Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Είναι νόστιμο και διατηρείται φρέσκο για μέρες, έχει την δική του ιδιαίτερη γεύση και μας ανταμείβει για τον έξτρα κόπο μας. Αν πάλι βαριέστε βάλτε μαγιά αλά δεν θα έχετε την γεύση του δικού σας προζυμένιου ψωμιού.
Τα υλικά για το ψωμί μας
- 1200 gr αλεύρι 70 σκληρό 30 μαλακό
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 450 gr προζύμι
- 500 gr νερό χλιαρό περίπου
Σε ένα σκεύος ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε μια λακκούβα ρίχνουμε νερό και το προζύμι και με τα δυο μας δάχτυλα ανακατεύουμε για να λιώσουμε το προζύμι τελείως και να μην έχουμε σβόλους. Παίρνουμε λίγο – λίγο περιφερειακά αλεύρι με τα δυο δάχτυλα και κάνουμε χυλό προσθέτοντας αλεύρι και νερό. (Προσοχή χλιαρό νερό).
Όταν γίνει μάζα ζυμώνουμε με τα χέρια μας για περίπου δεκαπέντε λεπτά να κάνουμε μια εύπλαστη ζύμη, δεν την θέλουμε πολύ σφιχτή. Η ζύμη έγινε 2190 gr εγώ το μοίρασα σε τρεις φόρμες από 730 gr. Βάζουμε την ζύμη σε ένα ή δυο ταψάκια να πάρει το σχήμα. Το αλείφουμε με λίγο λαδάκι και βάζουμε μια μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στην ζύμη. (με τον τρόπο αυτόν θα αποφύγουμε την χοντρή πέτσα, είναι προαιρετικό). Αν έχουμε φόρμες το βάζουμε σε φόρμες με τον ίδιο τρόπο.
Το σκεπάζουμε με κουβέρτα και το αφήνουμε περίπου στις 9 – 11 ώρες ώσπου να διπλασιαστεί ο όγκος του. Είναι προτιμότερο να ζυμώνετε το βράδυ για να μείνει όλη νύχτα και να μην έχετε τον νου σας. (εάν πάλι βιάζεστε ανάψτε τον φούρνο στους 30 με 40 βαθμούς και περιμένετε να φουσκώσει, εγώ το αφήνω όλη την νύχτα να φουσκώσει φυσιολογικά) Μετά τον χρόνο αυτόν βλέπουμε την ζύμη μας ότι διπλασιάστηκε, αν δεν γίνει αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία ήταν χαμηλή.
Το καταλαβαίνουμε ότι έγινε πατώντας ελαφρά με τα δάχτυλά μας να είναι αφράτο και να βουλιάζουν ελαφρά τα δάχτυλα μας. Η ζύμη είναι έτοιμη, βγάζουμε την μεμβράνη και κάνουμε με ένα μαχαίρι έναν σταυρό πέρα- πέρα ή δυο, τρεις παράλληλες γραμμές. Από ποιο μπροστά θερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 250 βαθμούς με πάνω κάτω αντίσταση και βάζουμε ένα κατσαρόλι στον πάτο της κουζίνας με νερό. (προσοχή να μην έχει πλαστικά χερούλια και λιώσουν). Το βάζω για να δημιουργήσω υγρασία και διόγκωση της ζύμης αποφεύγοντας έτσι και την πολύ χοντρή κρούστα.
Βάζουμε το ψωμί στο φούρνο. Μετά από 15 λεπτά κατεβάζω στους 170 βαθμούς βγάζω το κατσαρόλι και ψήνω για άλλα 20 λεπτά. Αν θέλουμε ενδιάμεσα των 20 λεπτών ραντίζουμε ελαφρώς το ψωμάκι μας.
Δοκιμάζω με ένα καλαμάκι στο κέντρο να μην είναι υγρό. Εάν δείτε εξωτερικά ότι έγινε και εσωτερικά θέλει λίγο ακόμα βάλτε από πάνω αλουμινόχαρτο και σβήστε την κουζίνα ώσπου να τραβήξει την υγρασία. Το ψωμάκι μας είναι έτοιμο, αν θέλετε βάζετε από πάνω μια υγρή πετσέτα για να μαλακώσει η κρούστα και μετά τα βάζουμε με μια πετσέτα για να μην πιάσει υγρασία από κάτω.
Δεν έχει καμιά σχέση με το ψωμί που αγοράζουμε και δεν είναι καθόλου δύσκολο να το κάνουμε. Το προζύμι έχει δώσει όλες τις γεύσεις του.
Ένας καλός τρόπος να έχουμε πάντα φρέσκο ψωμί είναι να το κόβουμε σε φέτες, να τις τυλίγουμε με διαφάνεια ή σε σακουλάκια για ψυγείο και να βάζουμε τις φετούλες στον καταψύκτη. Βγάζουμε ότι χρειαζόμαστε και έτσι έχουμε πάντα πολύ φρέσκο ψωμί, σαν να το κάναμε εκείνη τη στιγμή. Εννοείτε πως πρέπει να είναι κρύα για να μπουν στην κατάψυξη.
Διαβάστε πώς να κάνετε προζύμι και πώς να το διατηρείτε για πάντα εδώ.