Ζύμη Πίτσας (Pizza) με Φυσικό Προζυμι

Φτιάξτε και εσείς τη δική σας ζύμη πίτσας (pizza) με φυσικό προζύμι.

Ζύμη πίτσας με φυσικό προζύμη

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό το ίδιο που βάζω και στο ψωμί (να έχετε παραπάνω)
  • 400 gr προζύμη σπιτικό(φυσικό)
  • 2 κ. σ. ρίγανη
  • 1 κ. σ. αλάτι
  • 2 κ. σ. ζάχαρη
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 450 gr χλιαρό νερό (να έχετε παραπάνω)

Για όσους/ες δεν γνωρίζουν πως κάνουμε το προζύμι και θέλουν να έχουν μονίμως το δικό τους έτοιμο προζύμι για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν τα δικά τους αρτοσκευάσματα δείτε εδώ

Η γεύση στο παρασκεύασμα θα σας δικαιώσει για τον αργό χρόνο φουσκώματος.

Για εσάς που δεν έχετε δικό σας προζύμι θα χρησιμοποιήσετε δυο φακελάκια των 9gr ξηρή μαγιά ή το διπλάσιο σε νωπή και θα έχετε λιγότερη αναμονή στον χρόνο φουσκώματος.


Διαδικασία:

1) Από νωρίς το βράδυ κάνουμε την ζύμη μας. Σε ένα σκεύος κοσκινίζουμε το αλεύρι μας, ρίχνουμε το αλάτι, την ρίγανη και  ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά.

2) Σε ένα άλλο σκεύος βάζουμε το προζύμι, την ζάχαρη και το ανακατεύουμε καλά με χλιαρό νερό να λιώσει το προζύμι.

Related Post

3) Ανοίγουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το προζύμι σταδιακά και ανακατεύοντας με το κουτάλι παίρνοντας από γύρω αλεύρι. Ανακατεύοντας ρίχνουμε λίγο – λίγο το νεράκι . Ανακατεύουμε με το χέρι μας και στην συνέχεια βάζουμε την ζύμη στον πάγκο και ζυμώνουμε ώσπου να κάνουμε μια ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια μας.

4) Κάνουμε μια μπάλα τη ζύμη και την αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε την ζύμη στην λεκάνη που ζυμώσαμε σκεπάζουμε με διαφάνεια και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για όλη τη νύχτα. Εγώ έβαλα σε μια σακούλα το λεκανάκι για να βοηθήσω το φούσκωμα καλλίτερα και το σκέπασα με μια κουβέρτα. Χρειάζεται γύρω στις δώδεκα με δεκαπέντε ώρες ανάλογα με την θερμοκρασία.


Την επόμενη μέρα:

5)   Το πρωί η ζύμη θα έχει διπλασιαστεί, αλλιώς βάλτε την στην κουζίνα στους σαράντα βαθμούς όχι παραπάνω και θα φουσκώσει. (αυτό φυσικά ισχύει αν δεν έχει ζέστη ο χώρος).

6) Την ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι μας για να ξεφουσκώσει και την απλώνουμε σε ταψάκια ανά 500gr κάνοντας λακουβάκια με τα δάχτυλα μας. Τις τυλίγουμε με διαφάνεια και τις αποθηκεύουμε στον καταψύκτη.

*Δείτε επίσης για ψωμί με προζύμι εδώ

*Δείτε επίσης αφράτη ζύμη για πίτσα  εδώ

Ανδρέας: Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος
Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies.