Γλυκόριζα Κολιά Ρεγολίτσα Γλυκορίζι

Γλυκόριζα

Βοτανική ονομασία: Glycyrrhiza glabra (γλυκόριζα η λεία)
Περιγραφή : Είναι θάμνος ύψους 50-100 εκ., με ρίζες που φτάνουν τα 1-2 μέτρα, κυλινδρικές, διακλαδισμένες και σαρκώδεις. Αυτές είναι που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Οι βλαστοί του φυτού είναι όρθιοι, ραβδωτοί, ισχυροί και χνουδωτοί, τα φύλλα είναι πτεροειδή, τα άνθη του φυτού έχουν συνήθως χρώμα κυανό και εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού. Τη γλυκόριζα την συναντούμε σε μεγάλες αποικίες σε χαμηλό υψόμετρο και σε εδάφη χέρσα και ακαλλιέργητα. Βότανο γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην κινέζικη ιατρική την χρησιμοποιούν εδώ και 3000 χρόνια.

Μεταξύ των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, πολλοί γιατροί εξήραν τη ρίζα γλυκόριζας ως θεραπευτικό μέσο για το βήχα, τα κρυολογήματα και την καταρροή (φλεγμονή των βλεννογόνων). Κατά το Μεσαίωνα αποδόθηκαν στη γλυκόριζα, ακόμη και μαγικές καθώς και θαυματουργικές θεραπευτικές δυνάμεις. Και κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης( 14ος και 17ος αιώνας ) η γλυκόριζα έγινε ευρέως δημοφιλής ως «το γλυκό φάρμακο».

Η γλυκόριζα περιέχει μεταξύ άλλων β-καροτένιο, κερσετίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Β1, Β2, Β3, C και σαλικυλικά, ουσίες δηλαδή παρεμφερείς με την ασπιρίνη

Είναι χρήσιμη για να καταπολεμήσουμε διάφορες ενοχλήσεις του γαστρεντερικού μας συστήματος, την δυσκοιλιότητα, τον αργό μεταβολισμό και πιο σοβαρά προβλήματα όπως το έλκος.

Θεραπευτικές Ιδιότητες :

Δρα ως αποχρεμπτικό

μαλακτικό

αντιφλεγμονώδες

επενεργεί στα επινεφρίδια

είναι αντισπασμωδικό

Related Post

και ήπιο υπακτικό

Το βότανο είναι ωφέλιμο σε προβλήματα σπλήνας, γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους, κολικούς και πρωτοπαθή αδρενοκορτικοειδική ανεπάρκεια την δυσκοιλιότητα. Έχει θετική δράση σε βρογχική καταρροή, βρογχίτιδα, πνευμονία και βήχα. Επίσης, επενεργεί θετικά σε προβλήματα στρες. Σε προβλήματα αρθρίτιδας όπου λαμβάνονται κορτικοειδή σκευάσματα, βοηθά για την καλύτερη λειτουργία των επινεφριδίων. Είναι διουρητική και συστήνεται κατά του διαβήτη και της χοληστερίνης.

Συστατικά γλυκόριζας:

Γλυκυριζίνη
Ταννίνη
Γλυκόζη
Καλαμοσάκχαρο
Γλυκορριζικό οξύ
Γλυκυριτίνη
Αλατα ασβεστίου και μαγνησίου
Ασπαραγίνη
Στεροειδή οιστρογόνα
Κετόνες (ketones)
Έλαια
Κουμαρίνες

Χρήση : Ζεστό ρόφημα για βραχνάδα, κρυολόγημα, για επίμονο βήχα πονεμένο λαιμό και φαρυγγίτιδα

Σκόνη για το έλκος στομάχου, τρία κουταλάκια την μέρα

Παρασκευάζεται ως αφέψημα( Ρίχνουμε μισό έως ένα κουταλάκι του τσαγιού από τη ρίζα σε ένα φλιτζάνι νερό και το σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά ).

Να αποφεύγεται από άτομα με ιστορικό υπέρτασης, νεφρικής ανεπάρκειας και όσους χρησιμοποιούν παρασκευάσματα διγιτοξίνης (digoxin).

Η κατάχρηση προκαλεί αδυναμία στο μυϊκό σύστημα και πονοκεφάλους, είναι τοξική στο συκώτι, ρίχνει την τεστοστερόνη, κάνει κατακράτηση υγρών, πόνο στην κοιλιά. Περίπου κάθε μήνα κάνουμε διακοπή.

Δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με διουρητικά, φάρμακα για την καρδιά, το σάκχαρο, μυοχαλαρωτικά, κορτικοστεροειδή, χάπια που επιδρούν στη σεροτονίνη, αντισυλληπτικά, αντιπηκτικά, λίθιο, ιντερφερόνη.

Συνδυασμοί: Με τη γλυκόριζα συνδυάζονται ιδανικά το μπαχάρι, το κάρδαμο, η κανέλα, το γαρίφαλο, οι σπόροι του κόλιανδρου και του μάραθου, το τζίντζερ, το πιπέρι, ο αστεροειδής γλυκάνισος και το πιπέρι Σετσουάν.

Γλυκόριζα alekati

Ανδρέας: Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος
Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies.