Περιγραφή
Cocottine = Φόρμες μίας δόσης, από πορσελάνη ή πηλό, μικρού μεγέθους και κυλινδρικού σχήματος, που χρησιμεύουν στο μαγείρεμα, σε μπεν μαρί, κρεμών ή σουφλέ.
Cocottes = Μεγαλύτερες σε μέγεθος φόρμες, από πορσελάνη ή πηλό, κυλινδρικού σχήματος, που χρησιμεύουν στο μαγείρεμα κρεμών ή σουφλέ.
Οι σημερινές Cocottes με τυριά, ζαμπόν και… άλλα είναι μια διασκευή του “Cocottine με τυριά και καπνιστή γαλοπούλα”, ενός πιάτου φτιαγμένο για παιδικά στομαχάκια, στο οποίο έγιναν όλες εκείνες οι αλλαγές (ακόμη και στην ονομασία) ώστε να μπορεί να χαρακτηρισθεί πλέον “… για ενήλικες”.
Η ιδέα είναι να μετατρέψουμε τις παιδικές cocottines σε… cocottes για ενήλικες. Κρατάμε, λοιπόν, την αρχική ιδέα, ενισχύοντας τα υλικά.
Έτσι, πέρα από τα βασικά υλικά (γάλα, αλεύρι, ζαμπόν –που δεν υπάρχει πλέον λόγος να είναι άπαχη γαλοπούλα– και τυριά) μπορούμε να προσθέσουμε και πολλά άλλα. Εδώ χρησιμοποίησα σχεδόν ότι βρήκα στο ψυγείο. Κοφτό μακαρονάκι, κορφές μπρόκολου, χοντροκομμένο σπανάκι, επιπλέον ζαμπόν σε κύβους, μπλε τυρί.
Θα σερβίρουμε αυτή τη νοστιμιά σε τέσσερα μικρά πήλινα σκεύη, έχοντας εξασφαλίσει ότι παρά την ευκολία της (αρκούν δέκα λεπτά προετοιμασίας και άλλα είκοσι ψησίματος), η συνταγή θα αποδειχθεί μία πραγματική νοστιμιά
Τι χρειαζόμαστε:
- 4 φέτες ζαμπόν, περίπου 40 γρ. για κάθε ταρτάκι
- βιτάμ για το βουτύρωμα, όσο χρειασθεί.
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 150 ml γάλα
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 60 γρ. τυρί Emmental, τριμμένο ή κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 60 γρ. τυρί γραβιέρα, τριμμένη ή κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 60 γρ. μπλε τυρί, κομμένο σε μικρά κομματάκια
- 40 γρ. τυρί parmigiano, τριμμένο.
- 60 γρ. ζαμπον, κομμένο σε κυβάκια
- 1 φρέσκο μανιτάρι champignon, καθαρισμένο και κομμένο σε χοντρά κυβάκια
- Διάφορα άλλα υλικά, όπως : λίγο μπρόκολο, λίγο σπανάκι, λίγα μικρά ζυμαρικά, όλα ήδη βρασμένα.
- αλάτι, όσο χρειάζεται
- πιπέρι, όσο χρειάζεται
[divider]
Πώς το κάνουμε:
Βρείτε την original συνταγή: Cocottes με τυριά, ζαμπόν και … άλλα, για ενήλικες