close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Ωτίτιδα – Πόνος και φλεγμονές στο αυτί

Ωτίτιδα βοτανικές Θεραπείες

Ωτίτιδα, οι απλές παλιομοδίτικες βοήθειες είναι μερικές φορές πολύ γρήγορες στο να δίνουν ανακούφιση. Θα σας σώσουμε ορισμένες συμβουλές βοήθειας, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί με πλήρη επιτυχία για πολλά χρόνια. Πάντα περιποιηθείτε και τα δύο αυτιά, ακόμη και αν πονάει μόνο το ένα .
Συμπτώματα
Αυτή μπορεί να είναι μία επίπονη κατάσταση για όλες τις ηλικίες. Τα μικρά μωρά που τρίβουν και τραβάνε τα αυτιά τους δεν είναι ικανά να σας πούνε ποιο είναι το πρόβλημα, για αυτό πρέπει να είσαστε παρατηρητικοί.
Τα παιδιά και οι ενήλικες επίσης υποφέρουν από την ίδια κατάσταση και μπορούν να θεραπευτούν με τον ίδιο τρόπο. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζαλάδα ή απώλεια ισορροπίας.
Αιτίες
Μερικές φορές οι πόνοι στα αυτιά προκαλούνται από μόλυνση, κρύωμα στο κεφάλι, ένα χτύπημα στο μέρος του κεφαλιού, μία βλέννα στο μέσο ή στο εσωτερικό του αυτιού, αλλά και πολλές άλλες αιτίες.
 Κρεμμύδι
Ψήστε ελαφρώς ένα μεγάλο κρεμμύδι, κόψτε το στη μέση και ενώ είναι ακόμα ζεστό προσδέστε το μισό από το κρεμμύδι σε κάθε αυτί. Τοποθετήστε ένα επίδεσμο στο μέρος και συγκρατήστε τον επίδεσμο με ένα σκούφο ύπνου και αφήστε τον όλο το βράδυ.
 Λάδι σκόρδου
Ενσταλάξτε τέσσερις με έξι σταγόνες από λάδι σκόρδου μέσα σε κάθε αυτί και προσθέστε τέσσερις με έξι σταγόνες από τη φόρμουλα για τα αυτιά και τα νεύρα (B&B), μετά τοποθετήστε μία μπάλα από βαμβάκι σε κάθε αυτί.
Για μωρά και παιδιά ½ έως ¼ την ποσότητα των σταγόνων.
Χαμομήλι, χαμόμηλο, λουλούδι του Αγ. Γεωργίου, Παναιρίτσα
Chamomilla Recutica-Χαμομίλλα η περιτμημένη
Χρησιμοποιήστε ένα θερμό επίθεμα πάνω και στα δύο αυτιά από τρία μέρη χαμομηλιού και ένα μέρος λομπέλιας.
Πίνεται εξήντα γραμμάρια κάθε δύο ώρες που θα είστε ξύπνιοι.
Αφήστε το  θερμό επίθεμα  στα αυτιά όλο το βράδυ. Καλύψτε το επίθεμα με πλαστικό ή μεταξωτό ύφασμα.
 Φλόμος, καλάνθρωπος
Βεμπράσκον ο θάψος

Χρησιμοποιήστε τρεις με έξι σταγόνες λάδι φλόμου ορισμένες κάθε μέρα. Τοποθετήστε το πριν πέσετε για ύπνο και ταπώστε τα αυτιά με βαμβάκι.

Τοποθετήστε ένα επίθεμα  πάνω από τα αυτιά όλο το βράδυ με τρία μέρη φλόμου και ένα μέρος λομπέλιας.
Λάδι φλόμου και λομπέλιας (grandular oil), μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μασάζ πίσω από το αυτί και κάτω στο σβέρκο για να ανακουφιστεί η πίεση στην ευσταχιανή σάλπιγγα.
Λομπέλια – Lobelia
Τοποθετήστε μερικές σταγόνες ζεστού βάμματος λομπέλιας μέσα σε κάθε αυτί και ταπώστε με βαμβάκι.
Λυκίσκος
Τοποθετήστε φανελένια τσάντα με λυκίσκους και υγρή ζέστη (ένα ζεστό μπουκάλι νερού) πάνω στην επηρεασμένη περιοχή.
 Ωτίτης
  1. Ξεφλουδίζουμε μια καλή ποσότητα από βαλανίδια και τα κοπανίζουμε στο γουδί ώσπου να λιώσουν. Στύβουμε τον πολτό σ’ ένα τουλπάνι και από το λάδι πού θα βγει στάζουμε μέσα στο αυτί.
  2. Και o χυμός του κρεμμυδιού μπορεί να θεραπεύσει. Προβαίνουμε στην ίδια διαδικασία. Τα ξεφλουδίζουμε, τα κοπανίζουμε, τα στύβουμε μέσα σ’ ένα τουλουπάνι και ρίχνουμε δυο σταγόνες χυμό μέσα στο αυτί.
  3. Κοπανίζουμε, φύλλα και κοτσάνια Λουΐζα ώσπου να λιώσουν. Ύστερα τα βράζουμε με λίγο γάλα και με τον πηχτό πολτό πού θα σχηματιστεί κάνουμε κατάπλασμα στο αυτί. Το επιστημονικό όνομα της Λουΐζας είναι Λιππία καθώς και Αλοισία η κίτροσμος. Μιλήσαμε για αυτή σε έκταση στο κεφάλαιο «Αδυνάτισμα», παράγρ. 4.
  4. Λέγεται ότι 3-4 σταγόνες ξύδι αγνό μέσα στο αυτί, ανακουφίζει τον πόνο.
  5. Αφού καθαρίσουμε ένα ζουμερό αγγούρι, το κοπανίζουμε ελαφρά και υστέρα το στύβουμε μέσα σ’ ένα τουλπάνι. Απ’ το χυμό ρίχνουμε 3-4 σταγόνες στο αυτί.
  6. Κοπανίζουμε πράσα και ύστερα τα στύβουμε σ’ ένα τουλπάνι.Ρίχνουμε 3-4 σταγόνες χυμού στο αυτί.

Το πράσο λέγεται στη βοτανική Κρόμμυον το πράσον. Καλλιεργείται στην Ελλάδα από τούς αρχαίους χρόνους. Δεν έχει σπουδαίες θρεπτικές ικανότητες, συνιστάται όμως στους δυσπεπτικούς, τους νεφρικούς, τους αρτηριοσκληρωτικούς αρθριτικούς, τούς καρδιακούς τούς παχύσαρκους,  σ’ εκείνους που πάσχουν από λιθίαση, δηλαδή σε όλους εκείνους πού δεν πρέπει να βαραίνουν τον οργανισμό τους με πολύ πλούσιες τροφές, που δημιουργούν συσσώρευση από τοξικά απορρίμματα. Το πράσο είναι επί πλέον μαλακτικό στους βλεννογόνους των αναπνευστικών και ωφελεί στις φαρυγγίτιδες, λαρυγγίτιδες, τραχείτιδες και βρογχίτιδες.

Πηγή: 230 βότανα-Ιουλίας Δαβάρα-Αθήναι 1978
βότανα για Ωτίτιδα και θεραπεία εδω
Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response