Παστή Σαρδέλα Πως την Φτιάχνουμε

Παστή Σαρδέλα – Πώς τη φτιάχνουμε μόνοι μας

Η κατανάλωσή της σαρδέλας είναι απαραίτητη και ευεργετική. Εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, η σαρδέλα προσφέρει πολύτιμα λιπαρά οξέα και πληθώρα βιταμινών και μετάλλων. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και αρτηριακής πίεσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά εβδομαδιαία κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Ειδικά στα λιπαρά ψάρια φαίνεται πως η πληθώρα των ευεργετικών επιδράσεών τους οφείλεται στα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν. Τα λιπαρά οξέα, αν και παράγονται και από το ανθρώπινο σώμα, η παραγόμενη ποσότητα δεν επαρκεί. Έτσι, πρέπει οπωσδήποτε να προσληφθούν μέσω της τροφής. Επιπλέον, τα ψάρια δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, ουσίες που ευθύνονται για καρδιαγγειακά νοσήματα και υπερχοληστερολαιμίες.

Related Post

Επιπλέον, όταν καταναλώνεται με το κόκαλο αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D. Η προσφορά της σαρδέλας δε τελειώνει εδώ, περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, σελήνιο και σίδηρο.

Διαδικασία

  1. Πλένουμε, καθαρίζουμε τις σαρδέλες από τα εντόσθια και το κεφάλι.  Αν θέλουμε να βγάλουμε το κόκκαλο, τις αφήνουμε σε μπολ με ξύδι για 4-5 ώρες τις στραγγίζουμε και στην συνέχεια βγάζουμε το κόκκαλο.
  2. Τοποθετούμε σε ένα τάπερ με καπάκι που στον πάτο έχουμε ανοίξει μικρές τρύπες μια σειρά σαρδέλες,   ρίχνουμε αλάτι να τις σκεπάζει καλά, βάζουμε δεύτερη σειρά στο κόντρα (σταυρωτά) και πάλι αλάτι μέχρι να γεμίσει το τάπερ.
  3. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 7 ημέρες, ανάλογα το μέγεθός τους, κατά διαστήματα αδειάζουμε τα υγρά που θα βγάζουν.
Ανδρέας: Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος
Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies.