Κυδώνι και ιδιότητες το χρυσό μήλο

Κυδώνι

Κυδώνι με ευεργετικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερίνης,το σιρόπι του βοηθάει στην βραχνάδα,στην αιμόπτυση στη διάρροια.

Το φθινοπωρινό και χειμωνιάτικο υγιεινό φρούτο

Οι αναφορές που γίνονται στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία για το κυδώνι είναι πολλές , όσον αφορά στις ιδιότητές του , δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρεται ως «χρυσό μήλο».

Μυθολογία

Τα παλιά χρόνια πίστευαν πως η Κυδωνιά προστατεύει από τις κακές ενέργειες. Για αιώνες το κυδώνι ήταν σύμβολο αγάπης και ήταν αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη. Για τον λόγο αυτό τον ονόμαζαν και «μήλο της Αφροδίτης»

Σύμφωνα με μια από αυτές, ο Πάρις έδωσε στην Αφροδίτη, τη θεά της ομορφιάς και του έρωτα, ένα χρυσό μήλο σε αντάλλαγμα την ωραία Ελένη.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι αυτό είναι το απαγορευμένο φρούτο που μας κόστισε την απώλεια του Παραδείσου, επειδή προϋπήρχε του μήλου εικάζεται πως  ο απαγορευμένος καρπός ήτανε το κυδώνι και όχι το μήλο . Ακόμη μια αναφορά είναι ο κήπος των Εσπερίδων στον οποίο υπήρχαν δένδρα τα οποία έβγαζαν καρπούς που χάριζαν την αθανασία -τα «χρυσά μήλα»

Για τους αρχαίους Έλληνες τα κυδώνια ήταν συνδεδεμένα με τη γονιμότητα την ομορφιά και την υγεία. Είχε, μάλιστα, εξέχουσα θέση στους γάμους, όπου προσφερόταν ως δώρο, ενώ το χρησιμοποιούσε και η νύφη για να φρεσκάρει την αναπνοή της πριν το μυστήριο.

Η καταγωγή του:

Η Κυδωνιά είναι φυλλοβόλο δέντρο και ανήκει στην οικογένεια των Ροδιδών. Κατάγεται από τη νοτιοδυτική Ασία και την περιοχή του Καυκάσου.

Η καρποφορία του φυτού αρχίζει στον τρίτο με τέταρτο χρόνο της ηλικίας της και αυξάνει μέχρι το 15ο έτος. Από το 25ο έτος αρχίζει η πτώση της παραγωγής. Ζει περίπου 50 χρόνια.

Κυδώνι και η διατροφική του αξία

Οι παραπάνω αναφορές του κυδωνιού φαίνεται δεν είναι τυχαίες, αφού το φρούτο αυτό περιέχει πολύτιμες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που το καθιστούν έναν από τους πιο υγιεινούς καρπούς.

Το κυδώνι είναι ένα είδος φρούτου μεταξύ μήλου και αχλαδιού. Η ευωδιά που κρύβεται στη φλούδα και τη σάρκα του δε συγκρίνεται με άλλον καρπό,

Όμως είναι στυφό και υπόξινο στη γεύση και εμείς έχουμε καλομάθει να το γευόμαστε σαν υπέροχο γλυκό του κουταλιού, γεμάτο άσπρα αμύγδαλα. Πάντως, όπως και αν το φας, το στόμα σου θα πλημμυρίσει με τη μοναδική μυρωδιά του. Αν είναι ωμό, θα τροφοδοτήσει τον οργανισμό σου και με άφθονη βιταμίνη C, εκτός των άλλων θρεπτικών ουσιών του (ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο). Αν το φας βρασμένο, η γεύση του θα σου θυμίσει μήλο και αχλάδι μαζί.

Related Post

Το σίγουρο είναι ότι το κυδώνι ανήκει στις χρυσές, αντιοξειδωτικές τροφές που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και του σακχάρου, καθώς και την αρτηριακή πίεση. Θεωρείται αντιφλεγμονώδες, αντιικό και αντιαλλεργικό τρόφιμο. Είναι επίσης και στυπτικό, δηλαδή καταπολεμά τη διάρροια. Είναι όμως κατάλληλο (λόγω φυτικών ινών) και για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ακόμα, εξουδετερώνει τα λίπη των τροφών και δεσμεύει στο παχύ έντερο τυχόν καρκινογόνες ουσίες και επικίνδυνα χημικά των τροφίμων. Παράλληλα, ο χαλκός και το κάλιο που περιέχει φροντίζουν για την υγεία της καρδιάς και του θυρεοειδούς.

Η διατροφική αξία των κυδωνιών είναι αρκετά υψηλή. Τα κυδώνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαλκό ενώ περιέχουν επίσης βιταμίνη C, A και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το κάλιο μας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το ωμό κυδώνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και ενάντια στη διάρροια και δυσπεψία. Τέλος ο χαλκός του μειώνει τις βλάβες στους ιστούς, στηρίζει την υγεία των οστών και των νεύρων, ενώ υποστηρίζει και τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, μειώνοντας την κούραση και την αδυναμία.

Το «χρυσό μήλο» είναι ένας θησαυρός της ελληνικής γης. Καλό θα ήταν να το εντάξουμε στη διατροφή μας, αφού τώρα είναι και η εποχή του, και να επωφεληθούμε από τις πολλαπλές ευεργετικές, γευστικές και αισθητικές του ιδιότητες.

Θρεπτικά συστατικά από ωμό κυδώνι (100 γρ):

  • Ενέργεια 238 kJ (57 kcal)
  • Υδατάνθρακες 15.3 g
  • Ζάχαρη 12.53 g
  • Φυτικές ίνες 1.9 g
  • Λίπος 0.10 g
  • Πρωτεΐνες 0 .4 g
  • Νερό 83.8 g
  • Βιταμίνη Α 0. 40 μg (4%)
  • Βιταμίνη Β3 0.2 mg (1%)
  • Βιταμίνη Β6 0.04 mg (3%)
  • Φολικό οξύ (Βιταμίνη B9) 8 μg (2%)
  • Βιταμίνη C 15.0 mg (25%)
  • Ασβέστιο 8 mg (1%)
  • Σίδηρος 0.7 mg (6%)
  • Μαγνήσιο 8 mg (2%)
  • Φωσφόρος 17 mg (2%)
  • Κάλιο 197 mg (4%)
  • Νάτριο 4 mg (0%)

Συστατικά:

Οι σπόροι (ή αλλιώς Κυδωνοκούκουδα) είναι πλούσιοι σε γλίσχρασμα, η οποία είναι μία ζελατινώδη ουσία που βοηθάει διάφορες φλεγμονές του πεπτικού συστήματος και χρησιμοποιούνται ως καθαρτικοί. Επίσης περιέχουν αμυγδαλίνη (Β17), εμουλσίνη, άμυλο, λίπος, μη πτητικό έλαιο και μία ουσία που ονομάζεται κυδωνίνη. Η μαντολίνη που γυάλιζε τα μαλλιά την παρασκεύαζαν παλιά οι κουρείς από την κυδωνίνη.

Οι καρποί περιέχουν κυρίως τανίνες, μηλικό οξύ, σάκχαρο, αζωτούχα ουσία, πηκτίνη, ξυλώδεις ουσίες, λιθώδη κύτταρα, αιθέριο έλαιο και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C.

θεραπευτικές ιδιότητες

  1. Το κυδώνι έχει στυπτικές και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες.
  2. Τσάι από βρασμένα φύλλα ή κουκούτσια κυδωνιάς σταματούν την διάρροια (2-3 φλιτζάνια).
  3. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το ζουμί ή το σιρόπι από ψητά ή βρασμένα κυδώνια.
  4. Το ίδιο σιρόπι καταπραΰνει τον πονόλαιμο και τη βραχνάδα.
  5. Το αφέψημα από κουκούτσια κυδωνιάς είναι επίσης αντιβηχικό, μαλακτικό και αποχρεμπτικό αλλά και αποτελεσματικό για τον πονοκέφαλο.
  6. Κρύο αφέψημα φύλλων κυδωνιάς βοηθάει επίσης στην αϋπνία.
  7. Γαργάρες με διάλυμα κοπανισμένων σπόρων κυδωνιάς σε νερό  καταπραΰνει τον ερεθισμό του λαιμού, του φάρυγγα, και του λάρυγγα.
  8. Έγχυμα ή αφέψημα των σπόρων εξωτερικά είναι ευεργετικό για δερματικά προβλήματα (ραγάδες, μικροεγκαύματα, ερεθισμένα μάτια).
  9. Έγχυμα φύλλων κυδωνιάς είναι ηρεμιστικό και χρησιμοποιείται για αϋπνίες, νευρασθένειες, ταχυπαλμίες αλλά και σε επίμονο βήχα ή κοκίτη.
  10. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα αφροδισιακό ποτό, κρασί με κυδώνι το οποίο είναι πολύ δυναμωτικό. Κόβουμε τα κυδώνια σε κομματάκια και τα βάζουμε σε λευκό κρασί και τα αφήνουμε περίπου ένα μήνα. Επίσης βοηθάει και σε φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας.
  11. Έγχυμα ή σιρόπι κυδωνιών σε αιμόπτυση, διάρροια και χρόνιους εμετούς.
  12. Το λικέρ από κυδώνι θεωρείται κατάλληλο για τη δυσπεψία και την ξινίλα του στομαχιού

Κυδώνι στην el.wikipedia εδώ

Μαρμελάδα κυδώνι εδώ

Γλυκό κυδώνι του κουταλιού με αμύγδαλα εδώ


 

Ανδρέας: Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος
Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies.