close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Ιξός, Ιξιός, Ιξιά, Μελιός, Ελατένιο, Βίσκο, Βρυ, Γκι.

Ιξός, Ιξιός, Ιξιά, Μελιός, Ελατένιο, Βίσκο, Γκι

Ιξός Το βότανο το συναντούμε με τις ονομασίες Ιξιός, Ιξιά, Μελιός, Μελιά, Ελατένιο, Βίσκο, Γκι

Η λατινική του ονομασία είναι Viscum alba (Βίσκο το λευκό) και ανήκει στην οικογένεια των Λαρανθοειδών. Είναι φυτό πολυετές και έχει φύλλα κιτρινοπράσινα μακρουλά και σουβλερά. Τα άνθη του είναι επιφυή, ανά 5-6 στα σημεία που διχοτομείται , στα κλαδιά. Ο καρπός του είναι ρόγα μικρή σφαιρική και λευκή. Οι καρποί είναι ζελατινώδεις και κολλάνε εύκολα παντού.

Ανθίζει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Το φυτό βρίσκεται σε αρκετά μέρη της χώρας μας ως παράσιτο πάνω σε διάφορα δένδρα και ιδιαίτερα στα Έλατα.

Δεν πλησιάζει σαν παράσιτο δέντρα που έχουν γαλακτώδη χυμό.

Ο Ιξός είναι άοσμος και έχει πικρή γεύση. Περιέχει μία κολλώδη ουσία παρόμοια με το καουτσούκ, που δεν διαλύεται στο νερό και στο οινόπνευμα και είναι πλούσιο σε δρεψίνη και βασκίνη. Αυτήν την ουσία χρησιμοποιούν ακόμη για να αλείφουν με το κολλώδες υγρό τα δένδρα για να μην ανεβαίνουν τα μυρμήγκια πάνω στα οπωροφόρα δέντρα και να καταστρέφουν τα φρούτα.

Ο ιξός είναι ενδημικό φυτό της Ευρώπης και της Νοτιοδυτικής Ασίας. Είναι γνωστός και σαν γκι (gui) ή European Mistletoe για να ξεχωρίζει από τα άλλα είδη του γένους.

Θεραπευτικές Ιδιότητες : Χρησιμοποιείται στη βοτανοθεραπεία για την αντιμετώπιση πονοκεφάλων, ημικρανιών και διάφορων κρίσεων (νευρώσεις, υστερίες), δύσπνοιας, θολώματος των ματιών βόμβων, άσθματος, ως χαλαρωτικό σε νευρική ταχυκαρδία, κατά της υπέρτασης  και της αρτηριοσκλήρωσης.

Για την θεραπεία προβλημάτων του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος όπως και για όγκους ακόμη και κακοήθεις καθώς φαίνεται ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βοηθά επίσης σε περιπτώσεις εμμηνόπαυσης, σε νεφρίτιδες αλλά και σε καταστάσεις επιληψίας.

Χρησιμοποιούνται τα ξηρά φύλλα με τα κλαδάκια. Τα νεαρά φυλλώδη κλαδάκια συλλέγονται την άνοιξη. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη χρησιμοποιήσετε τους καρπούς, έχουν την ιδιότητα να επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό, να μειώνει την πίεση του αίματος και να βοηθά στην καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπέρτασης, όπως οι ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι. Ενδείκνυται για όσους έχουν υπέρταση, καθώς και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος (π.χ. πρηξίματα στα άκρα). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα. Ο Ιξός είναι ένα εξαιρετικό χαλαρωτικό νευροτονωτικό που ενδείκνυται σε πολλές περιπτώσεις.

Καταπραΰνει και τονώνει το νευρικό σύστημα. Ενεργεί απευθείας στο πνευμονογαστρικό νεύρο και επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα τοιχώματα των περιφερειακών τριχοειδών αγγείων. Έτσι επιδρά μειώνοντας την πίεση του αίματος και βοηθά στην αρτηριοσκλήρωση. Μπορεί επίσης να είναι πολύ βοηθητικό στη νευρική ταχυκαρδία. Ανακουφίζει τους πονοκεφάλους που οφείλονται σε υπέρταση.

Και οι καρποί έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και παλιότερα τους χρησιμοποιούσαν , όμως είναι δηλητηριώδεις και χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια στις δόσεις που πρέπει να πάρει κανείς για να μην πάθει ζημιά. Έτσι καλύτερο είναι να τους αποφεύγουμε. Να μην τους χρησιμοποιούμε λοιπόν.

Ιξός στην el.wikipedia

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response