close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Σαμπούκος – Ζαμπούκος ο θεραπευτής

Σαμπούκος

Sambucus Nigra  Σαμπούκος ο μελανός της οικογένειας των Αιγοκληματωδών (Caprifoliaceae)

Ονόματα:  Σαμπούκος ή  Ζαμπούκος, Κουφοξυλιά, Αφροξυλιά, Αφροξυλάνθη, Φροξυλιά, Φροξινάνθη, Ακτή η μελανή, Αυξιά, Αντριανός.

Είναι ένα από τα σπάνια φυτά που είχε την ίδια αναγνώριση στα αρχαία χρόνια που έχει και στην εποχή μας για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Εκτός απ’ αυτές, οι καρποί του ζαμπούκου τρώγονται ψημένοι και χρησιμοποιούνται σε γλυκά. Τα λουλούδια του αρωματίζουν διάφορα λικέρ και οι καρποί του χρωματίζουν κρασιά. Οι χρωστικές ουσίες του χρησιμοποιούνται στην βαφή υφασμάτων και νημάτων.

Περιγραφή : Ο σαμπούκος είναι μικρό πολύ γνωστό φυλλοβόλο δένδρο. Ο φλοιός του κορμού είναι ανοιχτόχρωμος με σχισμές και λευκά φακίδια.

Έχει φύλλα μεγάλα, πράσινα θαμπά, με 5 λογχοειδή οδοντωτά φυλλάρια, άνθη μικρά λευκοκίτρινα, πολύ μυρωδάτα κατά μεγάλα απλωτά σκιάδια.

Οι καρποί του είναι μικρές μαύρες ρόγες. Η λαϊκή παράδοση χαρακτηρίζει τον Σαμπούκο ως πλήρες

Φαρμακείο λόγω των αναρίθμητων θεραπευτικών και προφυλακτικών του ιδιοτήτων.

Τα μέρη που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς είναι ο φλοιός, τα άνθη, οι καρποί και τα φύλλα. Τον συναντούμε κοντά σε ρυάκια, σε αραιά δάση και χαράδρες.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αποφυγή ασθενειών που προκαλούνται από ιούς, ή οποιοδήποτε άλλο μολυσματικό παράγοντα, είναι να διατηρήσουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αποτύχει, χρησιμοποιήστε το ζαμπούκο.

Οι σκούρες ρώγες του φυτού μπορούν να καταναλωθούν νωπές σε μικρή ποσότητα όταν είναι πλήρως ώριμες, γιατί είναι δηλητηριώδεις όσο είναι άγουρες.

Οι καρποί είναι ασφαλείς αφού μαγειρευτούν και μπορούν να γίνουν μαρμελάδα, ζελέ, ή σιρόπι. Δένουν πολύ καλά με τα βατόμουρα τα μήλα και άλλα φρούτα στις γλυκές πίτες, και γίνονται εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.

Οι καρποί περιέχουν:αμινοξέα-βιοφλαβονοειδή-φλαβονοειδή-καροτενοειδή-ζάχαρη-τανίνες,βιταμίνες Α- Β- C ( βιταμίνη C σε μεγάλη ποσότητα) .

Σαμπούκος zampoukosΘεραπευτικές Ιδιότητες : Ο φλοιός δρα ως καθαρτικό, εμετικό και διουρητικό. Τα φύλλα δρουν ως εξωτερικό μαλακτικό και επουλωτικό, εσωτερικά καθαρτικό, αποχρεμπτικό, και εφιδρωτικό.

Τα άνθη δρουν ως εφιδρωτικό και αντικαταρροϊκό, είναι πολύ καλά για θεραπεία κρυολογημάτων και γρίπης, κομπρέσες στα μάτια για οφθαλμική μόλυνση, πονόλαιμου, πονόδοντου, ξερόβηχα, αμυγδαλών και φαρυγγίτιδας.

Οι καρποί δρουν ως εφιδρωτικό, διουρητικό και υπακτικό.

Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για μωλωπισμούς, διαστρέμματα, τραύματα και χιονίστρες. Τέλος τα φύλλα του ζαμπούκου είναι ευκοίλια και χρησιμοποιούνται, εξωτερικά, στις αιμορροΐδες και στα εγκαύματα.

Τα άνθη του. Είναι κατάλληλα και για κάθε καταρροϊκή φλεγμονή του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος, όπως πυρετός εκ χόρτου και ιγμορίτιδα.

Τα φρέσκα άνθη του είναι ελαφρώς αιματοκαθαρικά, όταν όμως ξεραθούν χάνουν την υπακτική τους ιδιότητα.

Οι καρποί του Σαμπούκου έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τα άνθη αλλά επιπλέον είναι χρήσιμοι και στους ρευματισμούς.

Χρήση : Παρασκευάζεται ως έγχυμα. (ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2 κουταλιές του τσαγιού ξηρά ή φρέσκα άνθη, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά.). Αν έχουμε φρέσκους καρπούς ή φλοιούς μπορούμε να πιούμε το χυμό τους (βράζουμε τους καρπούς σε νερό 2-3 λεπτά και μετά τους εκθλίβουμε).

Σαμπούκο http://www.vita.gr/

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response