close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Σουσάμι και ιδιότητες του Σουσαμιού

Το σουσάμι σύμμαχος ενάντια στο χρόνο!

Το σουσάμι και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Η χρήση του σησαμιού, είτε ως σπόρου, είτε ως σησαμελαίου ξεκινάει από τους αρχαίους χρόνους. Πιο συγκεκριμένα η καλλιέργεια του έχει ξεκινήσει πριν από 6000 χρόνια στην Παλαιστίνη και στην Συρία. Αιγυπτιακά ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι πρόγονοι τους καλλιεργούσαν το σησάμι, αφού το θεωρούσαν τρόφιμο υψηλής ενέργειας για την ανθρώπινη διατροφή. Αναφορές που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο φέρουν τους Ασσύριους να πίνουν κρασί και σησάμι πριν από τις μάχες τους. Στην Αρχαία Ελλάδα δεν χρησιμοποιούταν μόνο ως τρόφιμο αλλά και ως φάρμακο. Αρκετοί Αρχαίοι Έλληνες αναφέρθηκαν στο σησάμι, όπως ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός και ο Αριστοφάνης.
Τα νεώτερα χρόνια, η κατανάλωση σουσαμιού και προϊόντων του, όπως ταχίνι, χαλβά αλλά και σησαμελαίου έχει συσχετισθεί τόσο με την πρόληψη, όσο και με την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων και ασθενειών. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στον πιο προσεκτικό έλεγχο της σύστασης του σουσαμιού, ώστε να φθάσουν σε συμπεράσματα σχετικά με την ευεργετική δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το βρίσκεις ξεροψημένο πάνω από το ψωμάκι σου! Ενωμένο σε ένα μελένιο τείχος στο παστέλι ή να στολίζει το κουλούρι Θεσσαλονίκης. Όπου και να βρίσκεται το μικρό χρυσαφένιο σποράκι έχει αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία και την ομορφιά σου.

Υγεία στο Ζενίθ

Αντιυπερτασική – Αντιθρομβωτική δράση: Το συστατικό σησαμίνη το οποίο περιέχεται στο σουσάμι αναστέλλει τόσο την αύξηση της πίεσης όσο και τη δημιουργία εγκεφαλικών θρόμβων. Κατ’ επέκταση προλαμβάνεται ο κίνδυνος των εγκεφαλικών επεισοδίων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω δράση της σησαμίνης ενισχύεται παρουσία της βιταμίνης Ε.

Αντικαρκινική δράση: Η καρκινογένεση έχει συνδεθεί με τη δράση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες οξείδωσης, ενώ έχουν συνδεθεί και με ποικίλες βλαβερές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, με σημαντικότερη όλων την καταστροφή του γενετικού υλικού και κατ’ επέκταση την εμφάνιση καρκίνου.Η βλαβερή αυτή δράση των ελευθέρων ριζών αναστέλλεται σε μεγάλο βαθμό από τη σησαμόλη, ένα ακόμα σημαντικό συστατικό του σουσαμιού. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη των ερευνητών σχετικά με την αντικαρκινική δράση του σουσαμιού.

Αντιοξειδωτική δράση: Η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί όχι μόνο με την προστασία του οργανισμού από τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών αλλά και με την προστασία από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, η δημιουργία των οποίων έχει ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών (κυρίως της LDL).Η κατανάλωση του σουσαμιού αποτελεί ασπίδα προστασίας των αγγείων, αφού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών του αίματος στην οξείδωση μέσω της δράσης της σησαμινόλης. Ξεμπλοκάρουν τον μεταβολισμό, ενισχύουν τη λάμψη του δέρματος και χαρίζουν λαμπερά μαλλιά.

Αντιγηραντική δράση. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το σουσάμι εμφανίζει σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και της δράσης των λιγνανών, δηλαδή της σησαμινόλης και της σησαμίνης. Οι ουσίες που περιέχει, που ονομάζονται λιγνάνες, εμποδίζουν τη συσσώρευση παραγόντων που οδηγούν σε γήρανση όπως η οξείδωση των λιπών.
Επιστημονικώς αποδεδειγμένα το σουσάμι βοηθά στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη.
Επιπρόσθετα το ιχνοστοιχείο σελήνιο που περιέχεται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, έχει τα τελευταία χρόνια συσχετιστεί με σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, καθώς αποτελεί συστατικό ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού συστήματος- της οξειδάσης της γλουταθειόνης- το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα αμυντικά συστήματα του οργανισμού έναντι της δράσης των ελευθέρων ριζών.
Η κατανάλωση του σουσαμιού από αθλητές που ασκούνται συστηματικά, μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης μυϊκών τραυματισμών, βασική αιτία των οποίων είναι το οξειδωτικό στρες, το οποίο εμφανίζεται εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ριζών.

Μειώνει τη χοληστερίνη. Το σουσάμι περιέχει μια ουσία την σεσαμίνη, η οποία εμποδίζει τη συσσώρευση χοληστερίνης στο συκώτι, μειώνοντας σε συνεργασία με τη βιταμίνη Ε τα επίπεδα χοληστερίνης. Αυτή η δράση του βοηθά επίσης και στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης.

Σύμμαχος κατά των Αλλεργιών: Το σουσάμι βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και κατ’ επέκταση στον τρόπο που ο οργανισμός σου αντιμετωπίζει τις αλλεργίες.

Καταπολεμά το Alzheimer: Σε έρευνα, η σεσαμινόλη βοήθησε στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, το οποίο σχετίζεται με την ασθένεια Alzheimer.

Διαβάστε για χαλβά και ταχίνι εδώ

Διαβάστε για σησαμέλαιο, ιδιότητες και οφέλη εδώ

Σουσάμι στην el.wikipedia


 

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response