Αγριάδα το θεραπευτικό ζιζάνιο

Αγριάδα το θεραπευτικό ζιζάνιο

ονομασίες: Αγριάδα, άγλωσσο, αγρόπυρο, άγρωστη, άγραστη

Ιστορία: Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αγριάδας ήταν γνωστές από την εποχή του Διοσκουρίδη, τον πρώτο αιώνα μ.Χ.

Περιγραφή : Είναι πολυετές αυτοφυές χόρτο, με πολύ μακριές περιπλεκόμενες ρίζες. Τα φύλλα του είναι στενά, ταινιοειδή και γλαυκοπράσινα, το ύψος του κυμαίνεται από 10 έως 50 εκ. Υπάρχουν διάφορα είδη, ανάλογα με τις περιοχές-συναντάται ακόμα και σε περιοχές με υψόμετρο τα 2000μ.

Το ρίζωμα της έρπει, καταστρέφοντας οτιδήποτε είναι κοντά του, έτσι οι περισσότεροι τη θεωρούν… ζιζάνιο. Παρόλα αυτά έχει πολύ καλές ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο.

Η αγριάδα περιέχει μία βλεννώδη ουσία, την τριτισίνη (φρουκτοζάνη) σε ποσοστό 8%, ινοσιτόλη 3%, μανιτόλη, σταθερό έλαιο, βιταμίνες Α και Β, γλυκοσίδιο βανιλλίνης, σαπωνίνη, φυτική κόλλα, σιλικούχο κάλιο, σίδηρο, μικρή ποσότητα πτητικού ελαίου (κυρίως αποτελούμενο από αγροπυρίνη η οποία έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει αντιβιοτικές ιδιότητες ευρέως φάσματος).

Θεραπευτικές Ιδιότητες

Κάνει πάρα πολύ καλό σε όλο το ουροποιητικό σύστημα και τις ουρικές λοιμώξεις, όπως κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, προστατίτιδα (σε συνδυασμό και με φλαμούρι και αχιλλέα). Άριστο για την θεραπεία του προστάτη. Αυξάνει την διούρηση και καθαρίζει τον οργανισμό από τοξίνες. Βοηθάει στους ρευματισμούς και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Αναφέρεται επίσης ως αντιφλεγμονώδες, για τις ασθένειες του συκωτιού και κατά του εκζέματος.

Τα φύλλα τα συλλέγουμε νωρίς το καλοκαίρι που είναι σε άνθιση και τις ρίζες το Φθινόπωρο ή την Άνοιξη. Επειδή  οι ρίζες είναι γεμάτες χώμα θέλουν σχολαστικό πλύσιμο και ξήρανση μετά σε σκιερό και αεριζόμενο χώρο. Με σωστές συνθήκες φύλαξης(γυάλινα βάζα) διατηρούνται αναλλοίωτες για τρία χρόνια περίπου. Είναι φαρμακευτικό φυτό με πολλές χρήσιμες ιδιότητες.

Είναι χρήσιμη σε προβλήματα νυκτερινής ακράτειας.

Προστάτης  Άριστο για την θεραπεία του προστάτη Είναι από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά και συμπεριλαμβάνεται σε πολλούς συνδυασμούς για τη θεραπεία του προστάτη.

Αντιβιοτικό – Διουρητικό – Μαλακτικό  Φυσικό αντιβιοτικό και από τα πιο φημισμένα διουρητικά. Είναι μαλακτικό χωρίς παρενέργειες. αυξάνει την διούρηση, διευκολύνοντας τη λειτουργία των νεφρών.

Νεφρά  Είναι το νούμερο ένα χόρτο για την αντιμετώπιση της πέτρας στα νεφρά (σε συνδυασμό και με ρίζες μαϊντανού), της πέτρας στη χολή.

Related Post

Χοληστερίνη  Καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος.

Υπέρταση Σε προβλήματα υπέρτασης βοηθά σημαντικά μόνη της ή σε συνδυασμό με φύλλα ελιάς ή κλωνάρια Οξιού.

Συκώτι – Χολή – Κυτταρίτιδα – Λοιμώξεις  Βοηθά ενάντια στους κολικούς του συκωτιού, στις πέτρες στη χολή, ίκτερο και την κυτταρίτιδα. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες σε ουρικές λοιμώξεις, όπως κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, προστατίτιδα(σε άριστο συνδυασμό με Αχιλλαία ή Αρκτοστάφυλο ή κουμαριά).

Ρευματικά – Αρθριτικά  Δρα κατά στον ρευματισμό και τα αρθριτικά τις ασθένειες του δέρματος και την ηπατίτιδα. Είναι ωφέλιμο για νεφρόλιθους και ψαμμίαση (άμμο στα νεφρά).

Το έγχυμα της ρίζας συνιστάται για τον καρκίνο του ήπατος.

Καθαρίζει το αίμα, χαμηλώνει το ουρικό οξύ. 

Αφέψημα: Ρίχνουμε δύο κουταλιές του τσαγιού κομμένο ρίζωμα σε ένα φλιτζάνι νερό και το σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα με άδειο στομάχι, βάλτε και λίγο μέλι για γεύση να σας βοηθήσει.

Βάμμα: 2-4ml τρεις φορές την ημέρα.

Κυρίως συλλέγουμε το ρίζωμα στις αρχές Άνοιξης ή φθινοπώρου. Η αγριάδα είναι επίσης ένα από τα βότανα που οι σκύλοι και οι γάτες τρώνε για να τους προκαλέσει εμετό όταν δεν αισθάνονται καλά.

Αγριάδα alekati


 

Ανδρέας: Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος
Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies.