close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Γεράνι και ιδιότητες στο φυτό

Γεράνι

Γεράνι (Pelargonium zonale) είναι ευρέως διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στην καλλιέργεια του.

Πόα αειθαλής, ετήσια και πολυετής. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με ένα απλό κλαδάκι από το φυτό και είναι ανθεκτικό στον καιρό. Προέρχεται από τη Νότιο Αφρική καθώς όμως οι συνθήκες στη χώρα μας είναι ιδανικές έγινε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά της. Το όνομά του πάντως είναι ελληνικό και προέρχεται από τη λέξη γερανός γιατί το σχήμα του μοιάζει με γερανό.

Τα γεράνια περιλαμβάνουν πάνω από 300 είδη ετήσιων και πολυετών ποωδών φυτών, μερικά από τα οποία είναι ριζωματώδη ή κονδυλώδη. Τα φύλλα τους είναι συνήθως βαθιά λοβωτά και τα άνθη τους πενταπέταλα. Ανθίζει από το Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες ή ελαφρά σκιασμένες θέσεις, σε κάθε καλά στραγγιζόμενο έδαφος, με μικρές απαιτήσεις σε νερό. Για να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξή τους, αφαιρούμε τα παλιά κλαδιά και τα ξερά άνθη.

Τα κονδυλώδη και ριζωματώδη είδη πολλαπλασιάζονται με διαίρεση, ενώ τα υπόλοιπα είδη με μοσχεύματα κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου.

Στυπτικό, χρησιμοποιείται για διάρροια

Το βότανο περιέχει γερανίνη η οποία είναι πικρή ουσία, αιθέριο έλαιο, σημαντικά ποσά βιταμινών Α, Β και C και μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, γερμάνιο, τανίνες, μηλικό οξύ και φαινόλες (που δρουν ενάντια στους ιούς).

Το αιθέριο έλαιο από γεράνι, είναι ιδανικό για την περιποίηση της επιδερμίδας όσο και των μαλλιών. Είναι αντικαταθλιπτικό, αντιφλογιστικό αναπλαστικό και επουλωτικό και ιδανικό για ευαίσθητα δέρματα ενώ δρα και κατά της κυτταρίτιδας. Το γεράνι είναι ευρέος γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, χαλαρώνει τους σφιγμένους μυς και χαρίζει ανακούφιση.

ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ ΕΡΠΗΣ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ. Το γιατρικό του είναι το αιθέριο έλαιο από γεράνι. Το βότανο αυτό της θεάς Αφροδίτης είναι ότι πιο αποτελεσματικό για τον επιχείλιο έρπητα. Σταλάξτε κατευθείαν πάνω στο προσβεβλημένο σημείο μια με δύο σταγόνες αδιάλυτου αιθέριου ελαίου από γεράνι. Κάντε το για τρεις φορές την ημέρα. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, ούτε χημικές αλοιφές, ούτε κορτιζονούχες.

Γεράνι στην gardenguide.gr

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response