close

Πιπερόριζα  ginger  Τζίντζερ

Οι Ασιάτες το έλεγαν ζιντεμέλ, οι Δυτικοί το λένε τζίντζερ (ginger) και οι Έλληνες πιπερόριζα. Πρόκειται για ένα σπάνιο δώρο της Ανατολής και είναι από τα πιο μελετημένα φυτά στον κόσμο.

Το τζίντζερ προέρχεται από την Ανατολή. Σήμερα, η ποιοτικότερη πιπερόριζα καλλιεργείται στην Kαραϊβική. Είναι αγαπημένο και απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας.

Το ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, ένα συστατικό που όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Εκτός, όμως, από τη γεύση και το άρωμα που δίνει στα φαγητά, το τζίντζερ έχει και μεγάλη θρεπτική αξία.

Είναι μια ρίζα που φύεται κυρίως στις ανατολικές Ινδίες και στη Μαλαισία. Χρησιμοποιείται είτε φρέσκια είτε αποξηραμένη. Την χρησιμοποιούμε σε μείγματα μπαχαρικών όπως το γνωστό κινέζικο μείγμα 5 μπαχαρικών αλλά και στη ζαχαροπλαστική και ποτοποιία.

Η πιπερόριζα είναι αρωματική, θερμή και καυτερή και δίνει ένταση σε σούπες, λεμονάτα μαγειρευτά και φαγητά φούρνου. Ταιριάζει με κρασάτα μαγειρευτά αλλά και με λαχανικά στον ατμό ή και βραστά.

Φρέσκια και αποξηραμένη πιπερόριζα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε καφέ ή τσάι, ιδιαίτερα το χειμώνα. Το τσάι από πιπερόριζα είναι διαδεδομένο σε διάφορες χώρες.

Στην Κίνα το τσάι αυτό παρασκευάζεται από αποφλοιωμένες και κομμένες σε φέτες πιπερόριζας και συνήθως προστίθεται καφέ ζάχαρη. Φέτες από πορτοκάλι ή λεμόνι πολλές φορές προστίθενται για να γίνει ακόμα πιο γευστικό το τσάι. Η πιπερόριζα είναι βασικό συστατικό στο τσάι με μπαχαρικά, γνωστό ως τσάι «μασάλα», το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στη νοτιοανατολική Ασία (π.χ. στην Ινδία).

Στην δυτική κουζίνα η πιπερόριζα χρησιμοποιείται κυρίως σε παρασκευή ροφημάτων και γλυκών όπως για παράδειγμα σε μπισκότα πιπερόριζας ή κέικ και καρυκευμάτων. Επίσης παρασκευάζεται ανθρακούχο ρόφημα και μπύρα από πιπερόριζα.

Περιγραφή: Το Ginger ανήκει στην οικογένεια των φυτών Zingiberaceae και κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην ιατρική της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας. Με βάση την Πιπερόριζα φτιάχνεται το παραδοσιακό αναψυκτικό της Κέρκυρας η Τζιντζιμπύρα (ginger – beer).

Τι περιέχει : Το τζίντζερ αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (περίπου 80%). Επιπλέον, περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο, και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του. Το ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, η οποία, όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Η ρίζα αυτού του βοτάνου έχει λίγες θερμίδες, αλλά είναι πολύ πλούσια πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

Θρεπτική αξία ανά 100 γρ. τζίντζερ

Ενέργεια: 80 kcal / Λιπαρά: 0,4 γρ. / Υδατάνθρακες: 18 γρ. / Φυτικές ίνες: 2 γρ. / Πρωτεΐνες: 2 γρ. / Mαγνήσιο: 43 mg / Xαλκός: 2 mg / Kάλιο: 415 mg / Φώσφορο: 34 mg / Ασβέστιο: 16 mg /Νάτριο: 13 mg / Bιταμίνη C: 5 mg / Φυλλικό οξύ: 11 μg

Θεραπευτικές Ιδιότητες: Οι Κινέζοι το συνιστούν για τη βελτίωση στομαχικών διαταραχών και για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα αιθέρια έλαιά του και άλλα συστατικά του, του προσδίδουν ορισμένες από τις πολύτιμες ιδιότητές του.

Συγκεκριμένα: Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες.

Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση.

Βοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων.

Θα πρέπει να αναφέρουμε την αφροδισιακή του δράση η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενίσχυση της κυκλοφορίας.

Προστασία από καρκίνο του παχέος εντέρου: Τα gingerols , είναι τα κύρια ενεργά συστατικά του τζίντζερ και είναι υπεύθυνα  για τη χαρακτηριστική γεύση του και μπορεί  επίσης να αναστείλουν  την ανάπτυξη των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Τα  εκχυλίσματα τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι έχουν τόσο αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικό αποτέλεσμα επί των κυττάρων .

Καλό είναι να μη χρησιμοποιείται από παιδιά κάτω των 2 ετών

Σε συνδυασμό με τις σταφίδες σε ένα ζεστό ρόφημα, ρίχνει τον υψηλό πυρετό. Ειδικά για τους ηλικιωμένους αποτελεί ένα φυσικό ενδυναμωτικό βότανο που δίνει δύναμη και ενέργεια.

Για δυσπεψία – ναυτία: Αν μετά το φαγητό νιώθετε φούσκωμα, πιείτε ένα τσάι με τζίντζερ. Φτιάξτε το τσάι σας όπως συνήθως και προσθέστε 1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ. Το ίδιο κάντε αν έχετε ναυτία.

Το τζίντζερ είναι ιδανικό γιατροσόφι για την πρωινή ναυτία των εγκύων γυναικών.

Για το κρυολόγημα: Bάλτε σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό, 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη ή τριμμένη φρέσκια ρίζα, 2-3 σταγόνες λεμόνι και 1 κουταλάκι μέλι. Αφήστε το 3-4 λεπτά, σουρώστε το και πιείτε το. Mπορείτε, επίσης, στο τσάι ή στο χαμομήλι σας να προσθέσετε αντί για τριμμένο τζίντζερ, μία μόνο σταγόνα αιθέριο έλαιο τζίντζερ.

Για την ιγμορίτιδα και τη βουλωμένη μύτη: Bάλτε σε ένα κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη, αφήστε το να βράσει και κάντε εισπνοές πάνω από το νερό που κοχλάζει ή βουτήξτε μια γάζα στο ίδιο μείγμα και κάντε κομπρέσες στη μύτη. Αυτό βοηθάει στο να ανοίξουν τα ιγμόρεια και να φύγουν οι εκκρίσεις.

Για κράμπες και χιονίστρες: Σε 100 ml ελαιόλαδο, προσθέστε 1 κουταλιά φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, ανακατέψτε το, βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και αφήστε το εκεί για 2 εβδομάδες. Κάθε φορά που έχετε κράμπα ή χιονίστρες, κάντε εντριβές με το λάδι από τζίντζερ, γιατί διεγείρει την περιφερειακή κυκλοφορία του αίματος και απαλύνει τα συμπτώματα.

Χυμός τζίντζερ για κρυολογήματα και ναυτίες.

Υλικά  (για 2 άτομα)

• 4 καρότα

• 1 μήλο

• 4 εκ. ρίζας τζίντζερ

Εκτέλεση

Καθαρίστε τα υλικά και βάλτε τα σε έναν αποχυμωτή. O χυμός αυτός ενδείκνυται για κρυολογήματα και ναυτίες.

ginger flower ΠιπερόριζαΚαλλιέργεια

Η κατάλληλη εποχή για να αρχίσετε την καλλιέργεια είναι οι αρχές της άνοιξης. Θα χρειαστείτε μια φρέσκια ρίζα τζίντζερ, τη οποία μπορείτε να αγοράσετε από το μανάβικο της γειτονιάς σας. Διαλέξτε κάποια που να φαίνεται ζουμερή και φρέσκια. Αφήστε τη ρίζα για ένα βράδυ μέσα σε χλιαρό νερό πριν την φυτέψετε. Η πιπερόριζα αγαπά τα ζεστά τροπικά κλίματα αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ψυχρότερα μέσα στο σπίτι σε γλάστρα. Διαλέξτε ένα σημείο του κήπου σας που δεν το χτυπά ο άνεμος ή ο ήλιος για πολλές ώρες και εμπλουτίστε το χώμα με κομπόστ. Για να ευδοκιμήσει το τζίντζερ χρειάζεται πλούσιο χώμα σε θρεπτικά συστατικά και πολύ νερό. Χρειάζεται καθημερινό πότισμα, μιας και μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς. Σύντομα θα δείτε τα γυαλιστερά φύλλα του φυτού να ξεπροβάλλουν.

Το τζίντζερ δε χρειάζεται πολύ χώρο, ένας ακόμα λόγος που το κάνει ικανό να μεγαλώσει σε γλάστρα. Φτάνει σε ύψος 80-120 εκατοστά και βγάζει πολύ όμορφα λουλούδια το δεύτερο χρόνο της ζωής του. Αυτό βέβαια απαιτεί να μην μαζέψετε όλες τις ρίζες την πρώτη χρονιά! Μετά από περίπου 9 μήνες από τη μέρα που το φυτέψατε, μπορείτε να κόψετε λίγη από τη ρίζα του φυτού για να τη χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας. Με προσοχή σκάψτε στην άκρη της ρίζας και κόψτε ένα ακριανό κομμάτι. Σκεπάστε ξανά με χώμα το σημείο που σκάψατε και ρίξτε μπόλικο νερό.

Συντήρηση : H φρέσκια ρίζα συντηρείται στο ψυγείο για δύο εβδομάδες περίπου. Kατά τη φύλαξη δεν πρέπει να την ξεφλουδίσετε όλη, γιατί θα αλλοιωθεί γρήγορα και θα χαθούν τα θρεπτικά της συστατικά. Φροντίστε να ξεφλουδίζετε κάθε φορά μόνο το σημείο που πρόκειται να καταναλώσετε.

el.wikipedia

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response