close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Αβοκάντο Avocado Το βουτυράτο φρούτο

Αβοκάντο Avocado

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο, πλούσιο σε πρωτεΐνες, καθώς περιέχει 20 βιταμίνες και μέταλλα. Συγκεκριμένα περιέχει Β1, Β2, Β3, Β5, C, Ε βιοτίνη, καροτενοειδή και φυλλικό οξύ, και κάλιο. Είναι επίσης  πλούσιο  σε β-σιτοστερόλη, γλουταθειόνη, και φυτικές ίνες (75% αδιάλυτες και 25% διαλυτές φυτικές ίνες). Το αβοκάντο έχει λεία  υφή και κρεμώδη γεύση. Είναι ένα από τα ελάχιστα φρούτα που περιέχουν χαμηλά λιπαρά και συνιστάται σε δίαιτες. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι τονώνει τον οργανισμό και φέρνει την απαραίτητη ενέργεια. Μειώνει την χοληστερόλη κατά 15% ,όπως και την απώλεια βάρους. Βοηθάει πολύ τις έγκυες γυναίκες, προστατεύοντας τες από προβλήματα στην σπονδυλική στήλη και στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Το αβοκάντο περιέχει σημαντικά έλαια και βιταμίνες. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό και περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Ο καρπός δρα ως αντιοξειδωτικό, θρεπτικό, αποκαθιστά το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα φύλλα ενδεχομένως λειτουργούν ως υποτασικά και ο σπόρος ως αντισυλληπτικό. Πιστεύεται όμως ότι η παρατεταμένη χρήση των σπόρων για τον σκοπό αυτό μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα.

Ιδιότητες

Διάφορα τμήματα του δέντρου αυτού χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως για την αντιμετώπιση της αναιμίας, ηπατικών προβλημάτων, υπέρτασης, κρυολογημάτων, πονοκεφάλων και διαβήτη.

Εσωτερικά ο καρπός χορηγείται στην αποθεραπεία για να επαναφέρει τις ισορροπίες του οργανισμού.

Αβοκάντο, avocadoΚατάλληλος για φτωχό δέρμα και αδύναμα μαλλιά. Τα φύλλα σε αφέψημα δρουν θετικά σε κρυολογήματα, εμπύρετα, υπέρταση, ηπατικές παθήσεις και επώδυνους περιόδους.

Οι σπόροι σε αφέψημα δρουν θετικά σε άσθμα, ως αντισυλληπτικός παράγοντας. Εξωτερικά ο καρπός δρα θετικά στο δέρμα και τα αδύναμα μαλλιά, ενώ τα φύλλα σε κατάπλασμα βοηθούν σε πονοκεφάλους, ρευματισμούς και διαστρέμματα. Το έλαιο από αβοκάντο αποτελεί εξαιρετική έλαιο- βάση για μασάζ.

Η καθιέρωση του αβοκάντο στη δίαιτα σε καθημερινή βάση θα προάγει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών και χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες βοηθά προληπτικά κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.

Το αβοκάντο, όπως το ελαιόλαδο και τα αμύγδαλα διαθέτουν μεγάλη συγκέντρωση των ίδιων συστατικών λίπους που συμβάλουν δραστικά στη μείωση της χοληστερόλης.

Το έλαιο από αβοκάντο έχει πολλές χρήσεις. Πολύ ολοκληρωμένο σε βιταμίνες Α, Β, C, D, Ε, Η, Κ, ΡΡ, δρα ενάντια στη γήρανση. Η περιεκτικότητά του σε μη σαπωνοποιητικές ύλες, απαλύνει και αναδομεί την επιδερμίδα, και τονώνει το τριχωτό της κεφαλής.

Σαν προστατευτικό, επανορθώνει τις ξηρές και πολύ ξηρές επιδερμίδες. Η ανεκτικότητα της επιδερμίδας στο έλαιο αβοκάντο είναι πολύ υψηλή, δεν ερεθίζει και μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί και στην περιοχή κοντά στα μάτια χωρίς φόβο.

Απαλότητα, λάμψη, ζωντάνια και ευλυγισία είναι τα αποτελέσματα που θα παρατηρήσετε στην επιδερμίδα και στα μαλλιά μετά από λίγες μέρες μόνο χρήσης. Αυτό το έλαιο καταπραΰνει την αίσθηση ξηρότητας που προκαλείται από σοβαρούς τύπους μόλυνσης της επιδερμίδας (έκζεμα).

Αβοκάντο στην el.wikipedia

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response