Ταχίνι – Ιδιότητες – Οφέλη

Ταχίνι: Θρεπτικό αλλά και παχυντικό

Ταχίνι ονομάζεται ο πολτός από το σουσάμι. Παράγεται από διαλεγμένους σπόρους σουσαμιού, περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης.

Ο πολτός είναι στην ουσία μια ελαιώδης κρέμα που προέρχεται από αλεσμένο σουσάμι.

Έχει την ίδια υφή με το φυστικοβούτυρο, καθώς περιέχει περίπου την ίδια αναλογία λιπαρών. Θεωρείται ωφέλιμο για την ανθρώπινη υγεία γιατί περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, ωστόσο έχει πολλές θερμίδες και άρα παχαίνει.
Το ταχίνι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και στη ζαχαροπλαστική, σε παρασκευές όπως η ταχινόπιτα, ταχινοκουλουράκια και διάφορα κέικ, ενώ είναι ιδανικό σε περιόδους νηστείας καθώς περιέχει πολλές θερμίδες. Συχνά συνδυάζεται με το μέλι.

Στην Ελλάδα το ταχίνι δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο σε άλλες χώρες (όπως στη Μ. Ανατολή και στην Ινδία όπου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής).

Υγιεινό αλλά με πολλές θερμίδες

Το ταχίνι είναι ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία, γιατί περιέχει πλήθος θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών.

Αναλυτικότερα, το ταχίνι περιλαμβάνει ουσίες με σημαντική αντιοξειδωτική δράση, βιταμίνες Ε, Β1 και Β6, έναν μοναδικό συνδυασμό πρωτεϊνών, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα, λιγνάνες, σεσαμίνη, σεσαμολίνη, τοκοφερόλη και φυσικά μέταλλα.

Η βιταμίνη Ε που περιέχεται (σε μεγαλύτερο ποσοστό από το ελαιόλαδο), δρα προστατευτικά στον οργανισμό από τις φθορές που προκαλούν οι παραγόμενες ελεύθερες ρίζες και τα υποπροϊόντα μεταβολισμού.

Εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς και της ύπαρξης της σησαμίνης, το ταχίνι συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης (χοληστερίνης) ενώ ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου και του ήπατος.

Έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση και αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαιτέρα σε περιόδους νηστείας, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (αποτελείται κατά 25-30% από πρωτεΐνες).

Περιέχει επίσης αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, από την άλλη μεριά βέβαια περιέχει πολλά λιπαρά, τουλάχιστον 70%, και άρα έχει αρκετές θερμίδες.

Τα 100 γραμμάρια ταχινιού αποδίδουν 607 θερμίδες, μια κουταλιά σούπας περιέχει 90 θερμίδες και περίπου το 70-75% από αυτές τις θερμίδες προέρχεται από τα λιπαρά του.

Πρόκειται λοιπόν για μια συμπυκνωμένη πηγή θερμιδικής ενέργειας η οποία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συχνά από αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος.

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο (κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο (σωματική και πνευματική ευεξία), κάλιο, ψευδάργυρο (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), φώσφορο, μαγνήσιο (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), μαγγάνιο, σελήνιο (αντιοξειδωτική δράση), χαλκό (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων), ενώ είναι καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών (σεσαμίνη, σεσαμολίνη) που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά (μειώνουν την χοληστερίνη και την υπέρταση) στον οργανισμό.

Ταχίνι και μαγειρική

Μαγειρικά, το ταχίνι ταιριάζει σε κάθε περίσταση και πολλές συνταγές το περιλαμβάνουν, συνδυάζεται με το μέλι ενώ στα νηστίσιμα (και μη) γλυκά μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο και τη μαργαρίνη. Ένα παράδειγμα είναι ότι χρησιμοποιείται σε μπισκότα με τις νιφάδες βρώμης ή κέικ.

Δοκιμάστε ταχίνι με σόγια σος, με χυμό λάιμ, με τζίντζερ, με φρέσκο κόλιαντρο, λέμονγκρας και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

Το ταχίνι αποτελεί βασικό συστατικό της γνωστής ταχινόσουπας, του χούμους (ρεβίθι) και του χαλβά.

Related Post

Ακόμα, χρησιμοποιείται σκέτο, σε σούπες, σαν προσθήκη σε διάφορες συνταγές, σε ντρέσινγκ για σαλάτες αναμεμειγμένο με λεμόνι, αλείφεται αντί για μαργαρίνη ή βούτυρο πάνω σε ψωμί, ακόμα και σε νηστίσιμα αρτοσκευάσματα, όπως ταχινόπιτες, ταχινόψωμο κ.ά.

Συνδυάζεται επίσης με το μέλι, ταιριάζει καταπληκτικά με το κακάο και τον στιγμιαίο καφέ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες αντικαθιστώντας το αβγολέμονο.

Αν ανοίξετε ένα βάζο με ταχίνι και το αφήσετε για λίγες ημέρες, θα δείτε πως σιγά σιγά μαζεύεται ο πολτός του σουσαμιού στο κάτω μέρος και επάνω μένει το λάδι του.

Πριν το χρησιμοποιήσετε, ανακατέψτε το καλά για να ενωθούν τα υλικά. Όσο μένει βέβαια σφίγγει, γι’ αυτό καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το ταχίνι σχετικά σύντομα από την στιγμή που θα ανοίξετε το βάζο.

Χαλβάς με ταχίνι: Το γλύκισμα με τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία

Συναντάται πρώτη φορά στο μεσαίωνα αλλά με το πέρασμα των χρόνων θα ταξιδέψει σε διάφορες περιοχές, από την Ανατολική Μεσόγειο έως την Ινδία. Αρώματα φιστικιού και αμύγδαλου είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Ο πρώτος χαλβάς που παρασκευάστηκε δεν ήταν νηστίσιμος, ήταν από χουρμάδες και γάλα και ονομάστηκε ”χαλ” από την αραβική λέξη γλυκό, στο ίδιο παρασκεύασμα αφαίρεσαν το γάλα και οι άραβες πρόσθεσαν αλεύρι ή σιμιγδάλι και πετιμέζι ή μέλι και ξηρούς καρπούς ακόμα και λαχανικά!

Στην Ινδία συναντάμε χαλβάδες με σιμιγδάλι ή άλευρα και φρούτα ή λαχανικά ακόμα και όσπρια!

Στην Οθωμανική αυτοκρατορία (13ος αιώνας) ο χαλβάς ήταν μέρος του τελετουργικού του τάγματος των Δερβίσηδων!

Ήταν γνωστές οι συναντήσεις τους ως συναντήσεις του χαλβά, έβαζαν στο χαλβά τους νισεστέ, νερό ή χυμούς φρούτων και ξηρούς καρπούς.

Στην Ελλάδα είναι διαδεδομένος ο χαλβάς που έφεραν οι ”χαλβατζήδες πρόσφυγες” μετά την καταστροφή της Σμύρνης πουλούσαν χαλβάδες σε μικρά εργαστήρια ή παράγκες.

Κύριο συστατικό του χαλβά, το ταχίνι(λιωμένο σουσάμι). 

Η θρεπτική αξία του χαλβά λόγω του σουσαμιού αλλά και των ξηρών καρπών που συνήθως περιέχει ο χαλβάς συγκαταλέγεται πρώτος στις λίστες των θρεπτικών και διατροφικά σημαντικών τροφών. Αυτός είναι και ένας κύριος λόγος που καθιστά το χαλβά στα απολύτως απαραίτητα τρόφιμα της σαρακοστής.

Η κατανάλωση του βοηθά:

  • Παροχή υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών και αμινοξέων
  • Στη καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος αφού περιέχει πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μερικά από τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει.

Διαβάστε για σουσάμι, ιδιότητες και οφέλη εδώ

Διαβάστε για σησαμέλαιο, οφέλη και ιδιότητες εδώ

Ταχίνι στην el.wikipedia


Ανδρέας: Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος
Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies.