Ροδάκινο – Ιδιότητες – Οφέλη

Ροδάκινο

Ροδάκινο, Φρούτο αποκλειστικά καλοκαιρινό, δροσερό, ζουμερό γεμάτο άρωμα, με πολλά οφέλη για την υγεία.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του καλοκαιρινού φρούτου

Το ζουμερό φρούτο του καλοκαιριού έχει πολύ περισσότερες ιδιότητες από την πλούσια γεύση του.

Το ροδάκινο ήρθε στην Ευρώπη πιθανότατα από την Κίνα περίπου το 100 μ.Χ. και γρήγορα κατέκτησε όλο τον κόσμο καθώς η ροδακινιά είναι το πιο δημοφιλές οπωροφόρο δέντρο για καλλιέργεια μετά τη μηλιά.

Το ροδάκινο συμβολίζει τη γονιμότητα και θεωρείται ιδανικό για δίαιτα καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό.

Επιπλέον το ροδάκινο είναι ένα φρούτο θησαυρός για τον οργανισμό. Περιέχει σύμπλεγμα βιταμινών κυρίως C και Ε που δρουν προστατευτικά για το γαστρεντερικό, ενισχύει το ανοσοποιητικό, είναι καλό διουρητικό και υπακτικό. Περιέχει επίσης πρωτεΐνες, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο.

Τα ροδάκινα είναι πολύ ευεργετικά για την πέψη λόγω της περιεκτικότητας τους σεαλκάλια, έτσι μπορείτε να μειώσετε όλα τα προβλήματα του στομάχου. Είναι καλή πηγή διατροφικών ινών, το καλύτερο δηλαδή για προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Βοηθούν στην πρόληψη των αιμορροΐδων οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προλαμβάνοντας πολλές ασθένειες όπως ο έρπης ζωστήρας. Αν έχετε καρδιακά προβλήματα, τα φρούτα αυτά σας βοηθούν να βάλετε τέλος στα στηθάγχη. Επιπλέον είναι πλούσια σε κάλιο, νάτριο και ασβέστιο που κάνουν καλό στην επιδερμίδα και με 88% περιεκτικότητα σε νερό είναι ιδιαίτερα δροσιστικά.

Επίσης είναι ένας καλός τρόπος να καθαρίσετε τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη χάρη στις καθαρτικές τους ιδιότητες. Περιέχουν απαραίτητα φυτικά θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή, ενώ η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας θα σας τονώσει  και θα σας κάνει πιο δραστήριους.

Η παρουσία καροτενοειδών σημαίνει ότι κάνουν πολύ καλό στα μάτια σας. Ηλουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βρίσκονται στα ροδάκινα προστατεύουν τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα προστατεύουν επίσης από άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Τα αντιοξειδωτικά σας βοηθούν να καταπολεμήσετε ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

 Οφέλη για τον οργανισμό

Related Post

Μειώνει την LDL-χοληστερόλη. Το ροδάκινο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, γι αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση.

Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό. Χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, είναι ιδανικό για όσους υποφέρουν από άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση.

Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος.

Το βερίκοκο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο αποτρέπει την κατακράτηση υγρών.

Το έλαιο που προέρχεται από τα κουκούτσια του βερίκοκου ενυδατώνει ελαφρά τις λιπαρές επιδερμίδες.

Ιδανικό για όσους βρίσκονται σε δίαιτα καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες μόλις 40 στα 100γρ. καθόλου λίπος και μεγάλη ποσότητα βιταμινών.

Η φύση μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς, αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ροδάκινων, όπως οι γιαρμάδες, τα νεκταρίνια, τα λευκόσαρκα ροδάκινα κ.α.. αντίστοιχες είναι και οι διαφορές στη γεύση και το άρωμα.

Ροδάκινο el.wikipedia


 

Ανδρέας: Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος
Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies.