close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Καμφορά (Cinnamomum Camphora ) Καμφορόδεντρο

Καμφορά (Cinnamomum Camphora ) Καμφορόδεντρο

Καμφορά. Το Cinnamomum camphora ή Καμφορόδεντρο (Camphor tree, camphorwood ή camphor laurel) είναι ένα μεγάλο αειθαλές δέντρο που φτάνει  μέχρι και 20-30 μέτρα ύψος. Τα φύλλα του είναι γυαλιστερά και κηρώδη, ενώ όταν συνθλίβονται έχουν τη μυρωδιά της καμφοράς. Την άνοιξη εμφανίζονται ομάδες από μικρά λευκά λουλούδια ανάμεσα στο λαμπερό, πράσινο φύλλωμά του. Παράγει συστάδες από μαύρους καρπούς σαν μούρα, με ένα εκατοστό περίπου διάμετρο. Ο χλωμός φλοιός του είναι πολύ τραχύς με κατακόρυφες σχισμές.

Το αιθέριο έλαιο της καμφοράς λαμβάνεται από φύλλα και κλαδάκια. Το εμπορικό προϊόν εξάγεται περνώντας ένα ρεύμα ατμού μέσα από τα τρίμματα / ροκανίδια του φυτού, με 30 κιλά ξύλου να αποδίδουν 1 κιλό καμφορά. Χρησιμοποιείται ιατρικώς, στα αρώματα, ως εντομοκτόνο, αλλά και για να κάνουν σελιλόιντ και ως συντηρητικό ξύλου. Μπορεί επίσης να τοποθετηθεί στα παπούτσια για να θεραπεύσει την εφίδρωση των ποδιών (μάλλον ενεργώντας ως αποσμητικό και όχι για την πρόληψη της εφίδρωσης). Επίσης καιγόταν ως απολυμαντικό σε περιόδους επιδημιών. Το ξύλο του έχει όμορφα “νερά”, σε ανοιχτόχρωμο καφέ, που δείχνουν ακόμα πιο όμορφα με το γυάλισμα. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων, για ντουλάπια, για το εσωτερικό φινίρισμα των κτιρίων κ.λ.π.

Η καμφορά είναι υποχρεωτικό συστατικό πολλών προϊόντων τοπικής εφαρμογής για μεγάλο αριθμό ασθενειών, από κρύωμα έως σοβαρή βρογχίτιδα, από συμφόρηση στο γυμναστήριο έως σοβαρό τραυματισμό ή αρθρίτιδα.

Τι είναι η καμφορά; Άσπρη, κρυσταλλική ουσία που λαμβάνεται από τις ρίζες και το ξύλο του καμφορόδεντρου (Cinnamomum camphora L.). Η πατρίδα του είναι η Ασία φυτρώνει στη Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τη Κίνα ενώ στη Σρι Λάνκα, στη Καλιφόρνια και στον Καναδά καλλιεργείται σε ειδικές φυτείες.

Η φαρμακευτική και η αρωματοθεραπεία τη λατρεύουν για τη καταπραϋντική και ταυτόχρονα  τονωτική δράση της, για τις αντισηπτικές ιδιότητες και το ανοσοποιητικό της δυναμικό.

Η αυξημένη ζήτησή της οφείλεται βασικά στις πολλαπλές δυνατότητες χρησιμοποίησής της. Η χημική βιομηχανία τη χρησιμοποιεί για την παρασκευή κελλουλοΐτη και άκαπνης πυρίτιδας. Εκεί όμως όπου η καμφορά γνωρίζει ακόρεστη ζήτηση, είναι ο τομέας της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Φαρμακευτικά επεξεργασμένη χρησιμοποιείται ως διεγερτικό του νευρικού συστήματος σε περιπτώσεις αιμορραγιών, σοκ και οξειών πνευμονικών παθήσεων. Η καρδιοτονωτική της δράση επίσης επιβάλλει τη χρήση της σε καταστάσεις καταπληξίας.

Χρησιμοποιείται επίσης εξωτερικά και με τη μορφή διαλύματος ως αντισηπτικό.

Σημαντικές ποσότητες καμφοράς παίρνουμε από το ξύλο του καμφορόδεντρου, που αφού υφίσταται επεξεργασία σε απόσταξη με υδρατμούς, υποβάλλεται σε κάθαρση με εξαέρωση. Επειδή, όμως η παγκόσμια κατανάλωση αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, η μέθοδος αυτή δεν επαρκεί για την παραγωγή της απαιτούμενης ποσότητας. Έτσι, αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε στη συνθετική παραγωγή της από το πινένιο.

Συγκεκριμένη εφαρμογή της καμφοράς:

Εισπνοές όταν έχουμε συνάχι, βήχα, φλεγμονή των ιγμορείων, νευρική ένταση, κατάθλιψη, κούραση και αϋπνία. Η καμφορά εξατμίζεται εύκολα και γρήγορα το οποίο το γεγονός την καθιστά εξαιρετικά χρήσιμη σ’αυτές τις περιπτώσεις. Χρησιμοποιείται ξεχωριστά αλλά συχνότερα σε μείγματα για λαμπτήρες αρωματοθεραπείαw και συσκευές εισπνοής.

Το καμφορέλαιο παραδοσιακά χρησιμοποιείται για να γίνεται μασάζ σε διαστρέμματα, για τον πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις και οι πιο σύγχρονοι βοτανολόγοι συμφωνούν πως αυτή είναι η καλύτερη χρήση του. Η καμφορά έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής, δρώντας ως αντιερεθιστικό και μουδιάζοντας τα περιφερειακά αισθητήρια νεύρα. Ζεσταίνει επίσης το δέρμα και απορροφάται εύκολα όταν εφαρμόζεται τοπικά, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για αρθριτικά και ρευματισμούς.

Διαλυμένη σε ορυκτέλαιο χρησιμοποιείται για λοιμώξεις του αυτιού και για μασάζ όταν έχετε κρυολόγημα, γρίπη, αναπνευστικές παθήσεις, προβλήματα στις αρθρώσεις, αρθρίτιδα, ρευματισμό, μετατραυματικές καταστάσεις (κατάγματα, εξαρθρώσεις, μώλωπες).

Δεν εφαρμόζεται σε ανοιχτές πληγές.

Το αιθέριο έλαιο της καμφοράς είναι ένα γενικό τονωτικό, αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, θερμαντικό, βακτηριδιοκτόνο και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος. Έχει επίσης μία αποσυμφορητική δράση στην αναπνευστική οδό και έτσι εισέρχεται συχνά στις συνθέσεις των βάλσαμων για μασάζ στο στήθος ή για τους καταπονημένους μύες.

Καμφορά στο en.wikipedia

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response