Αρκτοστάφυλος ή αρκουδοκούμαρο
Αρκτοστάφυλος ή αρκουδοκούμαρο είναι πολύ ωφέλιμος για ουρολογικά προβλήματα το ουρικό οξύ τον προστάτη, τα νεφρά,την ουροδόχο κύστη,για ουρολοίμωξη, κολπικές μολύνσεις
Περιγραφή: Ανήκει στην οικογένεια των Ερικοειδών. Φυτρώνει στη βόρειο Ελλάδα σε ορεινές άγονες και πετρώδεις τοποθεσίες.
Είναι ένας θάμνος μικρός και φουντωτός που φτάνει σε ύψος το ένα μέτρο περίπου και είναι καταπράσινος όλο το χρόνο (αειθαλές).
Έχει πράσινα δερματώδη, γυαλιστερά φύλλα από πάνω με έντονα νεύρα στο κάτω μέρος.
Φυτό δασικό, καλλιεργούμενο και ως καλλωπιστικό για τό όμορφο φύλλωμα, άνθη και καρπούς του.
Τα άνθη του βγαίνουν νωρίς την άνοιξη, ροδόλευκα, μικρά, σφαιρικά και κρεμαστά σαν καμπανούλες με οδοντωτό άνοιγμα.
Οι καρποί του είναι στρογγυλοί και κόκκινοι όταν ωριμάζουν, με μέγεθος ρόγας σταφυλιού και έχουν ξινή γεύση.
Είναι στενός συγγενής με την κουμαριά και ο καρπός του είναι ίδιος με το κούμαρο και έχει παρόμοιες έως και ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες.
Αρκτοστάφυλος και τα συστατικά: αρμπουτίνη περίπου 8%, μεθυλαρμπουτίνη, φυτικές χρωστικές, αλλαντοϊνη, τανίνες, φενολικά οξέα, πτητικό έλαιο, ρητίνη. Μες στο σώμα μας, η αρμπουτίνη μετατρέπεται σε υδροκινόνη, ένα απολυμαντικό των ούρων. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην περίπτωση αλκαλικών ούρων
Αρκτοστάφυλος ή αρκουδοκούμαρο Άνθιση – συλλογή – χρησιμοποιούμενα μέρη
Το φυτό ανθίζει τον Μάιο και Ιούνιο. Το μέρος που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς είναι τα φύλλα και τα τρυφερά του βλαστάρια. Αυτά συλλέγονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά κατά προτίμηση Μάιο και Ιούνιο.
Η δράση του βοτάνου είναι διουρητική, στυπτική, αντισηπτική και μαλακτική.
Τα γλυκοσίδια που περιέχει και ιδιαίτερα η αβρουτίνη με την επίδραση της εμουλσίνης ή οξέων διασπάται και μετατρέπεται σε υδροκίνη και μετυλιδροκινόνη που έχουν απολυμαντική δράση.
Αυτή η μετατροπή γίνεται σε ερεθισμένους ουροφόρους οδούς και όχι σε υγιή όργανα.
Στις ασθένειες των ουροφόρων οδών μπορεί το βότανο να αποδώσει καλύτερα μόνο όταν τα ούρα έχουν αλκαλική αντίδραση.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν παράλληλα με την αλκαλική τροφή που τρώμε, χρησιμοποιήσουμε διτανθρακικό νάτριο (κοινώς σόδα) για να δυναμώσει η δράση του βοτάνου, όταν τα ούρα είναι όξινα.
Ο Αρκτοστάφυλος έχει ειδική αντισηπτική και στυπτική επίδραση στις βλεννογόνες μεμβράνες του ουροποιητικού συστήματος όπως προαναφέρθηκε. Τις καταπραΰνει, τις τονώνει και τις δυναμώνει. Έχει βρεθεί ότι είναι χρήσιμο για την θεραπεία των κυστίτιδων (φλεγμονές της ουρήθρας) που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά.
Επίσης το βότανο χρησιμοποιείται όταν υπάρχει άμμος ή εξελκώσεις στο νεφρό ή την ουροδόχο κύστη.
Μπορεί να χορηγηθεί στην αγωγή λοιμώξεων όπως η πυελίτιδα και η κυστίτιδα ή σαν μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης για πιο χρόνια προβλήματα των νεφρών.
Είναι χρήσιμο στην αγωγή της άμμου (ψαμμίαση) ή των λίθων στα νεφρά. Λόγω της μεγάλης στυπτικότητας χρησιμοποιείται σε μερικές μορφές νυκτερινής ενούρησης.
Με τη μορφή των κολπικών πλύσεων είναι χρήσιμο στις εξελκώσεις και τις λοιμώξεις του κόλπου.
Το βότανο συνδυάζεται καλά για τις ουρικές λοιμώξεις με Αγριάδα, μουστάκια καλαμποκιού και Αχιλλέα. Δίνεται και σε συνδυασμό σε ίσες ποσότητες με Λιναρόσπορο.
Έχει επίδραση ειδικά στα γεννητικά όργανα και στο ουροποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται για τον προστάτη, τα νεφρά και για την καταπολέμηση της ουρολοίμωξης και των κολπικών μολύνσεων, κυστίτιδας, λευκόρροιας, νεφρίτιδας και νεφρολιθίασης.
Τα ούρα μπορεί να γίνουν πρασινωπά και να μυρίζουν δυσάρεστα, όμως τα συμπτώματα αυτά μειώνονται καθώς υποχωρεί η μόλυνση.
Αρκτοστάφυλος ή αρκουδοκούμαρο Εν συντομία:
* Είναι ένα διουρητικό που περιέχει αντι-βιοτικούς παράγοντες που σκοτώνουν τα βακτήρια.
* Βοηθά στην θεραπεία των νεφρών και της ουροδόχου κύστης .
* Ο αρκτοστάφυλος έχει ειδική αντισηπτική και στυπτική επίδραση στις βλεννογόνες μεμβράνες του ουροποιητικού συστήματος. Τις καταπραΰνει, τις τονώνει και τις δυναμώνει.
* Χρησιμοποιείται ειδικά όταν υπάρχει άμμος ή εξελκώσεις στο νεφρό ή την ουροδόχο κύστη.
* Μπορεί να χορηγηθεί για την αγωγή λοιμώξεων όπως η πυελίτιδα και η κυστίτιδα.
* Είναι χρήσιμος στην αγωγή της άμμου (ψαμμίαση) ή των λίθων στα νεφρά.
* Λόγω της μεγάλης στυπτικότητας του χρησιμοποιείται σε μερικές μορφές νυχτερινής ενούρησης.
* Εξαλείφει το ουρικό οξύ από το σώμα και έχει ήπιες στυπτικές ιδιότητες που καθαρίζουν το σύνολο του ουροποιητικού συστήματος.
*Έχει επίδραση ειδικά στα γεννητικά όργανα και στο ουροποιητικό σύστημα.
* Χρησιμοποιείται για τον προστάτη, τα νεφρά και για την καταπολέμηση της ουρολοίμωξης και των κολπικών μολύνσεων.
* Είναι διουρητικό και έχει καθαρτική δράση, ότι πιο σημαντικό για την ουρολοίμωξη.
Παρασκευή και δοσολογία:
Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1 κουταλιά της σούπας ξηρό βότανο και το αφήνουμε 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για εξωτερικές πλύσεις.
Προφυλάξεις: Η μακροχρόνια χρήση του αρκτοστάφυλου μπορεί να αποβεί τοξική, μια και μεγάλες δόσεις υδροκινόνης είναι δηλητηριώδεις. Η χρήση του να μην είναι πάνω από 15 ημέρες και να γίνετε διακοπή.
Περιληπτικά και στην wikipedia εδώ