Μέντα – Ιδιότητες – Οφέλη – Βότανο

Μέντα η αρωματική

H μέντα είναι ποώδες αρωματικό φυτό της οικογένειας των χειλανθών των εύκρατων περιοχών.

Έχει άνθη ευωδιαστά, λευκά ή ιώδη, που σχηματίζουν ταξιανθία τύπου στάχυος.

Το όνομα μέντα προέρχεται από το λατινικό mentha, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό μίνθη. Συναντάται και με την ονομασία ηδύοσμος.

Είναι φυτό φαρμακευτικό, ενώ χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως καρύκευμα, καθώς και ως αφέψημα ή αιθέριο έλαιο.

Η λεπτή μυρωδιά της μέντας διαχέεται παντού και οι αρετές της έχουν υμνηθεί ιδιαίτερα.

Η χρήση της ξεκίνησε κυρίως από την Ασία, την Αίγυπτο, όπως και από τους αρχαίους  Έλληνες και τους Ρωμαίους. Σε πολλούς πολιτισμούς, θεωρείτο σύμβολο φιλίας και φιλοξενίας. Στην Μ. Ανατολή, ακόμη και σήμερα, το ρόφημα μέντας σερβίρεται στους καλεσμένους κατά την άφιξή τους, ενώ στην Αρχαία Ελλάδα τα φύλλα της σκορπίζονταν στο τραπέζι ως ένδειξη θερμού καλωσορίσματος!

Ανθίζει το καλοκαίρι, με μικρά λευκά ή πορφυρά άνθη, αλλά την κόβουμε το φθινόπωρο. Τα χρήσιμα μέρη της είναι τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές.

Διατροφική αξία, ιδιότητες και χρήση:

Περιέχει βιταμίνες Α και C και βιταμίνη Β2, σε μικρότερες ποσότητες. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μειώνει τον κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου

– Περιέχει μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο

Το αιθέριο έλαιο της μέντας χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για την ψυχική κόπωση, την κατάθλιψη, ως αναζωογονητικό του πνεύματος, για την τόνωση της ψυχικής ευκινησίας και τη βελτίωση της συγκέντρωσης.

Επίσης ηρεμεί και εξαλείφει το φόβο για το άγνωστο.

Το έλαιο της μέντας είναι εξαιρετικό για την κεφαλαλγία, ημικρανία, νευρικό στρες, ίλιγγο, στον μετεωρισμό και στη ναυτία.

Ρίξτε φύλλα στον ατμό και κάντε εισπνοές είναι θεραπευτικές για τον ξηρό βήχα, την ρινική συμφόρηση, το άσθμα, βρογχίτιδα και την πνευμονία.

Είναι πολλή χρήσιμη στην πέψη. Ρίξτε λίγες σταγόνες μέντας σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το μετά το γεύμα σας, διεγείρει τη χοληδόχο κύστη, αποβάλλει τα αέρια του στομάχου και έτσι σας ανακουφίζει από την δυσπεψία, τους κολικούς, και τις κράμπες.

Λέγεται ότι το έλαιο της μέντας σε συνδυασμό με το έλαιο του κύμινου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από τις καούρες.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Αναμειγμένο σε λάδι μασάζ ή διαλυμένο στο μπάνιο, το λάδι μέντας μπορεί να βοηθήσει στον πόνο της πλάτη, στη φλεγμονή του εντέρου, σπαστική κολίτιδα, στα ιδρωμένα και κουρασμένα πόδια, μυϊκούς πόνους, νευραλγία, ρευματισμούς, ψυχική κόπωση, ερεθισμένο δέρμα και φαγούρα, καθώς και σε άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Οι δροσιστικές – ψυκτικές  και καταπραϋντικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου μέντας το καθιστούν πολύτιμο στην ανακούφιση και αναζωογόνηση του δέρματος και συμβάλει στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Μέσα σε ένα μπουκάλι νερό με ψεκαστήρα ρίξτε 15 σταγόνες μέντας και ψεκάστε το πρόσωπο και το σώμα σας μετά την ηλιοθεραπεία.

Λίγες σταγόνες σε κρέμα ή λοσιόν σώματος θα καταφέρει να απαλύνει τον ερεθισμό, τον κνησμό, και τον πόνο που σχετίζεται με ανεμοβλογιά, έρπητα ζωστήρα, δερματίτιδα, ακμή, λειχήνες, ψώρα.

Σε κρέμα, δε προσώπου τρέφει το θαμπό δέρμα και βελτιώνει το λιπαρό.

Αφαιρεί την κακοσμία του στόματος, βοηθά στην καταπολέμηση των μικροβίων στα δόντια και στα ούλα, και ανακουφίζει από πονόδοντους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι προστίθεται σε πολλές οδοντόκρεμες.

Χρήσιμο για την περιποίηση των μαλλιών, μιας και απομακρύνει την πιτυρίδα και τις ψείρες.

Related Post

Άριστο φάρμακο κατά της δυσπεψίας  καθώς ελαττώνει τους μυϊκούς σπασμούς και διευκολύνει την πεπτική διαδικασία. Γι’  αυτό το λόγο συστήνεται ένα ρόφημα μέντας μετά από ένα πλούσιο γεύμα

Το έγχυμα ή αφέψημα συνιστάται σε περιπτώσεις διάρροιας ή για να στρώσει το στομάχι μετά τον εμετό

Το αφέψημα της μέντας είναι εξαιρετικό αντισηπτικό.

Καταπολεμά το συνάχι, την γρίπη και τον πονόλαιμο. Προκαλεί εφίδρωση σε περιπτώσεις πυρετού και γρίπης

Ηρεμεί τα διάφορα επακόλουθα των νεύρων όπως αϋπνίες, λόξιγκα, νευρικό ξερόβηχα

Μειώνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, χαλαρώνοντας τους μύες γύρω και μέσα στο έντερο

Το άρωμα της μέντας φαίνεται να βοηθά στην μνήμη, για αυτόν τον λόγο μπορεί να φανεί χρήσιμο πριν από κάποιες εξετάσεις!

Προλαμβάνει το σχηματισμό στομαχικού έλκους και διεγείρει τις χολικές εκκρίσεις.

Το αφέψημα συμβάλει στην ρύθμιση της εμμηνόρροιας και  μαλακώνει τους πόνους της περιόδου.

Το αφέψημα καταπραΰνει τον κολικό της χοληδόχου κύστης και γενικά  είναι  κατά των παθήσεων της κύστης.

Με κατάπλασμα είναι ευεργετικά στα καψίματα

Το βασικό συστατικό της μέντας, η μενθόλη,γνωστή για την δροσερή μυρωδιά και γεύση της, βοηθά σημαντικά στα αναπνευστικά προβλήματα κάνοντας ατμόλουτρο.

Σε μεγάλες δόσεις το αιθέριο έλαιο της μέντας θεωρείται πολύ καλό αφροδισιακό.

Ατμόλουτρο και εισπνοές από φρέσκα φύλλα είναι αντισηπτική, απολυμαντική τονώνοντας το πρόσωπο και την κυκλοφορία του αίματος, είναι θεραπευτικές για τον ξηρό βήχα, την ρινική συμφόρηση, το άσθμα, βρογχίτιδα και την πνευμονία.

Τα φρέσκα φύλλα ανακουφίζουν τους πόνους των ρευματισμών αν τα τρίψουμε στις κλειδώσεις που πονάνε και σταματούν τον πονοκέφαλο αν τα τρίψουμε στο μέτωπο!

Λάδι  μέντας:

Το χρησιμοποιούμε κατά των νευραλγιών και κατά των πονοκεφάλων κάνοντας απαλό μασάζ στα πονεμένα σημεία

Έγχυμα:

Βάλτε λίγα φύλλα σε ένα φλιτζάνι νερό σε θερμοκρασία δωματίου για μια ώρα. Μπορείτε να  πίνετε κάθε τόσο μια γουλιά

Αφέψημα:

Βράστε 10 γρ. φύλλα σε ένα λίτρο νερό. Πίνετε 3 φλυτζάνια την ημέρα

Στην κουζίνα:

Τα φρέσκα φύλλα μπορούν να προστεθούν σε σούπες και σαλάτες. Είναι επίσης ιδανικά για να συνοδέψουν τυριά και ψάρι ενώ χρησιμοποιούνται σε σάλτσες και λικέρ αλλά και σαν γαρνιτούρα σε παγωτά και επιδόρπια με σοκολάτα. Μερικά φύλλα μέντας ή δυόσμου συνοδεύουν πάντα το δημοφιλές κοκτέιλ Mojito!

Επειδή τα ποντίκια δεν αγγίζουν ποτέ τρόφιμα που μυρίζουν μέντα ή δυόσμο σκορπίστε φρέσκα ή ξερά φύλλα στο σπίτι ή στο εξοχικό σας.

Μέντα στην el.wikipedia

Ανδρέας: Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος
Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies.