close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Κόλιανδρο – Κόλιαντρο – Κόλιανδρος – Μπαχαρικό

Κόλιανδρο ή Κόλιαντρο

Κόλιανδρο, με τα πολλά ονόματα κόλιανδρος – κόλιαντρος – κολίανδρο – κορίανδρο – κόλιαντρο

Είναι ποώδες αρωματικό φυτό του οποίου τα φύλλα και οι καρποί χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, τη φαρμακευτική και τη ζαχαροπλαστική.

Είναι της ίδιας οικογένειας με τον μαϊντανό και  μοιάζει µε το μαϊντανό –κάποιοι μάλιστα τον αποκαλούν (κινέζικο μαϊντανό)ενώ η γεύση του θυμίζει σέλινο. Πρόκειται για ένα βότανο του οποίου όλα τα μέρη είναι χρήσιμα από τη ρίζα και τα φύλλα μέχρι τους αποξηραμένους καρπούς του.

Η λέξη κόλιανδρο στην παρασκευή τροφίμων, μπορεί να αναφέρεται αποκλειστικά στους σπόρους (ως μπαχαρικό), παρά στο φυτό. Οι σπόροι όταν συνθλιβούν, έχουν μια λεμονάτη γεύση εσπεριδοειδούς, λόγω των τερπενίων, της λιναλοόλης και του πινένιου. Έχει χαρακτηριστεί ως θερμό, πικάντικο και με γεύση πορτοκαλιού.

Θρεπτικά συστατικά

Το διατροφικό προφίλ του κόλιανδρου είναι διαφορετικό από τους φρέσκους ​​βλαστούς και τα φύλλα. Τα φύλλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ, με μέτρια περιεκτικότητα σε διαιτητικά ορυκτά.

Αν και οι σπόροι έχουν γενικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, παρέχουν όμως σημαντικές ποσότητες διαιτητικών ινών, ασβέστιο, σελήνιο, σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

Οι ρίζες του κόλιανδρου έχουν μια βαθύτερη, πιο έντονη γεύση από τα φύλλα.

Διατροφικά στοιχεία

Κόλιανδρος

Ποσότητα ανά 100 g

Θερμίδες (kcal) 22

Λιπίδιο 0,5 g

Χοληστερόλη 0 mg

Νάτριο 46 mg

Κάλιο 521 mg

Υδατάνθρακες 3,7 g

Φυτικές ίνες 2,8 g

Ζάχαρη 0,9 g

Πρωτεΐνη 2,1 g

Βιταμίνη Α       6.748 IU           Βιταμίνη C       27 mg

Ασβέστιο         67 mg                Σίδηρο             1,8 mg

Βιταμίνη D      0 IU                    Βιταμίνη Β6                0,1 mg

Βιταμίνη Β12   0 µg                  Μαγνήσιο                  26 mg

Θεραπευτικές ιδιότητες

*Ο κόλιανδρος θεωρείται ότι εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίµα, καθώς και ότι βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους, της ημικρανίας, της κόπωσης και της ανορεξίας.

*Ο κόλιανδρος βοηθά στο πεπτικό σύστημα και ανοίγει την όρεξη. Μειώνει το φούσκωμα της κοιλιάς και διευκολύνει την πέψη.

*Επίσης θεωρείται ότι είναι διεγερτικός και επιδρά θετικά στο νευρικό σύστημα.

*Ο κόλιανδρος έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει μικρόβια όπως η σαλμονέλα που είναι αιτία τροφικών δηλητηριάσεων.

*Οι σάλτσες και τα διατροφικά σκευάσματα που περιέχουν κόλιανδρο μπορούν να εξουδετερώνουν μικρόβια.

*Ιδιότητες του κόλιανδρου, είναι η ικανότητά του να περιορίζει τις κράμπες της περιόδου.

*Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε σίδηρο βοηθά στην καταπολέμηση της αναιμίας.

*Αντιμετωπίζει τα προβλήματα με το αναπνευστικό σας σύστημα.

Να πίνετε ένα τσάι με μια χούφτα φύλλα από κόλιαντρο ανά μια κούπα νερό. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε την βλέννα από τους πνεύμονες, το λάρυγγα ακόμη και από τη μύτη.

*Ο κόλιανδρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της διάρροιας όταν αυτή οφείλεται σε μύκητες ή μικρόβια.

*Μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα και βοηθά στην εξάλειψη του συσσωρευμένου λίπους από τα εσωτερικά τοιχώματα των φλεβών και των αρτηριών προλαμβάνοντας τις καρδιακές προσβολές.

*Περιορίζει τις φλεγμονές που προκαλούνται από τους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα, δυο πολύ οδυνηρές και εκφυλιστικές ασθένειες.

*Αντιμετωπίζει νεφρικά προβλήματα, από την κατακράτηση υγρών μέχρι και τις πέτρες στα νεφρά.

*Καταπολεμά την αναιμία, επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Είναι ιδανικό για άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου. Ο καλύτερος τρόπος για να το καταναλώσετε είναι ωμό σε σαλάτες, σε τσάι, ψιλοκομμένο σαν πρόσθετο σε σούπες, σε κρέμες ή σε σάλτσες.

*Καταπολεμά την επιπεφυκίτιδα. Ο κόλιαντρος επειδή είναι ένα εξαιρετικό απολυμαντικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών όπως η επιπεφυκίτιδα. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της εκφύλισης ωχράς κηλίδας και άλλων στρεσογόνων παραγόντων που επηρεάζουν την όραση.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για τη θεραπεία μικροτραυματισμών στο μάτι. Φτιάξτε ένα τσάι με μια χούφτα φύλλα από κόλιανδρο και μια κούπα με βραστό νερό. Μόλις κρυώσει, μουσκέψτε λίγο βαμβάκι στο υγρό και τρίψτε το πάνω από το μάτι σας.

*Ο κόλιαντρος βοηθά στη βελτίωση της υγείας και της λειτουργίας του ήπατος, του παγκρέατος, των πνευμόνων, του στομάχου και των ενδοκρινών αδένων.

*Ο κόλιανδρος συμβάλλει μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση του άγχους.

*Βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην αντιμετώπιση της κόπωσης και της ημικρανίας.

*Βοηθάει τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την παραγωγή μητρικού γάλακτος μετά τη γέννα (για παράδειγμα εκείνες που έχουν κάνει καισαρική) θα πρέπει να προσπαθούν να πίνουν τσάι με κόλιαντρο.

*Είναι καλό για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ηπατικής ανεπάρκειας, για τον καθαρισμό του σώματος από βακτήρια και την απομάκρυνση της LDL, της κακής χοληστερόλης από το αίμα.

Κόλιανδρο αφέψημα

*Καταπραΰνετε τον πόνο στο στοµάχι φτιάχνοντας ένα αφέψημα από κόλιαντρο. Το τσάι που γίνεται με σπόρους του κόλιαντρου, βοηθά στην πέψη όταν πίνεται μετά από το φαγητό. Απλώς βράστε ένα κουταλάκι καρπούς κόλιανδρου σε ένα φλιτζάνι νερό για δέκα λεπτά και σουρώστε το µείγµα. Πίνετε ένα φλιτζάνι ύστερα από κάθε γεύμα.

*Επίσης μπορεί να ανακουφίζει από τους κολικούς του εντέρου. αντισηπτικός, αποτοξινωτικός και αναλγητικός.

*Αντιμετωπίστε την αεροφαγία με αφέψημα κόλιαντρου.

Κάθε φορά που ταλαιπωρήστε από φούσκωμα και ρέψιμο βάλτε σε ένα φλιτζάνι με καυτό νερό μισό κουταλάκι του γλυκού. σπόρους κόλιανδρου, αφήστε 10 λεπτά να δράσει και πιείτε το. Σύντομα θα απαλλαγείτε από τις ενοχλήσεις διότι το συγκεκριμένο βότανο είναι γνωστό για τις χωνευτικές και σπασμολυτικές του ιδιότητες.

*Η εξωτερική του χρήση φαίνεται επίσης ότι μειώνει τους μυϊκούς πόνους και τους πόνους των αρθρώσεων σε περίπτωση ρευματισμών και αρθρίτιδας. *Είναι διουρητικός, αντιμυκητιασικός,  λιποδιαλυτικός, αναζωογονητικός,

Στην κουζίνα

Τα φύλλα και οι σπόροι του κόλιαντρου είναι ιδιαίτερα αγαπητά ειδικά στην ασιατική και στην μεξικάνικη κουζίνα, αφού χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε σαλάτες, σούπες, μαρινάδες, αλλά και σε σπεσιαλιτέ µε ψάρι ή κρέας, καθώς αναδεικνύει ιδανικά τη γεύση τους.

Το άρωµα του, που θυμίζει λεμόνι, συνδυάζεται εξαιρετικά µε κύμινο αλλά και µε σκόρδο και τζίντζερ, ενώ ταιριάζει πολύ σε φαγητά όπως οι αγκινάρες και τα μανιτάρια.

Φροντίστε µόνο να τον προσθέτετε στο τέλος του μαγειρέματος για να μην χάνει το άρωµα και τις βιταμίνες του. Τέλος έχετε υπόψη ότι ο κόλιανδρος χρησιμεύει και στην παρασκευή ψωμιού αλλά και διάφορων λικέρ, ούζου και µπύρας, καθώς και στην παρασκευή αρωμάτων και καλλυντικών.

Κόλιανδρο στην el.wikipedia

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response