close
Συνταγές μαγειρικής

Γλυκό ακτινίδιο του κουταλιού

Στο σημερινό βίντεο μαγειρικής θα σας δείξουμε πώς κάνουμε το γλυκό ακτινίδιο, χρήσιμες συμβουλές για την συνταγή του γλυκού αλλά και την παρασκευή του.

Πως δένουμε το γλυκό μας αλλά και πως κάνουμε την αποστείρωση των βάζων, για να το αποθηκεύσουμε με σιγουριά.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για την συνταγή του γλυκού μας.

  • 1,5 kg ακτινίδια καθαρισμένα
  • 1 kg Ζάχαρη
  • 1 Φλιτζάνι νερό
  • 2 βανίλιες
  • 3 λεμόνια
  • 6 φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)

Τα ακτινίδια που θα διαλέξουμε να είναι γερά και γινωμένα αλλά, όχι πολύ ώριμα. Τα ώριμα είναι καλά για μαρμελάδα.

Γλυκό ακτινίδιο και εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ακτινίδια και βγάζουμε το κοτσανάκι, τα ρίχνουμε σε ένα σκεύος με νερό που να τα σκεπάζει και τον χυμό από τα δύο λεμόνια. Όταν τελειώσουμε το καθάρισμα τα κόβουμε στα τέσσερα στο μάκρος και τα ρίχνουμε πάλι μέσα. Άλλοι τα κόβουν σε ροδέλες ή σε κομματάκια, εγώ τα προτιμώ στο μάκρος. Τα αφήνουμε μέσα στο νερό με το λεμόνι για περίπου δύο ώρες για να σφίξουν.

Μετά δύο ώρες  

Στραγγίζουμε τα ακτινίδια σε ένα τρυπητό χωρίς να τα ξεπλένουμε.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη να βράσει για να λιώσει η ζάχαρη για πέντε λεπτά, ο χρόνος μετράει όταν αρχίσει να βράζει.

Αφού έλιωσε η ζάχαρη ρίχνουμε μέσα τα ακτινίδια και ήμαστε από πάνω γατί φουσκώνει και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί.

Τα βράζουμε για δέκα λεπτά και αποσύρουμε την κατσαρόλα. Η κατσαρόλα να είναι βαθειά επειδή φουσκώνει.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε για την επόμενη μέρα, να περάσει ένα 24ωρο για να απορροφήσουν καλά τα ακτινίδια.

Η επόμενη μέρα

Την επόμενη μέρα βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά μαζί με τον δυόσμο(προαιρετικά) και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα ακτινίδια, περίπου για δέκα με δεκαπέντε λεπτά και όπως είπαμε ο χρόνος ξεκινάει από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός,(μετά πέντε λεπτά γυρίζουμε το μάτι στο μισό) όπως επίσης και ο χρόνος παίζει ανάλογα με την ωριμότητα του ακτινιδίου, αυτό συμβαίνει με όλα τα φρούτα. Λίγο πριν το τέλος κάνα τρίλεπτο ρίχνουμε τον χυμό του ενός λεμονιού και τις δύο βανίλιες ανακατεύοντας και αποσύρουμε.

Εάν δούμε ότι τα ακτινίδια έχουν μαλακώσει και το σιρόπι δεν έδεσε, μην πανικοβάλλεστε, με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα ακτινίδια σε ένα σκεύος και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι και ξαναβάζουμε μέσα τα ακτινίδια να ενσωματωθούν με το σιρόπι, το αντίθετο θα κάνουμε εάν μας έχει πιει τα υγρά.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα και βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντας τα βάζα μέχρι το χείλος, σφίγγουμε το καπάκι και αναποδογυρίζουμε τα βάζα να κρυώσουν.  Αφήστε τα μέχρι την άλλη μέρα να είστε σίγουροι(ες).

Δέσιμο σιροπιού               

Πως Δοκιμάζουμε αν έχει γίνει το γλυκό μας. Βάζουμε για ένα λεπτό ένα πιατάκι στην κατάψυξη, ρίχνουμε μια κουταλιά γλυκό στο πιατάκι και με το δάχτυλο μας ανοίγουμε έναν δρόμο στην μέση, εάν δεν κλείνει ο δρόμος το γλυκό έδεσε.

Αποστείρωση βάζων    

Την επόμενη μέρα πριν ξεκινήσουμε βάζουμε τα βάζα στην κουζίνα στους 120 βαθμούς για δέκα λεπτά και τα αφήνουμε εκεί μέχρι να τα χρειαστούμε, παράλληλα σε ένα κατσαρόλι βράζουμε τα καπάκια και στην συνέχεια τα σκουπίζουμε για να μην έχουν υγρασία καθόλου.

Μάθετε κάποιες από τις ιδιότητες του ακτινίδιου

Δείτε περισσότερες συνταγές από εμάς

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response