Αψιθιά Αρτεμισία το Αψίνθιο
Αψιθιά, αρτεμισία το αψίνθιο είναι ένα βότανο που βοηθάει το στομάχι,την πέψη, καλό για τους ρευματισμούς,ελαττώνει την πίεση σταματάει διάρροια,εμετούς.
Η αψινθιά [λατ. Artemisia absinthium], γνωστή ως αψιθιά, αψίνθιον, απιστιά, πισιδία, λεβιθόχορτο, τραχούρι, δρακόντιο, μελιτίνη, μυρμηγκοβότανο αγριαψιθιά, πέλινο, αβροβότανο, εστραγκόν, αψέντι, ανήκει στο γένος Αρτεμισία ως είδος αψίνθη. Πρόκειται για ξηρόφυτο ποώδες πολυετές φυτό που το ύψος του κυμαίνεται ανάλογα με το υποείδος από 20 εκ. έως 1,20μ. Ευδοκιμεί στις εύκρατες και θερμές χώρες ως αυτοφυές σε άγονους και βραχώδεις τόπους.
Χαρακτηρίζεται από όρθιο βλαστό με έμμισχα εναλλασσόμενα, αντίθετα, ελαφρώς αρωματικά, φύλλα, ασημένιου-πράσινου χρώματος, τα οποία καλύπτονται από λευκές τρίχες για να μειώνεται η διαπνοή. Τα άνθη της είναι μικρά, κιτρινοπράσινου χρώματος και σχηματίζουν μικρά δισκοειδή κεφάλια, τα οποία με τη σειρά τους οργανώνονται σε ταξιανθία. Από τη σύνθετη αυτή διάταξη των ανθέων πήρε η οικογένεια το όνομά της σύνθετα. Ανθίζουν από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο.
Οι χυμοί τους έχουν πικρή γεύση και από αυτό το φυτό εξάγεται το κύριο αιθέριο έλαιο του φυτού, αιθέριο έλαιο πράσινου χρώματος, η αψίνθη.
Ανάπτυξη σε γλάστρες: Επιλέξτε μεγάλες γλάστρες, που να στραγγίζουν εύκολα. Προφυλάξτε το φυτό από τους χειμερινούς παγετούς.
Ποτίσματα: Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Σε περιόδους έντονης ξηρασίας, δώστε του μικρές ποσότητες.
Αψιθιά, αρτεμισία το αψίνθιο ιστορικό
Η αψιθιά είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη και θεωρείται ένα από τα πιο αρωματικά φυτά παρόλη την πικρή της γεύση. Οι Αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν «Αρτεμισία» και την είχαν αφιερώσει στην θεά Άρτεμη γιατί τη χρησιμοποιούσαν οι παρθένες της εποχής εκείνης για εμμηναγωγό και το όνομα της κατά τον Πλίνιο σημαίνει υγεία. Ο Διοσκουρίδης την ονόμαζε «βαθύπικρον» και τη σύστηνε κατά της ανορεξίας και των ίκτερων, σε αφέψημα και σε έγχυμα. O Θεσσαλός (1ος αι. μ.Χ.) και ο Γαληνός, τη χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία του τριταίου και του τεταρταίου πυρετού, δηλ. της ελονοσίας. Από την αψιθιά παράγονταν το αψέντι, ένα δημοφιλές ποτό στη Γαλλία το 19ο αιώνα. Θεωρούσαν ότι δυναμώνει την μνήμη και την λογική, βοηθά στους πόνους στους μυς, αρθρώσεις και συνδετικούς ιστούς, δυναμώνει την όραση, βαθαίνει τον ύπνο. Εξ αιτίας της τελευταίας ιδιότητας στα χωριά γέμιζαν τα μαξιλάρια με Αψιθιά. Σε περιόδους επιδημιών χολέρας και πανώλης κρέμαγαν το φυτό στις κατοικίες και κάπνιζαν τους χώρους καίγοντας βλαστούς Αψιθιάς.
Το βότανο περιέχει αιθέρια έλαια (κινεόλη και θουγιόνη), πικρές ουσίες, τανίνη, ρητίνη, ινουλίνη, γλουκονικές ουσίες (αψινθίν, ανασιντίν), βιταμίνες Α, Β1, Β2, C κ.α. Έχει γεύση πικρή και αρωματική. Από την αψιθιά φτιάχνεται το γνωστό ποτό αψέντι.
Αψιθιά, αρτεμισία το αψίνθιο
* Αυξάνει την οξύτητα του στομάχου, αυξάνει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί εκκρίσεις, και χωνεύει τα λίπη. Στη θεραπευτική, χρησιμοποιούνται οι σπόροι Αψιθιάς.
* Βοηθά στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, βοηθώντας έτσι σε άλλες παθήσεις.
*Έχει ευεργετική δράση στους διαβητικούς.
*Βοηθά στην καταπολέμηση των ρευματισμών.
*Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της αναιμίας, ως αντιπυρετικό, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες.
*Εξωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντισηπτικό.
*Καταπολεμά την επιληψία, ζαλάδες, λιποθυμίες.
*Σταματά τη διάρροια, και τους εμετούς.
*Αυξάνει την παραγωγή χολής.
*Βοηθά στο αδυνάτισμα και την ανεπάρκεια ήπατος.
*Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, κατεβάζει την πίεση και ελαττώνει τα οιδήματα στην κατακράτηση ούρων.
*Είναι επίσης απωθητικό εντόμων και ερπετών. Φυτέψτε αψιθιά κοντά στην αυλή του σπιτιού σας για να μην κοντεύουν τα ερπετά. Βάλτε σε ένα σακουλάκι αψιθιά, λεβάντα, μέντα (αποξηραμένα) και κρεμάστε το σακουλάκι όπου χρειάζεται για να απωθεί τα έντομα και τα κουνούπια.
Τα ξεραμένα φύλλα τους όταν τοποθετηθούν στα ρούχα αποκρούουν τους σκώρους.
Αποθαρρύνει τους γυμνοσάλιαγκες και τα έντομα και για αυτό σήμερα χρησιμοποιείται στην παρασκευή εντομοαπωθητικών.
Προσοχή: Να λαμβάνετε σε μικρές δόσεις, και όχι για πάνω από 2 εβδομάδες κάθε φορά. Να μη λαμβάνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Προσεκτική και με διακοπές πρέπει να είναι και η χρήση του αφεψήματος της αψιθιάς γιατί μπορεί να προκαλέσει διάφορες διαταραχές όπως πονοκεφάλους, σπασμούς, αποβολή εμβρύου, καρδιολογικές διαταραχές.
Χρήση: Έγχυμα με 1-2 κουταλάκια του γλυκού ξηρό βότανο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
Εσωτερικά, χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης 0,5-2 γρ. ως στομαχικό και 4-10 γρ. ως σκωληκοκτόνο.
Σε περιπτώσεις επιληψίας και σπασμών χρησιμοποιείται σκόνη από τις θρυμματισμένες ρίζες της αψιθιάς, από 1- 3 κουταλάκια του καφέ την ημέρα, μόνη της ή με λίγη ζάχαρη.
Αψιθιά, αρτεμισία το αψίνθιο Διαβάστε και εδώ