Λιναρόσπορος ο καθημερινός προστάτης της υγείας μας
Λιναρόσπορος, η καταγωγή του είναι από την Ασία και είναι ένα από τα αρχαιότερα κλωστικά φυτά. Δείγματα λινών υφασμάτων βρέθηκαν σε ανασκαφές σε άριστη κατάσταση και χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή. Στην Αίγυπτο το 3400 π.Χ. κατασκεύαζαν υφάσματα και ρούχα από λινάρι. Στις πυραμίδες, μερικές μούμιες, ήταν τυλιγμένες με λεπτές λωρίδες από λινό ύφασμα. Από την Αίγυπτο το λινάρι διαδόθηκε στις άλλες χώρες της Μεσογείου και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το κομψό αυτό φυτό, με τα λεπτά ανοιχτόχρωμα κυανά άνθη, που βγαίνουν τον Απρίλιο, έπαιξε σπουδαίο ρόλο, όχι μόνο στην κλωστοϋφαντουργία, αλλά και στην ιατρική. Ο Ιπποκράτης θεωρούσε το λιναρέλαιο ως το κατάλληλο φάρμακο για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και ιδανικό κατάπλασμα για τα αποστήματα. Ο Πλίνιος πάλι εξέφραζε το θαυμασμό του για τις ιδιότητές του, που τις χαρακτηρίζει «προσφορά από τη φύση».
Η λαϊκή ιατρική, η οποία ανέδειξε πρώτη ως ένα βαθμό τις φαρμακευτικές ιδιότητες του λιναρόσπορου, σήμερα ενισχύεται από τη σύγχρονη ιατρική, καθώς και από τη διατροφική έρευνα και αναδεικνύεται ο λιναρόσπορος και τα προϊόντα του ως πολύτιμα διατροφικά-φαρμακευτικά προϊόντα που δικαιώνουν την αρχή του Ιπποκράτη: Η τροφή σου το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου.
Η μάχη κερδίζεται αν καθημερινά στο φαγητό σας προσθέστε μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορου τριμμένου.
Η χρήση του λιναρόσπορου σε πυώδη σπυριά υπό μορφή καταπλάσματος ήταν από τις πιο συνηθισμένες. Σαν υπακτικό, οι σπόροι έχουν και θεραπευτική επίδραση διότι ρυθμίζουν και τακτοποιούν τις κενώσεις.
.O λιναρόσπορος έχει πολλαπλά οφέλη. Mελέτες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος, ευρέως διαδεδομένος στον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια, μπορεί να βοηθήσει: στη μείωση της χοληστερόλης, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της απώλειας οστικής μάζας, στην απώλεια βάρους, στην αύξηση της ανοσίας και στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Ο λιναρόσπορος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε:
Βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και μαγγάνιο.
Ίνες, διαλυτές και αδιάλυτες.
Φυτοχημικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών ισχυρών αντιοξειδωτικών, όπως τις λιγνάνες. Στην πραγματικότητα, επειδή είναι φυτό, ο λιναρόσπορος είναι μια από τις καλύτερες πηγές λιγνανών.
Ω-3 λιπαρά οξέα, το κλειδί για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Ο λιναρόσπορος είναι καλύτερη πηγή του φυτικού ω-3 που ονομάζεται α-λινολενικό οξύ (ALA). Το έλαιο του λιναρόσπορου αποτελείται από περίπου 50 % ALA – πέντε φορές περισσότερο από το έλαιο καρυδιών ή το έλαιο canola, οι οποίες είναι οι επόμενες υψηλότερες πηγές του ALA.
Ο λιναρόσπορος μπορεί: Να μειώσει τη χοληστερόλη του αίματος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η διαλυτή ίνα στο λιναρόσπορο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη, βοηθά να αποφευχθεί η δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Η ίνα επίσης πιστεύεται ότι μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, σημαντικό για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ταυτόχρονα ομορφαίνει τις γυναίκες χαρίζοντας τους πλούσια κόμη, λαμπερό δέρμα και γερά νύχια και βοηθά τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση
Να μειώσει την οστική απώλεια. Μια μελέτη σε διαβητικά ποντίκια έδειξε ότι υπήρχε επιβράδυνση στην απώλεια οστικής μάζας μετά από διατροφή με λιναρόσπορο, χάρη στη συγκέντρωση των λιπαρών οξέων.
Να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. Ο λιναρόσπορος διαστέλλεται όταν προσλαμβάνεται, κάνοντάς σας να αισθάνεστε χορτάτοι. Έτσι καταναλώνοντας λιναρόσπορο 30 λεπτά πριν από το γεύμα σας μπορείτε να ελέγξετε την όρεξή σας.
Να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η ίνα στο λιναρόσπορο μπορεί να σας ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα.
Να αυξήσει την ανοσία. Το ALA έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, κάνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων και φλεγμονωδών παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και ο λύκος.
Να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος κατέχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου και του μαστού. Το όφελος βασίζεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιγνάνες, οι οποίες πιστεύεται ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων.
Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης του λιναρόσπορου είναι να τον τρώτε σε αλεσμένη μορφή, όποιον τύπο και να διαλέξετε. Όταν λαμβάνουμε ολόκληρο το λιναρόσπορο, αυτός δεν χωνεύεται από το στομάχι και τα θρεπτικά συστατικά που είναι εγκλωβισμένα στο σπόρο, δεν περνούν ποτέ στον οργανισμό.
Μουλιάστε αποβραδίς τους σπόρους σε νερό, έτσι ώστε το κέλυφός τους να μαλακώσει, και ανακατέψτε τους με δημητριακά πρωινού, νιφάδες βρόμης, γιαούρτι ή φάτε τους σκέτους με λίγο μέλι. Μπορείτε ακόμα, να τους προσθέσετε στις σαλάτες και στις σούπες σας, να τους μαγειρέψετε μαζί με λαχανικά ή να φτιάξετε με αυτούς αφέψημα.
Καταναλώνετε 2 κουταλιές λιναρόσπορο σε καθημερινή βάση προσθέτοντάς τον στο φαγητό.
Επιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε αλεύρι λιναριού μόνοι σας, αλέθοντας τους σπόρους στο μύλο του πιπεριού ή στο μπλέντερ, ή να το προμηθευτείτε έτοιμο από την αγορά. Aν αντικαταστήσετε ένα μέρος του αλεύρου που χρησιμοποιείτε με ίση ποσότητα αλεύρου από λινάρι, θα φτιάξετε νόστιμα και υγιεινά αρτοσκευάσματα (κουλούρια, κέικ, πολύσπορα ψωμιά και μπισκότα) όλων των ειδών χωρίς να χάνονται τα θρεπτικά συστατικά.
100 γρ. λιναρόσπορου περιέχουν 300.000 μικρογραμμάρια λιγνάνες, έναντι 40.000 που περιέχει το σουσάμι, 1.300 το μπρόκολο και 540 το σκόρδο.
Οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η ευερεθιστότητα και η κατήφεια μερικά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης απαλύνονται από την κατανάλωση λιναρόσπορου.
Μελέτες έχουν δείξει, ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου επηρεάζει θετικά την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει βακτηρίδια και ιούς.
Το αφέψημα κάνει καλό στα βρογχικά, στην πνευμονία, στις πέτρες της χολής, στους ρευματικούς πόνους, καθώς και σε κάθε είδους φλεγμονές
Τα οφέλη του εν συντομία:
*Ενισχύει το ανοσοποιητικό και τονώνει τον οργανισμό.
*Είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικό εντερικό καθαρτικό και καταπολεμά την δυσκοιλιότητα.
*Μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους της περιόδου.
*Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος.
*Βοηθά σε διάφορες παθήσεις του στομάχου και ανακουφίζει το ευερέθιστο έντερο.
*Ανακουφίζει από το άσθμα, τα βρογχικά και την πνευμονία.
*Διευκολύνει την έξοδο των πετρών της χοληδόχου κύστης.
*Πιστεύεται ότι δρα κατά της νευροπάθειας και ότι καταπολεμά την κατάθλιψη.
*Το λινέλαιο πιστεύεται ακόμα ότι σκοτώνει τα σκουλήκια και τα παράσιτα του εντέρου.
*Οι λιναρόσποροι αλλά και το λινέλαιο βοηθούν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα.
*Αυξάνει τον μεταβολισμό και βοηθά στην καύση των ανθυγιεινών λιπαρών στο σώμα.
*Δρα κατά της υπέρτασης και βοηθά στην ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης
*Βοηθά στην μείωση της χοληστερίνης.
*Προστατεύει από διάφορες ασθένειες, όπως αρθρίτιδα και ψωρίαση.
Προσοχή . Άτομα με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, θα πρέπει να αποφεύγουν τον λιναρόσπορο λόγω των καθαρτικών ιδιοτήτων του. Ακόμα, οι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να καταναλώνουν λιναρόσπορο. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες με ινομυώματα, ενδομητρίωση και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν πρέπει να καταναλώνουν λιναρόσπορο. Οι άνδρες που έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη πρέπει να αποφεύγουν τις πηγές ALA
Μια κουταλιά της σούπας αλεσμένος λιναρόσπορος έχει περίπου 36 θερμίδες ενώ μια κουταλιά της σούπας άσπαστος λιναρόσπορος έχει συνολικά περίπου 50 θερμίδες.
Τρόποι για περισσότερο λιναρόσπορο στη διατροφή σας
Ο λιναρόσπορος έχει μια ελαφριά γεύση καρυδιού.
Προσθέστε λιναρόσπορο στα δημητριακά σας ή στη βρώμη στο πρωινό.
Προσθέστε ένα κουταλάκι αλεσμένου λιναρόσπορου στη μουστάρδα ή στη μαγιονέζα που αλείφετε σε σάντουιτς σε ένα γεύμα.
Πασπαλίστε σε σαλάτες ή σούπες.
Αναμίξετε μια κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο στο γιαούρτι σας.
Προσθήκη λιναριού σε σάλτσες ντομάτας ή κατσαρόλας.
Προσθήκη λιναρόσπορου σε κεφτέδες ή ρολό.
Ο λιναρόσπορος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παίρνουμε φυτικές ίνες και σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας.
Λιναρόσπορος στην iatronet