close

Πεπόνι η χρυσή απόλαυση του καλοκαιριού 

Πεπόνι κατάγεται από την Ινδία και Ασία και ανήκει στα Κολοκυνθοειδή, είναι δηλαδή ξάδελφος του κολοκυθιού, του αγγουριού και της κολοκύθας.

Συνεπώς  δεν πρέπει να φυτεύονται παρέα, γιατί μπορεί να γονιμοποιηθούν από την γύρη τους και να σας βγουν τα πεπόνια κολοκύθες.

Τα 100 γρ. πεπόνι έχουν μόλις 34 θερμίδες
Είναι από το φρούτα με το μεγαλύτερο ποσοστό νερού 90%  Καρπούζι 92%

Φυσικό ελιξήριο για όμορφο δέρμα αφού η βιταμίνη C που περιέχει συμβάλλει μεταξύ άλλων στη σύνθεση του κολλαγόνου.

Θα σου δώσει ενέργεια και διάθεση στον οργανισμό, με τις βιταμίνες Β1 θειαμίνη και Β3 Νιασίνη να τονώνουν τον οργανισμό

Συνδύασέ το με προσούτο. Ιδανικό σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Ο συνδυασμός αυτός εξισορροπεί την σχέση καλίου-νατρίου στον οργανισμό, εξουδετερώνοντας την αρνητική επίδραση από το αλάτι.

Το πεπόνι μειώνει την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη και προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή και μπορούν να βελτιώσουν ακόμη και την εικόνα της κυτταρίτιδας στο σώμα

Συμβάλλει στην καλύτερη όραση και προστατεύει παράλληλα τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και από τα προϊόντα του

Πλούσιο σε κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει)

Οι έρευνες που έρχονται στο φως για το πεπόνι καθιστούν το φρούτο ακόμα πιο σημαντικό από ότι υποστηρίζουν οι παραδοσιακές θεωρίες. Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα αποδείχτηκε ότι διαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη, το ίδιο συστατικό που υπάρχει στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια.

Από ότι φαίνεται, λοιπόν, το πεπόνι είναι ακόμη μια τροφή που βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Επίσης, το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης.

Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού.

Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά, βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

Επομένως το πεπόνι είναι μια αξιοσημείωτη πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας και όχι μόνο.

Στην αρχαιότητα είχε και καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπου που γίνονται με φλούδες πεπονιού.

Πιστεύεται ότι η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα και βοηθά στην μείωση της ακμής κατά την εφηβεία.

Περιέχει φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας.

Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α,C, καθώς και σε β θειαμίνη, νιασίνη, Β6 Φυλλικό οξύ, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, ριβλοφλαβίνη, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνης περιέχει.

Αφήστε το πεπόνι να ωριμάσει για να αποκτήσει γεύση, αρώματα, και γλυκιά οσμή, μόνον έτσι θα δώσει όλα τα οφέλη στον οργανισμό μας.

Ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες ωμό.

Χτυπώντας το στο μίξερ φτιάχνουμε γρανίτα, παγωτό, χυμό, αναψυκτικό.

Όμως, μην αφήνεται το πεπόνι κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι μειώνετε και χάνετε  η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα εάν εκτεθεί στον αέρα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεται αφού κοπεί.

Πεπόνι boro


 

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response