close

Γαϊδουράγκαθο για υγιές συκώτι

Γαϊδουράγκαθο αλλιώς Κουφάγκαθο, Αγκάβατο, Σίλυβο το μαριανό

Στη χώρα μας είναι ένα ιδιαίτερα κοινό φυτό σε εδάφη με χαμηλό υψόμετρο. Οι πρώτες αναφορές στο φυτό έγιναν από τον Θεόφραστο κατά τον 4ο αι. π.χ όπου αναφέρεται με το όνομα “Πτέρνιξ”. Στη συνέχεια ο Διοσκουρίδης συνιστά το “Μέγα Κενταύριον”, ή “Σίλυβον” για την επούλωση των πληγών. Ακολουθεί αναφορά από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, ενώ κατά τον Μεσαίωνα πλήθος βοτανολόγων συνιστούν το φυτό για διάφορες χρήσεις. Ο Άγγλος βοτανολόγος Nicholas Culperer το προτείνει ως εξαιρετικό φάρμακο για τη χολή και το σπλήνα, ενώ στις αρχές του 20ου αι. μιά σχολή βοτανολόγων θεραπευτών, οι επονομαζόμενοι “Εκλεκτικοί” χρησιμοποιούν το εκχύλισμα του Silybum Marianum για την “Ηπατική συμφόρηση”. Τέλος μετά το 1960 η χρήση του φυτού εξαπλώθηκε ευρέως, ξεκινώντας από τη Γερμανία, όπου ταυτόχρονα με τη χρήση άρχισε και η ερευνητική μελέτη του. Σύμφωνα με την παράδοση το Silybum Marianum έχει χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις του ήπατος και της χολής ως διεγερτικό της παραγωγής γάλακτος, ως αντικαταθλιπτικό, ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις από μύκητες του γένους Amanita καθώς και από άλλες τοξίνες του περιβάλλοντος. Άλλες περιπτώσεις στις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί είναι διαταραχές της εμμήνου ρύσης, ανωμαλίες του σπλήνα και των νεφρών. Οι βλαστοί, τα φύλλα, τα άνθη, η ρίζα και ο μίσχος του φυτού είναι βρώσιμα ενώ οι ψημένοι καρποί του αποτελούν υποκατάστατο του καφέ.

Το γαϊδουράγκαθο  μοιάζει με την αγριαγκινάρα και εμφανισιακά και με πολλές όμοιες θεραπευτικές ιδιότητες. Διαφορά μεταξύ γαϊδουράγκαθο και αγριαγκινάρα είναι ότι τα φύλλα του γαϊδουράγκαθου είναι πράσινα με χαρακτηριστικά άσπρα σημάδια σαν φλέβες και τα λουλούδια του έχουν χρώμα βυσσινί.

Το γαϊδουράγκαθο περιέχει λιγνάνες, σεσκιτερπίνες  λακτόνες, πτητικό έλαιο, φυτοστερόλες, ταννίνες και κνικίνη που είναι αντιφλεγμονώδης και αντιβιοτική ουσία.

Οι σπόροι του περιέχουν την ουσία σιλυμαρίνη  και σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην θεραπεία  νοσημάτων του συκωτιού.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του γαϊδουράγκαθου  είναι η αποτοξίνωση που προσφέρει στον οργανισμό, μετά  από τα φάρμακα και τη συστηματική χρήση τους. Το ήπαρ δεν καταστρέφεται μόνο από το αλκοόλ αλλά και από φάρμακα.

Σε μεγάλες συστηματικές και καθημερινές δόσεις,  φάρμακα όπως η παρακεταμόλη, μπορούν να επιφέρουν βλάβες στο συκώτι. Αντιβιοτικά, αγχολυτικά και ψυχοφάρμακα, είναι στη  πρώτη λίστα επικινδυνότητας. Το γαϊδουράγκαθο είναι πολύ ευεργετικό και μετά τις χημειοθεραπείες.
Θεραπευτικές ιδιότητες

● Εφιδρωτικές, χολαγωγές, διουρητικές, τονωτικές, αντιπυρετικό, αποχρεμπτικό και ταινιοκτόνο.

Ως αφέψημα συνιστάται κατά της ηπατίτιδας, του ίκτερου, για την πέτρα στη χολή και τους τακτικούς πυρετούς. κατά των κολικών, της δυσεντερίας και της υπότασης.

● Προφυλάσσει το συκώτι από τις τοξίνες , ενισχύοντας την δημιουργία νέων κυττάρων, ενώ με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καταπολεμά τα προβλήματα που δημιουργούνται από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών.

● Χρησιμοποιείται ακόμη για την παραγωγή γάλακτος κατά την διάρκεια του θηλασμού αλλά και κατά της ψωρίασης, στη προστασία του συκωτιού από λοιμώξεις, κατανάλωση αλκοόλ ή χημειοθεραπείες.

● Σήμερα είναι το πιο μελετημένο φυτό για τη θεραπεία ηπατοπαθειών.

● Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται κυρίως οι σπόροι. H ρίζα και τα φρέσκα νέα φύλλα του τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα αλλά πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν οι αιχμηρές άκρες τους. Τα κεφάλια του μπορούν να φαγωθούν όπως οι αγκινάρες πριν ανθίσουν, αλλά είναι πολύ πιο μικρά. Οι ξεφλουδισμένοι μίσχοι του τρώγονται ωμοί ή μαγειρεμένοι, είναι εύγευστοι και θρεπτικοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως το σπαράγγι ή το ρεβέντι ή να προστεθούν σε σαλάτες την άνοιξη.

● Χορηγείται σε όλα τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης καθώς αυξάνει την έκκριση και την ροή της χολής από το ήπαρ και της χοληδόχου κύστης.

● Είναι αντίδοτο σε δηλητηριάσεις από μύκητες του γένους Amanita καθώς και από άλλες τοξίνες του περιβάλλοντος.

● Χρησιμοποιείτε ακόμα σαν δυναμωτικό του εγκεφάλου και της μνήμης, σαν καταπραϋντικό στη καταρροή και στη πλευρίτιδα.

● Δράση αντικαρκινική, νευροπροστατευτική.

● Λόγω της μείωσης της υψηλής χοληστερόλης που προκαλεί είναι και καρδιοπροστατευτική.

● Πέτρες στα νεφρά και στη χολή

● Ρυθμίζει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος

● Επιληψία

● Αϋπνία

● Αυξάνει την πίεση του αίματος

● Βήχα και βρογχικό άσθμα

● Αιμορροΐδες (πλύσεις)

● Αντικαταθλιπτικό

Προετοιμασία:

1 κουταλιά φαγητού από τριμμένο γαϊδουράγκαθο (ή μια πρέζα άτριφτου) ρίχνεται σ’ ένα δοχείο όπου προστίθεται 1 ποτήρι νερό, το περιεχόμενο βράζεται για 5 – 10 λεπτά και μετά από ένα διάστημα το υγρό στραγγίζεται και πίνεται.

Για πλύσεις προετοιμάζεται το παραπάνω τσάι πιο συμπυκνωμένο στη δόση 50-60 γρ. σ’ ένα λίτρο νερό.

Γαϊδουράγκαθο agroselida

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response