα παρασκευάστε έγχυμα του φυτού χρησιμοποιώντας 5-10 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα

Αφέψημα 
Υπολογίστε μια μικρή χούφτα βοτάνου σε ένα λίτρο νερό (2 φλιτζάνια τη μέρα, για ημικρανίες, νευρικές κρίσεις, ιλίγγους…).

Κρασί
από μελισσόχορτο: σε ένα λίτρο καλό άσπρο κρασί, αφήστε για 24 ώρες μια χούφτα μελισσόχορτο να μουλιάσει. Η θερμοκρασία να ‘ ναι 30 με 40° (2 μικρά ποτήρια τη μέρα).

Ποδόλουτρα
Υπολογίστε 1 χούφτα βοτάνου σε ένα λίτρο νερό (για ημικρανίες, κάνοντας συγχρόνως παγωμένες κομπρέσες).

Συμπυκνωμένο αφέψημα
για εξωτερική χρήση (λοσιόν, κλύσματα, κολπικές πλύσεις, κ.τ.λ.), 1 και 1/2 χούφτα βοτάνου σε 1 λ, νερό.

Κατάπλασμα
φρέσκων φύλλων: Είναι δραστικά σε περιπτώσεις πληγών, τσιμπημάτων εντόμων (Μέλισσες, σφήκες) και θλάσεων.

Μελισσόχορτο στην el.wikipedia


 

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response