Σκόρδο το ευεργετικό και θεραπευτικό
Σκόρδο, περιέχει θειούχες ενώσεις, με πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του.
Επίσης, φλαβονοειδή που διεγείρουν την παραγωγή γλουταθειάνης, η οποία βοηθάει την αποβολή τοξινών και άλλων βλαβερών ουσιών που έχουν συσσωρευτεί.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, Α, Β1, Β2, Β6, Β12, C, D και Ε, ασβέστιο, μέταλλα, σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο κάλιο και σελήνιο ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου.
Η αλλισίνη είναι η ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική οσμή και γεύση.
Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το σκόρδο να συνθλίβεται πριν την προσθήκη του στο φαγητό, προκειμένου να απελευθερωθεί η δραστική αλλισίνη.
Σύμφωνα με έρευνες, η αλλισίνη είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα.
Ωστόσο, τα οξέα του στομάχου και η θερμότητα εμποδίζουν την ενζυμική δράση της αλιινάσης, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μικρότερη ποσότητα αλλισίνης και κατά συνέπεια, το σκόρδο σε μαγειρεμένη μορφή να έχει λιγότερο ισχυρή θεραπευτική δράση.
Οι αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου, καθώς και η ιδιότητά του να μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, έχουν αποδοθεί στην ουσία αλλισίνη.
Οι αντινεοπλασματικές ιδιότητες είναι πιθανόν να οφείλονται στις ενώσεις θείου ή σε άλλα συστατικά αγνώστου χημικής σύστασης και δομής.Τα χάπια σκόρδου θα μπορούσαν να θεωρηθούν η καλύτερη λύση, καθώς έτσι αποφεύγεται η δυσοσμία και η δυσάρεστη γεύση. Οι ειδικοί όμως επαναλαμβάνουν ότι αυτά δεν έχουν καμιά ουσιώδη επίδραση στον οργανισμό.
Η κατανάλωση σκόρδου, προσφέρει:
Την μείωση της αρτηριακής πίεσης.
-Μείωση της κακής χοληστερόλης, ενώ διαχειρίζονται τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών παθήσεων.
-Τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση σχηματισμού θρόμβων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.
-Την καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού.
-Την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένου του πονόλαιμου.
-Τη μείωση των μυκητιάσεων και των λοιμώξεωνΤο σκόρδο μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων ειδών καρκίνου (π.χ. καρκίνος του παχέος εντέρου, του ήπατος, του μαστού και του δέρματος) λόγω των ενώσεων που βρίσκονται στο σκόρδο, όπως οι ενώσεις θείο, που πιστεύεται ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι έρευνες δείχνουν πως το σκόρδο δρα επίσης, ενάντια σε ένα βακτήριο γνωστό ως ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται ένοχο για τον καρκίνο του στομάχου.
Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες και εντερικά παράσιτα.
Η κατανάλωση ενός έως δύο κομματιών ωμού σκόρδου ανά ημέρα, θεωρείται ασφαλής για τους ενήλικες
Σκόρδο στην el.wikipedia