close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Σερενόα Το ελιξίριο κατά του προστάτη

Σερενόα

Σερενόα  είναι βότανο καλό για την διόγκωση του προστάτη ωφέλιμο στα ανδρικά όργανα για συχνουρία νυχτουρία μειωμένη ροή ανδρική ανικανότητα

Το ελιξίριο κατά του προστάτη

Πρόκειται για ένα μικρό φοίνικα με ύψος που φτάνει τα 3m έως 7m με κιτρινοπράσινα φύλλα και σκουροκόκκινους ή μαύρους καρπούς (μούρα). Προέρχεται από τις Δυτικές Ινδίες και τις ακτές του Ατλαντικού της Αμερικής.

Φυτό   ανθεκτικό σε ακραία φαινόμενα ξηρασίας και θερμοκρασίας με μεγάλη φαρμακευτική αξία για τον καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Από το εκχύλισμα των καρπών προέρχεται το προϊόν για το προστάτη.

Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ατονίας, αφού αυξάνει το σφρίγος ωφελώντας τα γεννητικά όργανα και αυξάνοντας τη σεξουαλική ικανότητα, αλλά και για προβλήματα του ουροποιητικού και του προστάτη. Οι θεραπευτικές ιδιότητες στη σεξουαλική ανικανότητα αποδίδονται στην παρουσία συστατικών στεροειδούς τύπου, τα οποία δρουν ως διεγερτικό της παραγωγής οιστρογόνου επιδρώντας σημαντικά στις ορμόνες.

ΣΕΡΕΝΟΑ (Saw Palmetto Berries) Serenoa serrulata (Σερενόα η πριονωτή)

Palmae (Φοινικοειδή)

Είναι φοινικόδεντρο της Αμερικής και ο ώριμος καρπός του χρησιμοποιήθηκε από τους ινδιάνους ως τονωτικό, που χρονολογείται τουλάχιστον από την εποχή των Mayas. Χρησιμοποιούσαν ακόμα τους καρπούς αυτού του φυτού για να θεραπεύσουν τα προβλήματα ουροποιητικού και τα προβλήματα μαστού στις γυναίκες. Το όνομά του από το σχήμα του ακανθώδους κοτσανιού (saw-toothed: σαν δόντια από πριόνι) που βρίσκεται στη βάση κάθε φύλλου.

Η Σερενόα  προσφέρει ασφαλή και αποτελεσματική δράση κατά των προβλημάτων που συνδέονται με την υπερτροφία του προστάτη όπως συχνουρία, δυσουρία, νυχτουρία, μειωμένη ροή, ατελή κένωση κ.α.

Έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει διουρητικές, ενδοκρινολογικές, αναβολικές και αντισηπτικές για το ουροποιητικό ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την υγεία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος και ενδείκνυται σε περιπτώσεις χρόνιας οξείας κυστίτιδας.

Το σημαντικότερο από τα συμπτώματα της υπερπλασίας που ανακουφίζεται με τη χρήση του εκχυλίσματος είναι η συχνή, επιτακτική και νυχτερινή ενούρηση. Όταν καταναλώνεται σε τακτική βάση, προστατεύει την υγεία ολόκληρου του ουροποιητικού συστήματος. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και προλαμβάνει τις λοιμώξεις καθώς αυξάνει τη ροή των ούρων με αποτέλεσμα τον περιορισμό της πιθανότητας φλεγμονής στον προστάτη και την ουροδόχο κύστη. Στις γυναίκες, επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι το εκχύλισμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου από παθήσεις της μήτρας και των ωοθηκών.

Το βάμμα Saw Palmetto βοηθά στην ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος. Τα λιπαρά οξέα του εκχυλίσματος αποτελούν δομικά στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη και ενίσχυση του μυϊκού ιστού. Επιπλέον, το Σερενόα επηρεάζει την έκκριση ορμονών όπως η προγεστερόνη, τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη. Εκτός από την αναστολή της δράσης του υποδοχέα των οιστρογόνων, αυξάνει το επίπεδο της τεστοστερόνης, η οποία είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος. Επιπλέον, βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών σε γυναίκες και άνδρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση του μεταβολικού ρυθμού, του μυϊκού συστήματος και της σεξουαλικότητας.

Το Saw Palmetto είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως είναι η συμφόρηση στο στήθος, η υπερέκκριση βλέννας, που οδηγεί στην απόφραξη των αεραγωγών και στην αναπνευστική ανεπάρκεια, ο βήχας και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος, του άσθματος και της βρογχίτιδας.

Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες και τανίνες. Τα υψηλά επίπεδα β-σιτοστερόλης που περιέχονται σε αυτό προσδίδουν στο βότανο ιδιότητες οιστρογόνων και για αυτό είναι χρήσιμο για άτομα με υπερβολική έκκριση ανδρικών ορμονών.

serenoa karpoi σερενόα καρποίΜέρος που χρησιμοποιείται: Οι καρποί.

Συλλογή: Οι καρποί αυτού του εντυπωσιακού φοίνικα συλλέγονται από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.

Συστατικά: Πτητικό έλαιο, στεροειδή, δεξτρόζη, ρητίνες.

Δράσεις: Διουρητικό, ουροποιητικό αντισηπτικό, ενδοκρινικό.

Ενδείξεις: Η Σερενόα είναι ένα φυτό που δρα τονωτικά και ενισχυτικά στο αντρικό γεννητικό σύστημα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια όταν απαιτείται ενίσχυση των αντρικών γεννητικών ορμονών.

Είναι ειδικό ίαμα για τη διόγκωση του προστάτη αδένα.

Είναι επίσης πολύτιμη για όλες τις λοιμώξεις του πεπτικού και ουροποιητικού

συστήματος.

Συνδυασμοί: Για την εξασθένηση που συνδέεται με το γεννητικό σύστημα, συνδυάζεται καλά με την Νταμιάνα και την Κόλα.

Για τη διόγκωση του προστάτη αδένα συνδυάζουμε με Εκουϊζέτο και Υδράγγεια.

Χρήση: πάρτε 1 1/2 κουταλιάς του γλυκού βάμμα με νερό έως και 3 φορές την ημέρα για 6 το πολύ εβδομάδες.

Αντενδείξεις: δεν έχουν καταγραφεί

Παρασκευή και δοσολογία:

Αφέψημα: ρίξτε 1/2-1 κουταλιά του τσαγιού καρπούς σε ένα φλιτζάνι νερό, βράστε το και κατόπιν χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το σιγοβράσει για 5 λεπτά.

Το ρόφημα πρέπει να πίνεται τρεις φορές τη μέρα.

Για σερενόα διαβάστε και εδώ

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response