close

Αρνικα ιδιότητες του φυτού

Αρνικα είναι ποώδες πολυετές φυτό που συναντάται στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, στη Μέση Ασία και στη Βόρεια Αμερική. Είναι διαδεδομένη στις ορεινές περιοχές, στα όξινα εδάφη, σε λιβάδια και τυρφώδεις περιοχές, μέχρι την ανώτερη αλπική ζώνη και γενικά σε τόπους που διατηρούν υγρασία.

Στη χώρα μας τη βρίσκουμε ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Η πόα αυτή έχει ύψος 20 – 60 εκατοστά και στέλεχος όρθιο, ευθύ, χνουδωτό και λίγο διακλαδισμένο. Έχει φύλλα ωοειδή και απλωμένα πάνω στο έδαφος, πιο μεγάλα στη βάση. Τα άνθη της έχουν ζωηρό κίτρινο χρώμα και μεγάλα, περιφερειακά γλωσσοειδή ανθίδια. Η εποχή της ανθοφορίας της είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, εποχή κατά την οποία γίνεται και η συγκομιδή της. Τα μέρη της που χρησιμοποιούμε είναι κυρίως τα κεφάλια των ανοιχτών ανθέων αλλά και η ρίζα και τα φύλλα της.

Αρνικα συστατικά: Η άρνικα σε μεγάλες δόσεις είναι δηλητηριώδης καθώς περιέχει 2 τριτερπενικές αλκοόλες, την αρνιδιόλη και τη φαραδιόλη, καθώς και φλαβονικά ετεροσίδια, την καιμπφερόλη και την κερσετόλη.

Θεραπευτικές ιδιότητες: Η αρνικίνη και το γαλλικό οξύ που περιέχει η άρνικα ως κύριο συστατικό, καθορίζουν τις θεραπευτικές αλλά και τις δηλητηριώδης ιδιότητές της. Γενικά, η άρνικα είναι αποτελεσματικά τονωτική του κυκλοφορικού συστήματος και ανεβάζει την πίεση. Επίσης, είναι και τονωτική της μήτρας, αντιφλεγμονώδης, υποβοηθά την απορρόφηση των εσωτερικών αιματωμάτων των φλεγμονών.

Εκτός από τις ανθελμινθικές, απολυμαντικές, διαλυτικές και θεραπευτικές της ιδιότητες κατά των μωλώπων χρησιμοποιείται και κατά της δυσεντερίας, στις περιπτώσεις παραλύσεων, κατά της δυσουρίας και κατά του κοκίτη. Είναι τονωτική της πέψης και του νευρικού συστήματος, ενώ χρησιμοποιείται και για τους πόνους των αρθρώσεων και των μυών, κατά των ρευματισμών και της αιμόπτυσης, κατά της στηθάγχης και συντελεί στην έκκριση της χολής. Είναι φυτό

τονωτικό της καρδιάς, του νευρικού και του πεπτικού συστήματος. Έχει επίσης αποδειχτεί αποτελεσματική και κατά της σαλμονέλας.

Εφαρμογές: Το βάμμα, που χρησιμοποιείται πάντα σε πολύ ελαφριά διάλυση, είναι κατά των ερεθισμών των αιμορροΐδων και των εκχυμώσεων. Στην ομοιοπαθητική, χρησιμοποιούν ένα βάμμα ανθέων κι ένα βάμμα ριζώματος. Κατά της διάρροιας χρησιμοποιείται αφέψημα (έως 40 γρ. άνθη σε 1 λίτρο νερό), ενώ γενικά είναι τονωτικό φυτό και κατά της χρόνιας διάρροιας. Τα φύλλα της άρνικας είναι επουλωτικά.

Εσωτερικά, είναι τονωτική, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται σε μετρημένες δόσεις, γιατί διαφορετικά γίνεται πολύ επικίνδυνη. Για τις επαλείψεις χρησιμοποιείται με βάμμα  1/5, και για εσωτερική χρήση σε αναλογία 4 γρ. ξερό φυτό προς 1 λίτρο νερό. Ακόμη, χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κοκίτη (σε αφέψημα 2-5 γρ. τη μέρα).

Το φυτό πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και φειδώ, καθώς μεγάλες ποσότητες προκαλούν εμετό ,πονοκέφαλο, σπασμούς, κρύο ιδρώτα, μέχρι αιμορραγίες και θάνατο. Σε περίπτωση δηλητηρίασης αντίδοτο είναι το όπιο και η τανίνη.

Ο τρόπος της λειτουργίας της ενεργοποιεί τους θεραπευτικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας.

Οι ιδιότητές της είναι: αντιαρθριτικές, αντιρρευματικές, αντισηπτικές, απολυμαντικές, αντιμικροβιακές, τοπικές αντιερεθιστικές, αντιφλεγμονώδεις.

Συστατικά της άρνικας : Αμίνες,  βηταΐνη, χολίνη, τριμεθυλαμίνη, Υδατάνθρακες

Mucilage, πολυσακχαρίτες συμπεριλαμβανομένης της ινουλίνης (φυσικός ολιγοσακχαρίτης), Κουμαρίνες, Scopoletin,umbelliferone, φλαβονοειδή, Betuletol,eupafolin,flavonol, γλυκουρονίδια, kaempferol, luteolin, quercetin, spinacetin tricin, Τριτερπενοειδή, σεσκιτερπένια, arnifolin,helenalin

Πτητικά έλαια Thymol

Άλλα συστατικά : Arnicin, καφεϊκό οξύ, καροτενοειδή, φυτοστερόλες, ρητίνη, τανίνη

Την άρνικα χρησιμοποιούμε για την θεραπεία:

*Της οστεοαρθρίτιδας

*των νευραλγιών

*Των αιματωμάτων

*Των διαστρεμμάτων – στραμπουληγμάτων

*Των εξαρθρώσεων

*Των μωλώπων

*Των οιδημάτων λόγω θλάσης

*Των ρευματοειδών πόνων των αρθρώσεων και των μυών

*Η άμεση ανακούφιση των πόνων της πλάτης και των ώμων με άρνικα είναι θεαματική

*Της ακαμψίας των αρθρώσεων

*Της νευρωτικής αλωπεκίας

*Της φλεβίτιδας

*Την μείωση του μετεγχειρητικού οιδήματος και του πόνου

*Για τις χιονίστρες

*Για τα τσιμπήματα των εντόμων

*Για την δοθιήνωση

Μασάζ:

*Σαν θερμαντικό μασάζ πριν από κάθε άθληση αλλά και σαν χαλαρωτικό μασάζ μετά από την άθληση

*Μετά από μια κουραστική μέρα

*Μετά από μια επίπονη εργασία

*Το χαλαρωτικό αυτό μασάζ με λάδι άρνικας θα βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν ενώ παράλληλα θα μας προστατεύσει από επίπονα πιασίματα.

Ενδεικτικοί τρόποι χρήσης:

*Κάνοντας επάλειψη με λάδι ή αλοιφή άρνικας σε σημείο που έχουμε χτυπήσει το δέρμα δεν σπάει και ανακουφίζεται αμέσως

*Κάνοντας μασάζ με λάδι άρνικας σε μυϊκούς πόνους και σε ρευματικούς πόνους έχουμε άμεση ανακούφιση

*Χρησιμοποιώντας κομπρέσες εμποτισμένες με λοσιόν άρνικας ή με έγχυμα άρνικας βοηθάμε να μειωθούν άμεσα, οι φλεγμονές, οι μελανιές και οι μώλωπες.

Πως φτιάχνω έλαιο άρνικας: Η αναλογία εκχύλισης είναι 1 μέρος άνθους άρνικας με 5 μέρη φυτικού λαδιού ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε σε βάζο τα άνθη και ρίχνουμε από πάνω το λάδι, ώστε να τα καλύπτει πλήρως. Το βάζουμε σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος για έξι εβδομάδες και το ανακινούμε μια φορά την ημέρα. Σουρώνουμε τα άνθη και το βάζουμε σε νέο δοχείο. Το λάδι άρνικας είναι έτοιμο.

Προφυλάξεις: Δεν χρησιμοποιείται από εγκύους. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος αν χρησιμοποιείται σε κάποιο σημείο του σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε πάνω σε πληγές ή σε ανοιχτό δέρμα. Ερεθίζει τους βλεννογόνους ιστούς και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εσωτερικά. Αν είστε αλλεργικοί στην άρνικα μην χρησιμοποιείτε κανένα παρασκεύασμα του βοτάνου(λάδι, αφέψημα, βάμμα.)

Αρνικα στην botanologia

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response