Αγάρ αγάρ Αgar-Agar φυτικό πηκτικό

Αγάρ αγάρ (ΑgarAgar) το φυτικό πηκτικό 

Αγάρ αγάρ είναι μπαχαρικό (φυτική ζελατίνη) από καθαρό εκχύλισμα λευκών φυκιών, με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες 84%.

Χρήσεις

Το Αγάρ-αγάρ (Αgar-Agar) σκόνη χρησιμοποιείται για την παρασκευή επιδορπίων.

Για να χρησιμοποιηθεί, πρέπει πρώτα το υγρό με το οποίο θα αναμειχθεί να φτάσει σε σημείο βρασμού.

Χρησιμοποιείται επίσης για γλυκά σκευάσματα (ζελέδες, μαρμελάδες, κρέμες, κέικ,), καθώς και στις υπέροχες γεύσεις (φυτικά ζελέ, πατέ, σούπα, Souce και σάλτσες, και σε πιάτα ρύζι).

Το αγαρ αγαρ βοηθά στην απώλεια βάρους και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Αν είστε επιφυλακτικοί στην χρήση της κλασικής ζωικής ζελατίνης ή απλά είστε χορτοφάγοι  και αναζητάτε ένα φυτικό πηκτικό μέσο, το άγαρ άγαρ είναι η λύση που ζητάτε!

Πρόκειται στην ουσία για έναν πολυσακχαρίτη, ο οποίος προέρχεται από τα φύκια της Νοτιοανατολικής Ασίας και με την επεξεργασία του βρασμού συλλέγεται αυτή, η ζελατινώδης λευκή και ημιδιαφανής ουσία.

Εκτός από την μαγειρική και ζαχαροπλαστική του χρήση, χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική, την ηλεκτροχημεία αλλά επίσης και για να κατασκευαστούν οι παιδικές πλαστελίνες!

Στην Ασία το αγάρ αγάρ είναι πολύ δημοφιλές και γνωστό ως kanten!

Στην εμπορική του μορφή θα το βρείτε σε σκόνη, νιφάδες ή μπάρα.

Γιατί να επιλέξετε το αγάρ αγάρ

Τα πλεονεκτήματα του άγαρ άγαρ σε σχέση με την ζωική ζελατίνη είναι πολλά εκτός από το ότι πρόκειται για ένα φυτικό προϊόν!

Επειδή είναι φυτικό προϊόν μπορεί να καταναλωθεί από χορτοφάγους,  όσους προτιμούν την vegan (χορτοφαγική)  διατροφή, όσους νηστεύουν και ακολουθούν ελαφρύ ή υγιεινό διαιτολόγιο.

Είναι  ένα απόλυτα αγνό προϊόν χωρίς  χρώμα, γεύση, άρωμα.

Χρησιμοποιείται πανεύκολα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση σαν υλικό.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασία δωματίου και αν χρειαστεί να επαναθερμανθεί το υγρό που προστέθηκε χωρίς να χάσει την πηκτική ιδιότητά του.

Μοριακά είναι πολύ πιο σταθερό από την ζελατίνη και δίνει καλύτερο αποτέλεσμα τόσο στην υφή όσο και στην σταθερότητα της  πήξης των υγρών.

Μπορεί να βοηθήσει στην χώνευση και τις στομαχικές διαταραχές!

Είναι πλούσιο σε ιώδιο και ιχνοστοιχεία!

Τέλος αγάρ αγάρ το χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό τροφίμων, το Ε406.

Το άγαρ άγαρ στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική

Σταθεροποιεί και πήζει. Χρησιμοποιήστε σε οποιαδήποτε συνταγή ζητάει ζελατίνη ή κάποιο άλλο πηκτικό υλικό, αντικαθιστώντας την με σίγουρη επιτυχία! Κρέμες, σούπες, ζελέ, μους  ή ακόμη και σε σάλτσες!

Πως θα διαχειριστείτε το αγάρ αγάρ

Related Post

Γενικά θα πρέπει να γνωρίζεται ότι 1 κουταλιά της σούπας ζελατίνη σε σκόνη αντιστοιχεί σε περίπου 1 κοφτή κουταλιά  της σούπας αγάρ αγάρ, σε σκόνη.

Διαλύετε 1 κουταλιά της σούπας άγαρ άγαρ, σε 4 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε 10 λεπτά.

Φέρνετε το μείγμα σε βρασμό, σε χαμηλή θερμοκρασία.

Όταν θέλετε να το αναμείξετε με ζεστά υγρά το κάνετε αμέσως, ενώ στα κρύα αφήστε μερικά λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.

Οδηγίες για  ζελέ, μαρμελάδα. Ανακατεύεται 1 γεμάτο κουτ. του γλυκού Agar-Agar(5g) με 500ml υγρό, το αφήνεται να πάρει βράση και έπειτα το αφήνεται να κρυώσει.

Συστατικά: Αγάρ αγάρ σε σκόνη.

Διαιτητική ανάλυση ανά 7g (1 φακελάκι ) :    % RDA *

Ενέργεια 23.59kcal ς (Energy από λίπος 0 CAL).

Λιπος 0.02g                      0,05%

– Χοληστερόλη 0G             0%

Υδατάνθρακες 5.92g       1,82%

Φυτικες ίνες 5.88g           23:52%

Πρωτεΐνες 0.01g              0,02%

Ασβέστιο 52.9mg             7,56%

Ιώδιο 0.14ug                    0,11%

 

* RDA Ποσοστό βασίζονται σε 2000 θερμίδες δίαιτα. Αγάρ 100g σκόνης περιέχει 84% ίνες.

Δίαιτα Αγάρ Αγάρ

Προσθέτοντας λίγη σκόνη αγάρ αγάρ, σε ροφήματα ή φαγητά, αισθάνεστε αυτόματα ένα φούσκωμα στο στομάχι, με αποτέλεσμα να σας κόβεται η όρεξη. Επιπλέον, το αγάρ αγάρ μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και σακχάρου στον οργανισμό και έτσι δεν κινδυνεύετε από κρίσεις βουλιμίας.

Τα πλεονεκτήματα

Δεν περιέχει χρωστικές και συντηρητικά και είναι απόλυτα ασφαλές για την υγεία σας, ενώ έχει ουδέτερο άρωμα και γεύση.

Ένα υγιεινό διατροφολόγιο με λίγες “δόσεις” αγάρ-αγάρ, μπορεί να σας γλιτώσει από 325 θερμίδες την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο χάνετε έως και 3 κιλά σε δύο εβδομάδες, χωρίς να νιώθετε το αίσθημα της στέρησης.

Αγάρ αγάρ http://therapeftis.blogspot.gr/


 

Ανδρέας: Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος
Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies.