close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Γιασεμί ευφραίνει την ψυχή, γιατρεύει το σώμα

Γιασεμί ευφραίνει την ψυχή, γιατρεύει το σώμα

Γιασεμί ή αλλιώς στη γλώσσα των επιστημόνων Jasminum grandiflorum L. είναι ένας αειθαλής θάμνος που καλλιεργείται τόσο για το αιθέριο έλαιο του όσο και ως καλλωπιστικό. Απαντώνται 300 περίπου είδη.

Είναι πολυετές φυτό που μπορεί να κρατήσει έως και 15 έτη.

Ο βλαστός του είναι λείος και τα φύλλα του αντίθετα και σύνθετα με 5-7 φυλλαράκια το καθένα. Τα άνθη του είναι άσπρα (λίγο κοκκινωπά στις άκρες) και περιέχουν εκλεκτής ποιότητας αιθέριο έλαιο.

Το γιασεμί έχει καταπραϋντικές, χαλαρωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Επίσης δρα κατά της ανησυχίας, των πονοκεφάλων και της υπερέντασης.

Βοηθάει στην καταπολέμηση της καταρροής και του βήχα ενώ θεωρείται ότι αυξάνει και την αυτοπεποίθηση. Τα φρέσκα λουλούδια του γιασεμί περιέχουν μεγάλη ποσότητα από αιθέριο έλαιο.

Εκτός από αυτό το έλαιο, τα λουλούδια περιέχουν επίσης βενζυλικό οξεικό, linalcohol, βενζυλική αλκοόλη, ινδόλης και jasmon. Όλες αυτές οι ουσίες που προσδίδουν γιασεμί αφροδισιακές ιδιότητες.

Μεταξύ άλλων ιδιοτήτων των λουλουδιών γιασεμιού είναι, η βελτίωση της πέψης, βοηθά στην εξάλειψη τοξινών. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν την επιτάχυνση του μεταβολισμού, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και είναι γνωστή η αφροδισιακή δράση του.

Έχει στυπτικές ιδιότητες που βοηθάνε στη θεραπεία από φλεγμονές στα μάτια και στο δέρμα, καθώς και  σαν γαργάρες για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο και έλκη στο στόμα, επίσης έχει αντιβακτηριδιακές, αντιϊκές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για ηρεμία συναισθημάτων και ως αφροδισιακό, είναι πολύτιμο φάρμακο σε περιπτώσεις κατάθλιψης επειδή παράγει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης, αισιοδοξίας και ευφορίας, επίσης αναζωογονεί και αποκαθιστά την ισορροπία της ενέργειας.

Το τσάι γιασεμιού είναι γνωστό από την πλειοψηφία των διατροφολόγων ως ένα πρόσθετο στην απώλεια του βάρους. Δεν έχει τις ιδιότητες που έχει το πράσινο τσάι, αλλά έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και μπορεί να ρυθμίζουν την κυκλοφορία του αίματος και την αρτηριακή τάση. Το  τσάι γιασεμιού έχει γεύση γλυκιά και σε συνδυασμό με το πράσινο τσάι θα προσφέρει ένα ισχυρό τονωτικό και ενεργητικό αποτέλεσμα. Δεν είναι από τα πιο ισχυρά αφροδισιακά, αλλά το τσάι γιασεμιού βοηθά έναν οργανισμό να χαλαρώσει και να ανακτήσει τη δύναμή από το  στρες και από σωματικές και ψυχικές περιόδους υπερβολικού φόρτου εργασίας.

Δεν συνιστάται να καταναλώνουμε τσάι γιασεμιού με άδειο στομάχι, γιατί μπορεί να προκαλέσει  οξύτητα στο στομάχι.

Αιθέριο έλαιο

Είναι το πιο ανυψωτικό από όλα τα αιθέρια έλαια. Έχει ζεστό, πλούσιο και εξωτικό άρωμα.

Παράγεται από τα άνθη του φυτού και είναι ευεργετικό για ξηρά και ερεθισμένα δέρματα. Είναι αποτελεσματικό στο νευρικό σύστημα για συμπτώματα με ψυχολογικά και ψυχοσωματικά αίτια.

Γιασεμί στην el.wikipedia

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response