Η εκτός εποχής ντομάτα είναι μια αηδία είτε για σαλάτα είτε για μαγείρεμα, γι αυτό η κονσερβοποιημένη ντομάτα τουλάχιστον για το μαγείρεμα, μας είναι απαραίτητη. Εάν θέλουμε να έχουμε γεύση καλοκαιρινής ντομάτας τον χειμώνα θα κάνουμε ντοματάκια σε βάζο για να συντηρηθούν.
Έχοντας ντομάτα σε βάζο μπορούμε να κάνουμε ότι μας βολεύει. Δηλαδή μπορούμε να κάνουμε σάλτσα όταν χρειαστούμε, να κάνουμε κονκασέ, να κάνουμε μπουγιουρντί, να κάνουμε κέτσαπ και γενικά οτιδήποτε κατεβάσει το σοφό μυαλό μας. Τι σημαίνει κονκασέ, είναι τρόπος κοπής και κυρίως χρησιμοποιείται για ντομάτες ή μαϊντανό και σημαίνει σε χοντρά ακαθόριστα κομμάτια ή σχήματα.