close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Σπιρουλίνα η υπέρ-τροφή του μέλλοντος

Σπιρουλίνα

Περιγραφή : Πρασινομπλέ φύκι που ευδοκιμή στις θάλασσες τις Χαβάης και της Ινδονησίας. Σπιρουλίνα παράγεται και στην εδώΕλλάδα στο νομό Σερρών.

Ιδιότητες : Πλούσιο σε σίδηρο. Είναι από τις πιο πλούσιες τροφές ως αντιοξειδωτικό, με βιταμίνη Α και Β, ιδιαίτερα καλή πηγή βιταμινών Β12 και Ε. Δρα κατά του καρκίνου και της πρόωρης γήρανσης, καθαρίζει το αίμα απομακρύνοντας τις τοξίνες και είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και εμποδίζει την συγκέντρωση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία.

Είναι ίσως το πιο γνωστό φύκι στον κόσμο. Έχει χαρακτηριστεί  ”τροφή του μέλλοντος” από την ΝΑΣΑ και “ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα σε περιπτώσεις υποσιτισμού” από τον ΟΗΕ. Η αιτία; Τα πολλά θρεπτικά συστατικά και οι μεγάλες ποσότητες στις οποίες περιέχονται μέσα στο φύκι.

Η Σπιρουλίνα είναι από τα λίγα πλήρη τρόφιμα στον πλανήτη. Περιέχει πλήρη πρωτεΐνη και ουσίες που δύσκολα βρίσκουμε σε άλλες τροφές φυτικής προέλευσης. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, καλά λιπαρά και έχει υψηλή συγκέντρωση βιταμινών (Β1, Β5, Β6, Β12, Β-καροτίνη). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι έχει περισσότερη β-καροτίνη, από ότι τα καρότα! Επίσης περιέχει πολλά μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο.

spirulina_tabletsΗ Σπιρουλίνα είναι το ιδανικό φυτικό συμπλήρωμα για χορτοφάγους ή περιόδους νηστείας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνη Β12. Αυτά τα δύο μικρό θρεπτικά συστατικά είναι οι πιο σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζονται σε άτομα που δεν τρώνε ζωικά προϊόντα.

Η Σπιρουλίνα, λόγω της θρεπτικής της αξίας αλλά και της ιδιότητας που έχει να ενισχύει την απορρόφηση συστατικών από άλλες τροφές που καταναλώνουμε, τονώνει τον οργανισμό και δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης συμβάλλει στην μείωση του βάρους, γιατί μειώνει την όρεξη μας.  Αυτό το φύκι του γλυκού νερού με τις θαυμαστές ιδιότητες εξαπλώνεται με αλματώδεις ρυθμούς στην αγορά.

Χρήση : Μπορείς να αγοράσεις σε σκόνη ή σε κάψουλες. Αν πάρεις σκόνη μπορείς να τη βάλεις σε χυμό και να τη πιείς.

Προτεινόμενη δοσολογία: δύο(2) γραμμάρια διαλυμένα σε ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι.

Σπιρουλίνα κατά της βουλιμίας. Σπιρουλίνα για να καταπολεμήσετε την βουλιμία. Δεν έχετε καλή διάθεση και πέφτετε με τα μούτρα στο φαγητό…Η σπιρουλίνα είναι το καταλληλότερο βότανο για να αντιμετωπίσετε αυτή τη κατάσταση. Σε ένα ποτήρι φρέσκο νερό ή φρέσκο χυμό διαλύετε ένα κουταλάκι σκόνη σπιρουλίνας και το πίνετε μισή ώρα πριν το φαγητό.

Πότε δεν συνιστάται η κατανάλωσή της

Αν και η σπιρουλίνα είναι αποδεδειγμένα ασφαλής και παράγεται με φυσικό τρόπο, υπάρχει περίπτωση να φέρει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα όταν δεν λαμβάνεται σωστά με επαρκή λήψη νερού ή να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Για το λόγο αυτό συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν προχωρήσετε στη λήψη της και έχετε υπόψη ότι:

*Όσοι πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, όπως για παράδειγμα φαινυλκετονουρία, δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη φαινυλαλανίνη. Λόγω του ότι η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε αμινοξέα, καλό θα είναι να την αποφύγουν.

*Αυτοί που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα όπως λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ο.κ., θα πρέπει επίσης να αποφύγουν τη λήψη της, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, λόγω του ότι τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

*Οι γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν ξεκινήσουν τη λήψη σπιρουλίνας.

el.wikipedia

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response