Γκουαράνα guarana Ιδιότητες του φυτού

Γκουαράνα Το εξωτικό τονωτικό

Περιγραφή : Το Γκουαράνα είναι ένας εξωτικός αναρριχώμενος θάμνος που προέρχεται από την Νότια Αμερική και κυρίως τη Βραζιλία(Αμαζόνιος), γνωστό και ως βραζιλιάνικο κακάο έχει έντονα κόκκινους καρπούς και υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες από τους Ινδιάνους του Αμαζονίου για τις ζωηρές, αναζωογονητικές ιδιότητες του.

Είναι εξαιρετικά τονωτική και διεγερτική, καθώς οι καρποί του Guarana περιέχουν περισσότερη καφεΐνη, λέγεται γκουαρανίνη από τους καρπούς του καφεόδεντρου. Η γκουαρανίνη, που απορροφάται αργά από τον οργανισμό, σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, τα αλκαλοειδή και τη θεοβρωμίνη δίνουν αντοχή, ενέργεια, πνευματική διαύγεια και αυτοσυγκέντρωση.

Η σκόνη Guarana ανακουφίζει από το αίσθημα κόπωσης, βοηθά στην γρηγορότερη ανάκτηση των δυνάμεων μετά από ασθένειες, χαλαρώνει τους πιασμένους μυς, ενεργοποιεί το μεταβολισμό, έχει διουρητική δράση, βοηθά στην αντιμετώπιση της διάρροιας και είναι ιδανική για όσους κάνουν έντονη πνευματική εργασία, τους αθλητές και όσους αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες στην καθημερινότητά τους. Οι Ινδιάνοι του Αμαζονίου τη χρησιμοποιούσαν για να απαλύνουν τον υπερβολικό πόνο, αλλά και ως αφροδισιακό. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αντιγήρανση και τη μακροζωία.

Τρόπος χρήσης :

Έγχυμα: Σιγοβράζουμε ένα κουταλάκι (του γλυκού) σκόνη γκουαράνα σε ένα φλιτζάνι νερό για περίπου 5΄, σουρώνουμε και πίνουμε. Στην αγορά θα βρούμε γκουαράνα σε φακελάκια. Εναλλακτικά, μπορούμε να θρυμματίσουμε σπόρους της στο μπλέντερ ή με ένα γουδοχέρι. Πίνουμε έως 2 ροφήματα ημερησίως για περίοδο 2 εβδομάδων.

Αν χρειαστεί να κάνουμε χρήση μεγαλύτερης διάρκειας, κάνουμε απαραιτήτως μια διακοπή 15 ημερών και επαναλαμβάνουμε τον κύκλο. Συνδυάζεται και με Γιοχίμπ και Νταμιάνα

Το Γκουαράνα ενδείκνυται:

*Σε περίοδο ανάρρωσης, καθότι καταπολεμάει το αίσθημα της εξάντλησης και την κακή διάθεση.

*Για τους φοιτητές, μαθητές, που βρίσκονται εν όψει εξετάσεων, καθότι ευνοεί τις γνωστικές λειτουργίες της προσοχής και της μνήμης.

*χαλαρώνει τους πιασμένους μυς

* ενεργοποιεί το μεταβολισμό

*έχει διουρητική δράση

*Για όσους επιδίδονται σε έντονη σωματική άσκηση, καθότι αποτελεί αποτελεσματικό καρδιοτονωτικό και αυξάνει τις αντοχές στο αίσθημα κούρασης.

*Συστήνετε σε περίπτωση διάρροιας, χάρη στις στυπτικές του ιδιότητες.

*Χρήσιμο σε περίπτωση παχυσαρκίας καθότι περιορίζει το αίσθημα της πείνας χωρίς να επιφέρει τη χαρακτηριστική εξάντληση μιας υποθερμιδικής δίαιτας.

*Χρήσιμο για τις διεγερτικές και αναζωογονητικές του ιδιότητες

*Συμβάλλει στην αντιγήρανση και τη μακροζωία

Η αναζωογονητική δράση του οφείλετε στην περιεκτικότητα του σε καφεΐνη η οποία απελευθερώνετε πολύ αργά από ότι σε ένα φλυτζάνι καφέ, γι αυτό δεν βλάπτει. Πέρα όμως τη καφεΐνης τα πιο βασικά συστατικά είναι η ξανθίνη, μια ουσία φυτικής προέλευσης και τα παράγωγά της, η θεοβρωμίνη και η θεοφυλλίνη, που έχουν διεγερτική και αναζωογονητική δράση, τις μεθυλοξανθίνες, οργανικές ουσίες που περιέχουν άζωτο και είναι σε θέση να διεγείρουν το μυϊκό σύστημα και να εξαφανίσουν την αίσθηση της κούρασης, τις τανίνες που ευνοούν την έκκριση αδρεναλίνης και τις πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν την γήρανση.

 Κλινικές έρευνες απέδειξαν ότι η χρήση Γκουαράνα ενδείκνυται στις περιπτώσεις

*Αλλεργίας

*Πονοκεφάλων , ημικρανίας

*Καρδιοτονωτικό ισορροπεί, και δυναμώνει την καρδιά

*Ρευματισμούς

*Υπέρτασης

*Υπογλυκαιμίας

*Παχυσαρκίας

Related Post

*Νευραλγίας

*Αρτηριοσκλήρωσης

*Θρόμβωσης

*Αφροδισιακό, ενισχύει τη λίμπιντο

*Εξισορροπεί το νευρικό σύστημα

*Ευνοεί την απελευθέρωση των κατεχολαμίνων, στις οποίες ανήκει η αδρεναλίνη.

*Βοηθάει τη συγκέντρωση

*Μάχεται κατά της υπνηλίας (εμφανές κατά την οδήγηση)

 

Παρενέργειες

Σαφώς οι παρενέργειες εξαρτώνται από τη δόση και τον οργανισμό. Σε τυπικές δόσεις το γκουαράνα ενδέχεται να προκαλέσει αϋπνία, νευρικότητα, ανησυχία, αύξηση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης, γρήγορη αναπνοή, τρέμουλο, αυξημένη διούρηση, όπως επίσης να ερεθίσει το στομάχι, να φέρει ναυτία και εμετό. Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να γίνει αίτιο πονοκεφάλου, να χειροτερέψει το άγχος και να δημιουργήσει ζάλη, βούισμα στα αυτιά, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο κατά την ούρηση, κράμπες στο στομάχι και ταχυαρρυθμίες.

Χρειάζεται προσοχή:

Σε μεγάλη ποσότητα το γκουαράνα μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια και τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.

Οι διαβητικοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι το γκουαρανά ενδέχεται να επηρεάσει τον έλεγχο του σακχάρου.

Οι υπερτασικοί μπορεί να δουν την πίεσή τους να ανεβαίνει, ιδιαίτερα αν δεν είναι τακτικοί πότες καφεϊνούχων ροφημάτων.

Η καφεΐνη του γκουαράνα αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση, άρα όσοι πάσχουν από γλαύκωμα θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο. Η άνοδος της πίεσης εμφανίζεται μέσα σε 30 λεπτά και διαρκεί για τουλάχιστον 90 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός καφεϊνούχου ποτού.

Όσοι /ες έχουν οστεοπόρωση θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους, γιατί η καφεΐνη σε μεγάλες δόσεις μπορεί να μειώσει το ασβέστιο των οστών.

Όσοι έχουν αιμορραγικές διαταραχές, ασθένειες των νεφρών και υπερθυρεοειδισμό, θα πρέπει επίσης να καταναλώνουν την ουσία αυτή με μέτρο.

Το ίδιο ισχύει για όσους παρουσιάζουν διατροφικές αλλεργίες.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού επιβάλλεται λελογισμένη χρήση, διότι η καφεΐνη περνάει στο μητρικό γάλα. Επίσης δεν είναι σκόπιμη η κατανάλωση μέσα στην ίδια ημέρα και άλλων πηγών καφεΐνης (καφές, κόλα).

Όσοι/ες πίνουν τακτικά γκουαράνα, ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης, αν μειώσουν τη συνηθισμένη ποσότητα.

Οι ακατάλληλοι συνδυασμοί

Το γκουαράνα δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με:

Αλκοόλ: Μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, πονοκέφαλο και ταχυκαρδία, επειδή το αλκοόλ μειώνει την ταχύτητα μεταβολισμού της καφεΐνης.

Ορισμένα φάρμακα (π.χ. για το άσθμα, την κατάθλιψη, τον διαβήτη και τις  καρδιοπάθειες, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά και χάπια οιστρογόνων), γιατί καθυστερούν επίσης τη διάσπαση της καφεΐνης από τον οργανισμό προκαλώντας ίδια αποτελέσματα με το αλκοόλ: αυξημένη νευρικότητα, πονοκέφαλο και ταχυκαρδία.

Διεγερτικές ουσίες, όπως αμφεταμίνες, το φυτικό συστατικό εφεδρίνη (δρα σαν τις αμφεταμίνες και ενίοτε συνυπάρχει με το γκουαράνα) και νικοτίνη. Μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως ταχυκαρδία, υψηλή αρτηριακή πίεση και σοβαρές καρδιακές παθήσεις.

Γκουαράνα healthyliving


 

Ανδρέας: Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος
Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies.