close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Κορόμηλο – κορομηλιά Ιδιότητες

Κορόμηλο Κορομηλιά

Κορόμηλο, είναι το φρούτο που βγαίνει από το φυλλοβόλο δένδρο κορομηλιά και ανήκει στην οικογένεια Ροδανθών. Η κορομηλιά είναι γνωστή και με την ονομασία κουμπουλιά και τζανεριά.

Το δέντρο φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα , έχει μεγάλα οδοντωτά φύλλα που εναλλάσσονται και χνουδωτά παράφυλλα.

Τα άνθη της είναι λευκά, σχηματίζουν ταξιανθίες και μοιάζουν με αυτά της βερικοκιάς και της αμυγδαλιάς εμφανίζονται πριν την έκπτυξη των φύλλων, τα δε κλαδιά της όταν είναι τρυφερά, είναι τριχωτά.

Ο καρπός της κορομηλιάς είναι το κορόμηλο. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με εμβολιασμό, κυρίως της αμυγδαλιάς, αλλά και με σπορά. Είναι ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και στους ανοιξιάτικους παγετούς.

Το κορόμηλο είναι ένα είδος δαμάσκηνου με σχήμα σφαιρικό, λεπτή φλούδα και εύθραυστη ομορφιά σε αποχρώσεις του πράσινου, του κίτρινου ή του κόκκινου κρύβει μια γλυκόξινη χυμώδη σάρκα.

Μπορεί να είναι μικρό, αλλά διεκδικεί με καμάρι – ανάμεσα σε άλλα περισσότερο γνωστά καλοκαιρινά φρούτα – τις θρεπτικές και γευστικές δάφνες που του αξίζουν.

Επειδή η οικογένεια των δαμάσκηνων είναι πολυμελής, συχνά συγχέεται με άλλα αδέλφια του, όπως οι βανίλιες. Το πιο γλυκό από όλα τα είδη έχει χρυσαφένιο χρώμα και καλλιεργείται στη Γαλλία. Αποκαλείται mirabelle (μιράμπελο) και γίνεται φρουτένια λιχουδιά (μαρμελάδα, κομπόστα, λικέρ, τάρτα).

Φαρμακευτικές ιδιότητες:

Τα κορόμηλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και περιέχουν ακόμα βιταμίνη Α και νικοτινικό οξύ και συνιστώνται κατά των συμπτωμάτων της υπερτροφίας του προστάτη.

Τα κορόμηλα, τα καϊσια, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα ροδάκινα, προέρχονται από δένδρα που ανήκουν στην ίδια βοτανική υποοικογένεια και έχουν όμοιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. και μπορεί να φυτευτεί ακόμα και σε γλάστρα.

Όλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και C. Όλα είναι πολύ ωφέλιμα σε όσους πάσχουν από αρθριτικά, παραμορφωτική αρθρίτιδα και άλλες εκφυλιστικές παθήσεις.

Αν κάποιος για μερικές εβδομάδες τρώει μόνο αυτά τα φρούτα, θα απαλλαγεί από τα ενοχλήματα του.

Είναι ιδανικά και για όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Βάλετε το βράδυ σε 200γρ. νερό 20 αποξηραμένα δαμάσκηνα και 100γρ. μαύρη σταφίδα. Το πρωΐ πίνετε το ζουμί και τρώτε τους καρπούς. Μετά μια ώρα πίνετε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με 20γρ. μέλι. Θεραπεύει το 95% των προβλημάτων χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Γενικά θεωρούνται άριστες αποτοξινωτικές τροφές. Κάτι όμως που έγινε πρόσφατα γνωστό, είναι η ισχυρή αντικαρκινική δράση που έχουν τα κουκούτσια του βερίκοκου.

Τα κορόμηλα βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των αντιοξειδωτικών τροφών και εκτός των άλλων προστατεύουν.

*την καλή λειτουργία το εγκεφάλου,

*της καρδιάς,

*του νευρικού συστήματος και των ματιών,

*δρουν κατά της υπερτροφίας του προστάτη.

*Προστατεύει τα μάτια, αντιγηραντική δράση

*ενίσχυση ανοσοποιητικού

*Βοηθά στο μεταβολισμό, υγεία των νεύρων

Κορόμηλο στην el.wikipedia


 

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response