Το καλκάνι ή συάκι ήταν ένα από τα πιο γνωστά ψάρια στον Εύξεινο Πόντο. Έμοιαζε περίπου με την γλώσσα και λόγο του πεπλατησμένου σχήματός του, πήρε και το όνομά του. Στα τούρκικα kalkan σημαίνει ασπίδα.
Στη συνταγή, την οποία διαβάσαμε στο Εδεσματολόγιο του Πόντου, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καλκάνι, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με γλώσσα ή πέρκα φιλέτο.
Υλικά:
2 κιλά καλκάνι
2 ποτηράκια λευκό κρασί
1 λεμόνι το χυμό
κύμινο, μπαχάρι, κανέλα, δάφνη, αλάτι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε το ψάρι και το κόβουμε σε μερίδες. Το τοποθετούμε σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε το κρασί και τα μπαχαρικά και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πιεί τα υγρά του.
Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε πιατέλα, χτυπάμε το λάδι με το λεμόνι και το περιχύνουμε.
Καλή σας όρεξη!