close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Γιοχίμπε Yohimbe Ιδιότητες του δένδρου

Γιοχίμπε το ανδρικό βότανο

Περιγραφή : Το γιοχίμπε Yohimbe ( Pausinystalia yohimbe) είναι τροπικό αειθαλές δέντρο της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, Νιγηρία, Καμερούν, Κονγκό, γνωστό για τις αφροδισιακές και διεγερτικές του ιδιότητες, εξαιτίας της γιοχιμπίνης, ενός αλκαλοειδούς, που υπάρχει στο φλοιό του.

Η γιοχιμπίνη προέρχεται από το εσωτερικό της φλούδας του τροπικού δέντρου της δυτικής Αφρικής Corynanth Yohimbe και αποτελεί ένα γνήσιο αφροδισιακό της φύσης.

Ενισχύει τη ροή αίματος και τα νευρικά σήματα προς τα γεννητικά όργανα. Δε συνιστάται για άντρες που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για νεφροπάθειες.

Στα αθλήματα το Γιοχίμπ χρησιμοποιείται κυρίως λόγω των αναβολικών του αποτελεσμάτων. Το Γιοχίμπ μπλοκάρει τους ειδικούς κυτταρικούς υποδοχείς μέσα από τους οποίους αυξάνονται τα επίπεδα Αδρεναλίνης. Η Αδρεναλίνη σας δίνει πιο εκρηκτική δύναμη, αλλά επίσης προλαβαίνει τον μυϊκό καταβολισμό. Επιπλέον, αυξημένα επίπεδα Αδρεναλίνης στο αίμα σας επιταχύνουν την μετατροπή των λιπών σε λιπαρά οξέα.

Πώς, όμως, η γιοχιμπίνη μπορεί να βοηθά και την ψυχογενή και την βιολογική ανικανότητα; Το συστατικό είναι ένα αλκαλοειδές που μπλοκάρει τους προσυναπτικούς α-2 αδρενεργικούς υποδοχείς οι οποίοι, θεωρητικά τουλάχιστον, αυξάνουν την ροή αίματος στους όρχεις, ενώ μειώνουν την απομάκρυνσή του.

Διαμέσου εγκεφαλικής δραστηριότητας, μειώνει συγκεκριμένες μορφές άγχους και κατάθλιψης που συμβάλλουν στην στυτική δυσλειτουργία. Η γιοχιμπίνη θεωρείται από μερικούς σαν ψυχεδελικό φάρμακο στα 1960, διαθέτει μια δράση ευεξίας και δραστηριότητας τουλάχιστον σε μια μερίδα ανθρώπων.

Το Γιοχίμπ επίσης αυξάνει την κίνηση των λιπαρών οξέων, καταστέλλει την σύνθεση του λίπους… δουλεύει σαν εξέχων ενισχυτής. Έρευνες δείχνουν ότι είναι ένας ρυθμιστής, που σημαίνει ότι αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στα άκρα και σε άλλα μέρη. Με άλλα λόγια, μπορεί να θεραπεύσει την ανδρική σταθερότητα αρκετά αποτελεσματικά όπως επίσης αυξάνει τον οδηγό φύλλου (libido) στους άντρες και τις γυναίκες. Αυξάνει ουσιαστικά το σφρίγος αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα.

Θεραπευτικές Ιδιότητες : Είναι ισχυρότατο τονωτικό και αφροδισιακό και  φαίνεται να καταπολεμά την ανδρική ανικανότητα. Η Γιοχημπίνη διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία των γεννητικών οργάνων, αυξάνοντας την ροή του αίματος και διεγείρει τα νεύρα. Είναι γνωστό στους κύκλους των αθλητών εδώ και πολλά χρόνια.

Τα αποτελέσματά του ως αφροδισιακό και ενισχυτικό του οργανισμού το κατέστησαν ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής, ενώ νέες έρευνες το παρουσιάζουν να έχει αντιοξειδωτική δράση.

Γιοχίμπε φλοιόςΠαρασκευή ροφήματος: Χρησιμοποιείται το εκχύλισμα από το φλοιό του για παρασκευή ροφημάτων. Χρησιμοποιείστε 30 γραμμάρια από το φυτό για μισό λίτρο νερό. Βάζετε το φυτό μέσα σε κρύο νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 5-10 λεπτά. Το αποσύρετε από τη φωτιά, το αφήνετε για 5-10 λεπτά, και έπειτα το σουρώνετε.

Προσοχή: Το Γιοχίμπε Yohimbe ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές οφθαλμολογικές επιπλοκές, υψηλή αρτηριακή πίεση, αύξηση του καρδιακού ρυθμού, κεφαλαλγία, άγχος, ζάλη, ναυτία, αϋπνία εάν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις ή για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟ inhibitors) καθώς η επίδραση μπορεί να είναι αθροιστική. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή όταν λαμβάνεται με φάρμακα για την υψηλή πίεση του αίματος, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, ή φαινοθειαζίνες (ψυχοφάρμακα). Οι άνθρωποι με προβλήματα στα νεφρά, τα άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις καθώς και οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή θηλασμού δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν yohimbe.

Γιοχίμπε fytokomia


 

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response