Μελομακάρονα, συνταγή με βίντεο

Μελομακάρονα

Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν αποφασίσαμε να σας κάνουμε μελομακάρονα. Στο βίντεο θα δείτε την συνταγή και παρακάτω τα υλικά και την εκτέλεση της.

Ευχόμαστε καλές γιορτές με αισιοδοξία, υγεία και πολλή αγάπη!


Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα μελομακάρονα μας είναι:

Υλικά για το σιρόπι

  • 600 gr  νερό
  • 600 gr ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 gr Μέλι
  • 2 Ξύλα κανέλας μικρά
  • 3 Γαρίφαλα
  • 1  πορτοκάλι με την φλούδα κομμένο στα τέσσερα

Για την ζύμη

  • Μείγμα 1
    • 1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 200 gr ψιλό σιμιγδάλι
  • Μείγμα 2
    • 400 gr     Χυμό πορτοκάλι
    • 300 gr     Σπορέλαιο
    • 250 gr     ελαιόλαδο
    • 40  gr      Ζάχαρη άχνη
    • 40 gr        Βούτυρο
    • 2 κ. γ.       κανέλα
    • 1/4  κ. γ.  Γαρίφαλο σκόνη
    • 1/4   κ. γ. Μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
    • 1/2    κ. γ. κοφτό σόδα φαγητού
    • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το γαρνίρισμα μέλι και καρύδι (προαιρετικά και φιστίκι μαζί με το καρύδι).  Εγώ έκανα ανάμιξη από 100 gr στο καθένα και όσο πάει.

Related Post

[divider]

Εκτέλεση της συνταγής για τα μελομακάρονα μας

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι  εκτός από το μέλι και τα βάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά, ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη και να δώσουν τα υλικά τα αρώματα τους. Αποσύρουμε την κατσαρόλα με τα υλικά μας μέσα και όταν κρυώσει βγάζουμε τα υλικά και ρίχνουμε το μέλι και το ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
  2. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά του μείγματος 2. Ανακατεύουμε απαλά για να απορροφηθούν τα υγρά. Θα ανακατεύουμε από κάτω προς τα επάνω, δεν θα κάνουμε ζύμωμα.
  3. Όταν το αλεύρι απορροφήσει όλα τα υγρά είναι έτοιμο το ζυμάρι μας, δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα.
  4. Πλάθουμε τα μελομακάρονα κάνοντας μπαλίτσες των 30gr και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς κελσίου για 25 λεπτά ώσπου να ροδίσουν. (ο χρόνος παίζει ανάλογα με την κουζίνα) Εάν σπάει η ζύμη ρίξτε λίγο λαδάκι ακόμη και ανακατέψτε για να πλάθεται καλύτερα.
  5. Όταν είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στο  σιρόπι καυτά όπως είναι και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά.
  6. Τα βγάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια τριμμένα.( εγώ έβαλα τριμμένα μαζί καρύδια και φιστίκια)

Σημείωση: Για να μην κάνετε συνεχώς μελομακάρονα, μελώστε αυτά που θέλετε και τα υπόλοιπα βάλτε τα σε τάπερ και όποτε χρειαστείτε, βγάζετε λίγα τα προθερμαίνετε πέντε λεπτά στον φούρνο και στην συνέχεια τα μελώνετε. Το σιρόπι αν περίσσεψε βάλτε το στο ψυγείο, θα χρειαστεί για επόμενο μέλωμα. Εξ άλλου το μελομακάρονο πέρα από την παράδοση, σκέτο είναι ένα πολύ καλό βούτημα και για τον καφέ ή και σκέτο σαν κουλουράκι.

Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!

[divider]

Μην ξεχνάτε να δείτε και τις άλλες συνταγές μας

Διαβάστε για τα μελομακάρονα στην Ελληνική Wikipedia

Ανδρέας: Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος
Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies.