close

Μέλι φάρμακο στον Οργανισμό

Μέλι είναι το καθαρό προϊόν που παράγουν οι μέλισσες συλλέγοντας νέκταρ ή άλλους φυσικούς χυμούς από μέρη φυτών και το εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες πριν το αποθηκεύσουν στις κηρύθρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μέλι να αποτελείται από σχεδόν 180 ουσίες, μεταξύ άλλων βιταμίνες, πρωτεΐνες, ένζυμα, στοιχεία που το καθιστούν μία εξαιρετικά πολύτιμη τροφή.

Το μέλι συνήθως λαμβάνει την ονομασία του φυτού από το οποίο προέρχεται. Έτσι έχουμε μέλι θυμαρίσιο, πορτοκαλιάς, πεύκου, ελάτης, καστανιάς, θυμαριού κ.λπ.

Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα ζαχαρώσει. Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι πάντα το μέλι χωρίς καμιά αλλοίωση.

Ωστόσο, όταν το αφήσετε σε ένα ψυχρό, σκοτεινό μέρος για πολύ καιρό θα γίνει στερεό. Όταν συμβεί αυτό βράζουμε λίγο νερό και καθίζουμε το δοχείο με το μέλι στο ζεστό νερό, σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να υγροποιηθεί.

Στη συνέχεια είναι τόσο καλό όσο ήταν και στην αρχή χωρίς να έχει χάσει καμία από τις ιδιότητες του.

Ποτέ να μην βράσει το μέλι ή να το βάζουμε σε φούρνο μικροκυμάτων. Αν  γίνει  αυτό θα σκοτωθούν τα ένζυμα του.

Όλα τα μέλια, εκτός από το πευκίσιο και το ελατίσιο, κρυσταλλώνουν. Αν όχι, κάτι συμβαίνει.

Υπάρχουν δύο ειδών κρυσταλλώσεις: η χοντροκρυστάλλωση και η λεπτοκρυστάλλωση.

Κατά την πρώτη, στον πάτο του βάζου σχηματίζονται χοντροί κρύσταλλοι, ενώ η επιφάνεια του μελιού είναι ρευστή. Αυτό σημαίνει ότι το μέλι έχει υγρασία και ότι το επόμενο στάδιο θα είναι το ξύνισμά του.

Στη δεύτερη περίπτωση σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι ομοιόμορφα σε όλη τη μάζα του μελιού. Επομένως, η υγρασία είναι σε κανονικό επίπεδο (14%), το μέλι είναι καλό και δεν κινδυνεύει να ξινίσει.

Το μέλι που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ έχει υποστεί επεξεργασία, προκειμένου να μην κρυσταλλώνεται. Η επεξεργασία συνίσταται στη θέρμανση κάτω από ορισμένες συνθήκες, που οδηγεί στην καταστροφή της φυσικής δομής ορισμένων συστατικών του μελιού. Έτσι, δεν κρυσταλλώνεται. 

Στην Ελλάδα παράγεται μεγάλη ποικιλία μελιών λόγω της διαφορετικότητας της ελληνικής φύσης από περιοχή σε περιοχή.

 Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μείγμα του μελιού και κανέλας θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες.

Θεραπευτικές δράσεις και ιδιότητες

Το μέλι έχει αρκετές θεραπευτικές δράσεις, ενώ παράλληλα θεωρείται ότι τονώνει γενικότερα τον οργανισμό. Από την αρχαιότητα πιστεύεται ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μακροβιοτικά που μας έχει δώσει η φύση.

Συγκεκριμένα, οι θεραπευτικές δράσεις/ ιδιότητες του μελιού είναι οι εξής :

Το μέλι έχει βακτηριοστατική, βακτηριοκτόνο δράση και επομένως, δεν ευνοεί την ανάπτυξη οποιουδήποτε παθογόνου βακτηρίου.

Η δράση αυτή του μελιού εκδηλώνεται, κυρίως, όταν το μέλι βρεθεί μέσα σε υδάτινο περιβάλλον (π.χ υδατικό διάλυμα). Επίσης, το μέλι έχει την ιδιότητα να αποξηραίνει, να αφυδατώνει τα βακτήρια που θα έρθουν σε επαφή μαζί του.

Βοηθάει σε γαστρεντερικές παθήσεις, είναι ελαφρώς καθαρτικό, βοηθάει στην δυσκοιλιότητα, ενισχύει την ποιότητα των γαστρικών υγρών, και άρα βοηθάει την πέψη που, με την σειρά της, προστατεύει τον οργανισμό, έμμεσα, από παθογόνα μικρόβια που περιέχονται στην τροφή.

Το μέλι βοηθάει την καλύτερη αφομοίωση των τροφών. Βοηθάει στην θεραπεία της γαστρεντερίτιδας και του γαστρικού έλκους.

Έχει ύπατο-ενισχυτική Δράση  τονώνοντας το συκώτι και την χολή.

Χρησιμοποιείται αποτελεσματικά κατά των ασθενειών του συκωτιού και της χολής.

Έχει ενισχυτική, τονωτική Δράση στα νεφρά.

Έχει διουρητικές ιδιότητες και βοηθά την γρηγορότερη αποβολή άχρηστων ουσιών από το αίμα.

Οι αντισηπτικές, αντιβακτηριακές ιδιότητες που έχει προστατεύουν την ουροδόχο κύστη από μολύνσεις.

Από την πρακτική ιατρική γνωρίζουμε πως βοηθά στην αντιμετώπιση της νυχτερινής ακράτειας των μικρών παιδιών.
Καρδιά-Κυκλοφορικό: η παρατεταμένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές, έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της κατάστασης τους.

Τα ζάχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά.

Ακόμη το μέλι με τη βοήθεια των ζαχάρων του και της ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση.

Άνθρωποι που πάσχουν από κάποιο καρδιακό νόσημα θα πρέπει να παίρνουν ένα ποτήρι χλιαρό νερό με μια κουταλιά της σούπας μέλι, προτού κοιμηθούν το βράδυ.

Το μέλι βοηθά την αποσυμφόρηση των αναπνευστικών οδών μέσω της απόχρεμψης  αλλά και μέσω εισπνοών ατμών διαλύματος μέλιτος.

Βοηθά στην αποκατάσταση των βλεννογόνων του λαιμού και του ρινολάρυγγα και ελαττώνει τον σπαστικό βήχα.

Το μέλι βοηθά γενικά το αναπνευστικό σύστημα, αλλά είναι ωφέλιμο και στην περίπτωση κρυολογήματος.

Συνταγές της πρακτικής ιατρικής για την αντιμετώπιση κρυολογήματος είναι μέλι με χυμό λεμονιού ή σιρόπι σέλινου και μελιού σε αναλογία 1:1.

Αντιβακτηριακή δράση: το μέλι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Είναι αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο λόγω του υπεροξειδίου του υδρογόνου που περιέχει, της οξύτητας του και της υψηλής συγκέντρωσης των ζαχάρων του.

Βοηθά στην επούλωση των πληγών, σταματά το αίμα στις πληγές και τα τραύματα και προσφέρει ασηψία.

Χάρη στις αντιβιοτικές και αλκαλικές ιδιότητές του βοηθά στην απολύμανση του στόματος και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις τερηδόνας.

Μεταβολισμός: το μέλι συνιστάται κατά της παχυσαρκίας που οφείλεται στον ελαττωματικό μεταβολισμό, υπερινσουλινισμό και στην συγκράτηση νερού στους ιστούς.

Αναιμία: το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά αυξάνει με την κατανάλωση μελιού κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει.

Στομαχοεντερικές παθήσεις: το μέλι είναι βασικά αλκαλική τροφή λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει.

Η αλκαλικότητα αυτή μειώνει την οξύτητα του στομάχου.

Το μέλι αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και δώδεκα- δακτύλου.

Το μέλι θεωρείται σαν ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρτικά.

Συκώτι: η γλυκόζη του μελιού συμπληρώνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου του ήπατος.

Το συκώτι είναι το εργοστάσιο του οργανισμού μας όπου συντίθενται χρήσιμες για τον οργανισμό ουσίες και αποικοδομούνται άλλες που είναι επικίνδυνες όπως οι τοξίνες.

Η παρουσία γλυκογόνου ενισχύει αυτή την εργασία και αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις.

Νεφρά: το μέλι περιέχει πολύ λίγη πρωτεΐνη και σχεδόν καθόλου αλάτι, ουσίες που δεν επιτρέπονται σε άτομα που έχουν παθήσεις νεφρών.

Εκτός αυτού το μέλι, σαν υπερτονικό διάλυμα γλυκόζης, δυναμώνει και ενισχύει τον οργανισμό και είναι διουρητικό.

Τέλος το μέλι λόγω του υψηλού ποσοστού φρουκτόζης σε συνδυασμό με τα ένζυμα του αποκαθιστά την νηφαλιότητα σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης ,ιδίως αν συνδυαστεί με χυμό λεμονιού.

Είναι ευεργετικό για τον νευρικό σύστημα, ενώ παράλληλα βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Για την αϋπνία  σε ένα ποτήρι χλιαρό διαλύουμε μια κουταλιά μέλι.

Είναι ευρέως γνωστές οι ευεργετικές επιδράσεις του μελιού στο δέρμα, σε δερματικές παθήσεις και στην επούλωση πληγών.

Σήμερα, κυκλοφορούν πλήθος σκευασμάτων για το δέρμα που περιέχουν μέλι. Έκτος του γεγονότος ότι βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος, με τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του βοηθάει σε παθήσεις του δέρματος.

Επιπλέον, έχει επουλωτικές επιδράσεις στις πληγές, οι όποιες οφείλονται στην αντιβακτηριακή του δράση και στο γεγονός ότι αυξάνει την συγκέντρωση γλουταμίνης στην πληγή.

Παράλληλα, ενισχύει την παρουσία της λέμφου στην πληγή.

Με το μέλι μπορούμε τα βοηθήσουμε ένα ταλαιπωρημένο δέρμα να ξαναβρεί την φρεσκάδα και την ελαστικότητα του, ενώ παράλληλα μπορούμε να παρασκευάσουμε σαπούνια και αφρόλουτρα για την υγιεινή του σώματος.

Μπορεί να προσροφά έντονα ουσίες από το περιβάλλον του, άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λεμφικό μασάζ αποτοξίνωσης στην πλάτη ενός ασθενή.Κατά την διάρκεια του μασάζ, το μέλι απορροφά τοξίνες από το σώμα του ασθενή και θα αλλάζει χρώμα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορέας αιθέριων ελαίων θεραπευτικών φυτών, δεδομένου ότι μπορεί να τα συγκρατεί στην μάζα του και να τα αποδεσμεύει σταδιακά κατά την διάρκεια του μεταβολισμού του στον ανθρώπινο οργανισμό. Διάφορες ποικιλίες μελιών συνδυάζονται με διαφορετικά αιθέρια έλαια και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα για την καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων.

Θρεπτική αξία του μελιού

Τα ζάχαρα του μελιού είναι απλά, απορροφώνται αμέσως, γι’ αυτό και το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, για τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό.

Έχει ανόργανα στοιχεία γνωστά σαν ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό και τη θρέψη.Είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα, και τέλος ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου.

Η συγκέντρωση των βιταμινών που έχει το μέλι δεν είναι αρκετή για τις ημερήσιες ανάγκες μας, βοηθούν όμως για την απορρόφηση των ζαχάρων.

Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η κατανάλωση μελιού βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη που βοηθά ιδιαίτερα άτομα που λόγω καθιστικής εργασίας υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

Έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών. Είναι χρήσιμο για την επούλωση και τον καθαρισμό ή την απολύμανση πληγών

Μέλι και κανέλα

Καρδιακές παθήσεις

 Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, αλείψτε στο ψωμί και να το τρώτε τακτικά για πρόγευμα. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει τον ασθενή από καρδιακή προσβολή.

Επίσης, όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, διατηρείται μακριά την επόμενη καρδιακή προσβολή.

Η τακτική χρήση της παραπάνω διαδικασίας ανακουφίζει από την απώλεια της αναπνοής και ενισχύει την καρδιά να κτυπά.

Μεγαλώνοντας σε ηλικία οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Μέλι και κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.

Αρθρίτιδα.

Οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη.

Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και χρόνια αρθρίτιδα μπορεί να θεραπευτεί.

Σε μια έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης  διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί έκαναν θεραπεία στους ασθενείς με ένα μείγμα μιας κουταλιάς της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί επεξεργασία, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο, και μέσα σε ένα μήνα όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν εξαιτίας της αρθρίτιδας, περπάτησαν απαλλαγμένοι από τον πόνο.

Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας κανέλα σε σκόνη και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην κύστη.

Χοληστερίνη 

Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού σκόνη κανέλας αναμιγνύεται σε 450ml νερό, δίνοντάς το σε έναν ασθενή με χοληστερίνη, βρέθηκε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες.
Όπως αναφέρθηκε για τους αρθριτικούς ασθενείς, εάν ληφθεί τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται.

Κρυολόγημα

Εκείνοι που πάσχουν από συχνά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μία κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1 / 4 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη την ημέρα για τρεις ημέρες. Αυτή η διαδικασία θα θεραπεύσει και τον πιο χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα, καθώς και την ιγμορίτιδα.

Στομαχικές διαταραχές
Μέλι που λαμβάνετε με σκόνη κανέλας θεραπεύει το πόνο στο στομάχι, αλλά και καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα τους.

Αέρια

Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, αποκαλύπτεται ότι αν το μέλι λαμβάνεται με λίγη κανέλα σε σκόνη, το στομάχι απαλλάσσεται από αέρια.

Ανοσοποιητικό

Καθημερινή χρήση κανέλας σε σκόνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριών andviral ασθενειών.

Πέψη

Κανέλα σε σκόνη ανακατεμένη σε δύο κουταλιές της σούπας μέλι που λαμβάνεται πριν από το φαγητό ανακουφίζει από οξύτητα και χωνεύει ακόμη τα βαρύτερα φαγητά.
Μακροζωία

Τσάι  με μέλι και κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά των γηρατειών. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουταλάκι κανέλα σε σκόνη,και τρία φλιτζάνια νερό και τα βράζουμε  όπως το τσάι. Πίνετε 1 / 4 φλιτζανιού, τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Κρατά το δέρμα φρέσκο ​​και απαλό και εμποδίζει τα γηρατειά. Η ζωή εκτείνεται ακόμη και άνω των 100 ετών.

Ακμή

Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πάστα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και να πλυθείτε το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.

Δερματικά
Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας. Έκζεμα, λειχήνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος.

Απώλεια βάρους

Καθημερινά το πρωί, μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι, και το βράδυ πριν τον ύπνο, να πιείτε μέλι και κανέλα σε σκόνη βρασμένα σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και στο πιο παχύσαρκο άτομο. Επίσης, πίνοντας αυτό το μείγμα τακτικά, δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα, ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε θερμίδες.

Καρκίνος

Έρευνα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία έδειξε ότι προχωρημένες μορφές καρκίνου του στομάχου και των οστών έχουν θεραπευτεί επιτυχώς. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα είδη καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια κουταλιά της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη για ένα μήνα τρεις φορές την ημέρα.

Δυσοσμία Στοματικής κοιλότητας 

Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό. Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια ​​όλη την ημέρα.

Με όλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για έναν από τους πολυτιμότερους συμμάχους της ανθρώπινης υγείας και ένα προϊόν που δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι.

  el.wikipedia

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response